poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Morele 2014 czyli Ciasto z buraków i marchwi z morelami

Jak co roku   banda morelowa  w doborowym składzie czyli Anita, Basia, Ewelina,  Madzia, Monika(wpis za tydzień) , no i ja postanowiłyśmy  co  upiec morelowego. Jak postanowiłyśmy tak też zrobiłyśmy.

Ja upiekłam ciasto z przepisu Pani Kasi Pospieszyńskiej, do dziś jednej z ulubionych  autorek moich książek kulinarnych. Gdy część blogowiczek czy blogowiczy nie było nawet na świecie,  pani Kasia gotowała na  ekranie cuda, a ja to odtwarzałam jako nastolatka  w mamy  kuchni, a kilka lat później udało mi się kupić  trochę jej książek , np.  pt Taka kuchnia  jakie czasy i z tej jest ten przepis  na ciasto. Ciasto jest prościutkie,  tanie  oraz przepyszne.

Przepis pani Kasi  odrobinę zmieniłam , bo dałam mniej cukru, inny  rodzaj cukru i mąki, a przede wszystkim dołożyłam jeszcze morele. Bardzo polecam

Ciasto z buraków i marchwi z morelami
Składniki:
  • 3 żółtka
  • 1  szklanka cukru ( u mnie trzcinowy, jasnobrązowy)
  • 1 szklanka oleju ( u mnie ryżowy)
  • 1 łyżka  esencji waniliowej(u mnie domowa)
  • 1 szklanka buraków startych na tarce o dużych oczkach
  • 1 szklanka marchwi startej na tarce o dużych oczkach
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa jasna)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • około 500-700g umytych moreli przeciętych na pół, wyjąć pestki
  • cukier puder do dekoracji
Żółtka utrzeć z  polowa cukru, dodać olej i esencję. Wmieszać buraki i marchew, następnie wiórki. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru, ubić powoli i delikatnie wmieszać do ciasta- najpierw dać  1/3 piany , wymieszać, potem 2/3 i jeszcze delikatniej połączyć. Przełożyć do formy o wymiarach 29x33 (wyłożonej papierem do pieczenia)), na cieście ułożyć połówki moreli, skórka do dołu,  piec w temp. 180 st. C przez 1 godz. i 15 min(ja piekłam o wiele krócej, około  1 godziny najwyżej). Posypać cukrem pudrem. I można ostudzić, ale  ja  pokroiłam gorące.

Morelkowo Brzoskwiniowo 6



41 komentarzy:

  1. Mam morele, mam buraki i marchewkę też , tylko takiego ciasta nie mam :) Cudownie pyszna propozycja i jaka zdrowa, tyle w niej warzyw:) Oj zachciało mi się:) Uwielbiam to nasze wspólne pichcenie:) Cieszę się, że znowu nam się udało i wielkie buziaki za to :) I do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka , jeszcze chyba burze masz?Ada mi właśnie doniosła, że w Skawinie jest :D To jak się ciut schłodzi to i ciasta może być, no warzyw od liku tui jest i można uznać ,że to takie zdrowsze ciasto :D
      Ojej , jak dobrze ,ze nam się udało , mi się trochę nie chciało piec ,ale jak piekłam tort to zakręciłam ciasto , warto było i dla ciasta-pycha i dla samej przyjemności czytania waszych wpisów , buziaki

      Usuń
    2. Alciu faktycznie była burza, ale troszkę wcześniej. Do mnie nawet nie doszła, bo była po drugiej stronie rzeki i jej nie przeszła;)
      A to zdrowe ciasto zrobię na bank :)
      Wiesz jak człowiek ma piec z bandą, to nawet jak mu sie nie chce to się mobilizuje;)

      Usuń
    3. To z burzami i deszczem masz jak u mnie , omijają wszystkie
      Ciasto polecam i to bardzo :)
      Co prawda to prawda

      Usuń
  2. Oczywiscie u Alici znow cos niesamowitego, znow ciasto o jakim nei mialam pojecia, a brzmi tak, ze musze ;) Alu to sa zwykle czerwone buraki - wogole ich nie widzac w przekroju, wiec moze cukrowe?
    Dziekuje za wspolne morelowanie i sle buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu , no to stary przepis , książka z 1990 roku jest :D
      Basiu ćwikłowe , młode buraczki , tam na przedostatnim minimalnie widać ,ale przed pieczeniem ,całe ciasto było różowe , po pieczeniu już nie :D
      No morelkowo pięknie u nas teraz i dobrze , bo to taka siła, że nie wszystko przemija :), całuski

      Usuń
  3. Alu,
    niesamowie połączenie składników!
    Bardzo mi się podoba i na pewno upiekę.
    Jeżeli pozwolisz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ,ale efekt końcowy bardzo smakowity, przewidywalny czyli ciasto owocowe z morelami :D
      Bardzo polecam i czekam na twoje wrażenia odnośnie ciasta
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Alcia, Ty zawsze wyszukasz jakiś ciekawy przepis i inny niż wszystkie. Uwielbiam CIę za te przepisy :).
    Cudne to Twoje ciasto, nie dość,że ciekawe to pysznie wygląda i pięknie. Morele utopione w cieście to cudowny widok dla oczu.:)

    Dziękuję za wspólne morelkowanie i do następnego :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu , to nie ja to pani Kasia takie cuda piekła , fakt ja dorzuciłam morelki tylko , ale całość jest warta grzechu i pieczenia w upał
      Ja tez uwielbiam takie morele utopione w cieście , morele są piękne , nie ma innej opcji

      I ja dziękuje ,że nam wyszło to wspólne morelowe pichcenie i do następnego , buziaki

      Usuń
  5. Wgląda cudnie, apetycznie,pięknie i aż mnie" zatkalo" z wrażenia. Muszę je upiec, ,może jutro....Alicjo dziękuję za przepis, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalis , ojej aż się zarumieniłam , tyle miłych słów *
      a ciasto jest naprawdę pyszne, bardzo polecam
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. ooo świetne, bardzo w moim guście! :) Zdecydowanie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielenina, bardzo mi miło ,że ciasto się podoba i polecam do zrobienia we własnej kuchni :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Buraki, marchewka i morele w jednym cieście? Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , jakby jeszcze ten cukier na miód zamienić:D to by był ful wypas :D
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Marchew, buraki i wiórki kokosowe. Bardzo mi to pasuje. Wydrukuję sobie, żeby pamiętać, Lubię takie ciasta bardzo.
    Te buraki surowe, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu , mi tez , w przepisie były orzechy włoskie lub rodzynki ,ale ja chciałam jeszcze te morele(śliwki też by pasowały jakieś) to wiórki mi bardziej pasowały
      Tak i marchew i buraki surowe , obrane lub nie (teraz te młode wystarczy tylko wyszorować), starte i juz
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. To Alus niebywale powiem CI, zeby buraczki tak zmienily kolor ;) To ja Ci powiem, ze widac i na "starych" rzeczach sie nei znam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak kameleon , szkoda ,że zdjęć nie zrobiłam ,ale w głowie miałam jeszcze te torty do pieczenia i nie pomyślałam ,żeby pokazać te czary mary :D
      buziaki

      Usuń
  10. Alcia! Ucierane! Buraczkowo-marchewkowe! Niebianskie :)
    Teraz mi sie zachcialo jak nie wiem co :) A pieczone morele wyzarte :)
    :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polcia to takie dobre , warzywne, tanie jak barszcz bo z burakami ciasto, takie codzienne :D
      Ewelinka jakbyś upiekła to zrób zdjęcie takie piękne , to będę miała co podziwiać
      buziaki

      Usuń
  11. Powiem Ci, Alu, że wygląda imponująco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo , to ja się tobie przyznam ,ze ono nawet jeszcze lepiej smakuje niż wygląda , zresztą ja przepisy p.Kasi uwielbiam
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Aluś pysznie zaszalałaś z tym ciastem! Ideał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , taki ful wypas ,ale za grosze :D No może morele jednak nie grosze ,ale reszta taniocha
      Bardzo polecam i buziaki śle

      Usuń
  13. Oooo buraka to bym się nie psodziewała! :D Chyba wypróbuję, ale z jakąś bezglutenową mąką :)

    Zapraszam do mnie, dopiero startuję z blogiem, na którym trochę o zdrowiu, trochę o yodze, trochę o kuchni i trochę o kosmetykach!
    http://zdrowotnieiradosnie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Meg Sheti, bardzo polecam i bardzo chętnie zajrzę do ciebie na blog
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. I to są dopiero kuchenne czary-mary! Ciasto z buraczkami bez buraczkowego koloru :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuzyneczko Komarko , dokładnie to takie kuchenne czary-mary, kolor się ulotnił ,a i smaku szczególnie buraczkowego nie ma:D ,ale ciasto pyszne i polecam uwadze
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna ciastowa propozycja, chetnie upieke , pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu , dziękuję i bardzo ,ale bardzo polecam to ciasto
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. Bardzo jestem ciekawa tego smaku - buraki, marchewka, kokos??? dobrze, że jest zdjęcie - ciasto wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , bardzo normalnie , prosto smakuje, fakt bardzo pyszne, ale proste ciasto
      Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  18. Kocham morele !
    A ciasto bardzo ciekawe, zwłaszcza dodatek buraków :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda to tak jak ja :) W tym cieście wszystko do siebie bardzo pasuje i mam wrażenie ,że można je przerobić na bardzo zdrowe ciasto :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Ile dobra w tym cieście. I tak smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko , bardzo polecam , bo to świetne ciasto :)

      Usuń
  20. Aluś pojechałaś z tym ciastem. Buraki? No, no.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, tak jakoś wyszło :D z tymi burakami ,ale warto
      buziaki

      Usuń