Jesień to jednak czas dyni, uwielbiam ją. Dostałam ogromną
dynię i trzeba było ją spożytkować i tak powstał min. taki mus. Z naleśnikami smakował bosko, resztki można wykorzystać
jako dodatek do kasz na śniadanie czy jako obłożenie dla chleba, mniam
Dynia z jabłkami oraz
bananami to wspaniałe połączenie, warto sprawdzić.
Ten mus to moja pierwsza propozycja na Festiwal Dyni 2014 Bei
Mus z
dyni, jabłek i bananów
1,5 kg dyni
1 kg jabłek
1 kg bananów
po szczypcie cynamonu, imbiru, soli oraz kurkumy
Rozgrzać piekarnik do
160-180 stopni do dwóch żaroodpornych
foremek włożyć – do pierwszej kawałki dyni(bez skory i pestek) do drugiej
obrane i wypestkowane jabłka i obrane, pokrojone na kawałki banany i upiec do miękkości Miękkie
owoce wymieszać z dynią – można zmiksować, ja nie miksowałam, w garnku oraz z przyprawami i razem zagotować. Mój mus był
bardzo słodki, ale jak ktoś musi można dosłodzić do smaku.
Uwaga
-Wydaje się mi ,że taki mus można nałożyć do słoików i pasteryzować, ale mój znikł w ciągu
2 czy 3 dni i nie sprawdzałam tego
Ja upiekłam jabłka
typu szara reneta i takie mini jabłuszka, czerwone na maksa w proporcji 2:1
Mniam, zapowiada się bardzo smakowicie! Pyszny dodatek!
OdpowiedzUsuńKamilka , dziękuję i polecam , bo proste
Usuńbuziaki
Fantastycznie taki mus smakowałby mi z blinami ...Chyba go zrobię,jest faktycznie nietuzinkowy i bardzo mi odpowiada dodatek aromatycznego cynamonu, imbiru i kardamonu.
OdpowiedzUsuńJest bardzo aromatyczny i delikatny , bardzo polecam
Usuńpozdrawiam serdecznie
Uwielbiam połączenie jabłka i dyni i coś czuję, że z bananem będę uwielbiać trzy razy bardziej :) Super mus!
OdpowiedzUsuńKomarko , ja też ,a ten banan nadaje takiej lekkości , polecam i jak się zdecydujesz to czekam na wieści
Usuńbuziaki
Swietny pomysl z tym musem! Tez nastepnym razem dodam banany :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bea, to był taki impuls ,ale bardzo udany , pyszny , polecam i pozdrawiam
UsuńRewelacja! Można jeść łyżkami :)!!!
OdpowiedzUsuńDorota , co prawda to prawda , pozdrawiam serdecznie
UsuńO,jaki fajny! Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńOj , co prawda , to prawda- zjadłoby się , bo dawno zjedzone
Usuńpozdrawiam cieplutko