Edit , wstawiam przepisy
Rogale marcinskie Bajaderki
Ciasto:
1 szklanka cieplego mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 jajko
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 1/2 szklanki maki
3 lyzki cukru
szczypta soli
225g miekkiego masla (z tego 2 lyzki uzyjemy do ciasta)
Nadzienie:
30 dag bialego maku
10 dag pasty migdalowej (marcepanu)
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag orzechow wloskich
10 dag zblanszowanych migdalow
1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej (mozna dac wiecej, do 2 lyzek)
2-3 lyzki gestej smietany
3 podluzne biszkopty, pokruszone na okruszki
Do posmarowania:
1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 lyzki mleka
posiekane migdaly do posypania
Ciasto:
Suche drozdze wsypac do mleka, zostawic na kilka minut aby sie rozpuscily i
dobrze wymieszac. Dodac jajko i wanilie i lekko wszystko pomieszac.
Make, cukier i sol wymieszac razem w duzej misce, dodac lekko miekkie maslo (2
lyzki) i rozetrzec palcami razem z maka.
Dodac rozczyn mieszajac lyzka lub reka, przelozyc ciasto na stolnice i lekko i
krotko wyrobic, tylko do momentu kiedy ciasto stanie sie gladkie. Nie wyrabiac
za dlugo - to ciasto powinno zostac lekko lepiace i chlodne. Uformowac je w
prostokat, ulozyc na obroszonej maka blasze, przykryc folia i schlodzic w
lodowce okolo 1 godziny.
Schlodzone ciasto przelozyc na stolnice i rozwalkowac na prostokat o wymiarach
30x15cm, tak aby krotsze strony stanowily gore i dol. Maslo rozsmarowac
rownomiernie na ciescie (zostawic 1/2cm margines dookola). Zlozyc 1/3 ciasta od
gory, nastepnie zlozyc dolna czesc tak aby przykryla to zlozenia (tak jak
skladamy kartke papieru). Dobrze skleic brzegi i delikatnie wywalkowac w prostokat
25x17cm uzywajc jak najmnieszej ilosci maki do podsypywania. Zlozyc tak jak
poprzednio i schlodzic na blasze przez 45 minut. Powtorzyc proces 3 razy,
chlodzac ciasto miedzy walkowaniami przez 30 minut. Po zakonczeniu procesu
ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej
na cala noc. Wyjac z lodowki na okolo 20 minut przed planowanym robieniem.
Wywalkowac na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz
dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12
trojkatow.
Nadzienie:
Mak i orzechy sparzyc goraca woda, po 15 minutach odcedzic i dobrze odsaczyc.
Zmielic dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa (marcepan)
rozetrzec mikserem z cukrem pudrem, dodac zmielony mak z bakaliami, okruszki
biszkoptowe i posiekana skorke pomaranczowa. Dobrze wymieszac, dodac smietane -
ale tylko tyle by uzyskac dosc zwarta ale plastyczna mase. Masa nie moze byc
zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje
dodajac smietane stopniowo. NIekoniecznie trzeba zuzyc cala ilosc smietany
podaje w skladnikach.
Rozsmarowac nadzienie zostawiajac maly margines na wszystkich bokach trojkata -
zwijac w rogaliki zaczynajac od podstawy. Ulozyc na wylozonej pergaminem
blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia az podwoja objetosc, okolo 1 1/2
godziny.
Rozgrzac piekarnik do 180ºC, wyrosniete rogale posmarowac jajkiem rozbeltanym z
mlekiem i piec okolo 20 minut az sie ladnie zezloca. Wyjac na druciana
siateczke i jeszcze cieple polac lukrem. Mozna posypac posiekanymi migdalami.
Rogale "kryzysowe"
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła (250 g) - pół kostki roztopić, reszta powinna być miękka
5 dag cukru
3 żółtka
5 dag drożdży (świeżych)
1/4 litra mleka
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko letnie)
Masa:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła
1 łyżka kakao
olejek migdałowy (do smaku)
Dodatkowo: roztrzepane jako, lukier, ew. orzechy włoskie
Wszystkie składniki masy utrzeć na jednolitą masę.
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z cukrem na papkę. Do mleka wbić
żółtka, roztrzepać, wlać do mąki, dodać też drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto,
będzie dość gęste. Do ciasta wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie
odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Drugą połowę masła
pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Ciasto zwinąć w kopertę, rozwałkować i
ponownie zwinąć w kopertę. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z
lodówki ponownie rozwałkować, zwinąć z kopertę i znów włożyć na 30 minut do
lodówki. Powtórzyć wałkowanie, zwijanie i chłodzenie jeszcze 2 razy. Ciasto
włożyć jeszcze na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować (najlepiej
podzielić sobie na porcje i resztę trzymać w lodówce), pokroić na trójkąty,
nakładać spłaszczone wałeczki z masy i zwijać w rogale.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 st.C (bez
termoobiegu) ok. 13-15 minut, aż będą rumiane.
Po upieczeniu rogale polukrować, można posypać posiekanymi orzechami.
Rogale marcińskie na 11 listopada
ciasto półfrancuskie:
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka sojowego
500 g mąki pszennej
12 g drobnoziarnistej soli
50 g cukru pudru
275 g margaryny bezmlecznej
nadzienie:
300 g białego maku
100 g marcepanu
3/4 szklanki cukru pudru
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
dodatkowo:
lukier z 1 szklanki cukru pudru i 2 łyżek mleka sojowego
posiekane orzechy włoskie lub ziemne
Przygotowanie: ponad 60 min.
Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i odstawić na 10 minut
do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę przesiać z solą i cukrem pudrem. Dodać
rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od
miski. Miskę z ciastem przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości, czyli na około 60 minut.
Ciasto uderzyć kilkukrotnie pięścią, aby opadło. Przykryć ścierką i odstawić do
lodówki na 4 do 8 godzin.
Godzinę przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować margarynę: umieścić między
dwoma kawałkami folii spożywczej i rozwałkować na płaski kwadrat. Pozostawić w
temperaturze pokojowej.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kwadrat 1,5-2 razy większy od kostki
margaryny. Na środku umieścić kwadrat z margaryny i przykryć go ciastem
składając jego rogi do środka. Rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Złożyć wzdłuż
dłuższego boku na trzy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30
minut.
Wyciągnąć i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Złożyć
wzdłuż dłuższego boku na trzy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki
na 30 minut.
Ponownie wyciągnąć i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować na prostokąt 60x30 cm.
Złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do
lodówki na 30 do 60 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak, orzechy włoskie i migdały zalać wrzątkiem
i odstawić na 15 minut. Na drobnym sitku odsączyć z wody i dokładnie zblendować
z pozostałymi składnikami nadzienia lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x40 cm i przeciąć na pół
wzdłuż dłuższego boku. Oba prostokąty podzielić na 9 trójkątów. Na każdy
nałożyć masę rękawem cukierniczym i zwijać rogale: założyć podstawę trójkąta na
masę, przeciąć na pół i mocno dociskając zwijać dalej tak, by nadzienie lekko
wypływało na ciasto.
Gotowe rogale odstawić do podwojenia objętości na około 90 minut. Piec 15-20
minut w 180 stopniach. Ciepłe polukrować i posypać ulubionymi orzechami.
Aluś, tylko Ty potrafisz zadowolić każdego członka rodziny! Dla każdego coś dobrego! Niebo!
OdpowiedzUsuńKamilka , bo z tym wałkowaniem tyle roboty , to jak się już wzięłam to w ilościach hurtowych prawie :D
Usuńpozdrawiam serdecznie
Wyglądają baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZuzanna, dziękuję i pozdrawiam.
UsuńJak dla mnie bomba Alciu! :)
OdpowiedzUsuńMadziu , kochana , noooo kaloryczna jak nic bomba :D
Usuńbuziaki
Rogale, rogale ... chętnie bym zjadła i takiego innego ;) Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńO pyszne były i wiesz Anitka jak chcesz każdego rodzaju to trzeba zjeść cztery :D
Usuńtakie domowe rogale są najlepsze :) dla sklepów
OdpowiedzUsuń