Dzisiaj rozpoczął się FestiwalPierniczkowy Majanki, jest to już dziewiąta edycja.
Z tej okazji nastawiłam ciasto na
pierniczki wg przepisu Ani z bloga Na miotle. Ania pisze, że ciasto ma stać 3 tygodnie lub dłużej , ale ze swoich
obserwacji wiem (te miliony napieczonych pierników), że tydzień czy dziesięć dni
starczy. Jakie wychodzą pierniczki z tego ciasta nie wiem , ale Ani wierzę ,
toć to mistrzyni na mistrzynie i mistrzów
w tym temacie.
PIERNICZKI NA MIOTLE
1 kg mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
2 szklanki cukru kryształu
250 g margaryny
125 g masła
200 g miodu sztucznego
200 g miodu naturalnego
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki przyprawy do piernika
Tłuszcz, cukier, miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy dodajemy jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto może być klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. Ciasto przekładamy do miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 3 tygodnie (może być dłużej).
Po leżakowaniu wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki. Krótko pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni. Pierniczki po upieczeniu są chrupiące i twarde. Pierniczki dobrze zachowują kształt w czasie pieczenia. Upieczone pierniczki dekorujemy i przekładamy do szczelnie zamykanych puszek. Puszki nie wypełniamy po brzegi. Na wierzch, na pierniczki kładziemy kawałek folii aluminiowej, a na folii umieszczamy kawałek skórki z jabłka (ok. 10 cm.). Co kilka dni wymieniamy skórkę na świeżą, robimy to do chwili gdy pierniczki będą bardzo miękkie. Wtedy możemy usunąć skórkę, a pierniczki pozostając w szczelnie zamkniętych puszkach utrzymają wilgoć i nie staną się twarde.
Tą śliczną zawieszkę zrobiła mi Siostra.
p.s jak napiekę za tydzień to pokażę pierniczki
p.s2 może ktoś się skusi i zagniecie te ciasto piernikowe jeszcze w tym roku?
ps 3 warto piec, są pyszne ,a ciasto świetnie się wałkuje , piecze i smakuje
ps 3 warto piec, są pyszne ,a ciasto świetnie się wałkuje , piecze i smakuje
Zapowiadają się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPrzepis od mistrzyni :)
UsuńOne są z pewnością przepyszne !
OdpowiedzUsuńPiękna zawieszka :)
Ściskam :*
Prawda przepyszne i pięknie trzymają kształty , takie pierniczki do tańca i różańce i.... oczywiście dekorowania :D
Usuńbuziaki