niedziela, 19 października 2014

Chleb mieszany z pokrzywą na zakwasie


To jeszcze jeden chleb upieczony w  16 października, przepis na ten przepyszny wręcz chleb  jest od Wiesi właścicielki  bloga  Zapach chleba.


Wiesia  piecze chleby po mistrzowski i robi im takie same mistrzowskie zdjęcia, ja nie mogę oderwać wzroku od tych arcydzieł,  a jak się napatrzę to próbuje upiec podobne. Wychodzą świetnie, przepyszne, idealne chleby , foty już gorsze, ale nie jestem doskonała :D
Ja piekłam dokładnie wg przepisu Mistrzyni, maciupkie moje  zmiany w nawiasach 
 
Chleb mieszany z pokrzywą na zakwasie

250 g zakwasu żytniego
150 g mąki żytniej razowej
375 g mąki pszennej chlebowej
375 g mąki orkiszowej jasnej
10 g suszonej, rozdrobnionej pokrzywy(zmieliłam w młynku na pył)
20 g nasion chia ( zmielonego siemienia lnianego złocistego)
550-580 g wody
3 łyżeczki soli

W przeddzień pieczenia odświeżyłam i rozmnożyłam zakwas.
Następnego dnia do zakwasu dodałam wodę, sól i nasiona chia. Wymieszałam wszystko dokładnie.
Pokrzywę rozdrobniłam w moździerzu na drobne kawałki i przesiałam do mieszanki mąk. Wymieszałam i dodałam do zakwasu z dodatkami. Następnie przez 5 minut wyrabiałam ciasto robotem kuchennym z hakiem. Pozostawiłam ciasto na pół godziny i po tym czasie delikatnie wyrobiłam w celu odgazowania. Uformowałam bochenek i przełożyłam do metalowej formy( Ja do dwóch małych keksówek). W formie chleb wyrastał około godziny w ciepłym miejscu. Chleb piekłam w piekarniku początkowo nagrzanym do temperatury 230 stopni przez 15 minut, a następnie w temperaturze opadającej do 210 stopni przez następne 25 minut(20 minut). Przed wyjęciem z piekarnika spryskałam powierzchnię chleba wodą. 

Oczywiście ten    chleb  to następna propozycja  do listy Wisły- ,,Na zakwasie i na drożdżach”

 

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kamilka , bo taki przepis , musi wyjść chleb z najwyższej półki, nie ma innej opcji
      buziaki

      Usuń
  2. Też się przymierzam do tego chleba:)
    Muszę się pochwalić, że miałam przyjemność próbowania chlebów upieczonych przez Wisłę i były boskie!:D
    A Ty się Alciu napracowałaś w ten Światowy Dzień Chleba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, o nie, ty szczęściaro
      No , napracowałam się i chyba przesadziłam bo zabrakło czasu na resztę :(
      buziaki

      Usuń
  3. Z pokrzywą, powiadasz... No no... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja z pokrzywą jest pysznie :) polecam
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Mniammmm...
    Ty Aluś to masz ,nosa' do pysznych chlebów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu,a no tu miałam nosa , bo chleb taki mercedes , pycha i pycha
      buziaki

      Usuń
  5. Chleb wygląda wspaniale :) Pięknie wyrośnięty i wypieczony :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu , dziękuję i bardzo polecam, pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Ależ chlebek Alciu! NIe było mnie tu troszkę i patrzę, jakie cuda tworzyłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu * oj tam zaraz cuda :D toi tylko pyszny chlebek
      buziaki

      Usuń
  7. Alu, na pewno przepyszny! Kiedyś robiłam zupe i banicę z pokrzywy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , tak , tak .Ja bardzo lubię nawet sok z pokrzywy z sokiem z jabłek
      buziaki

      Usuń