Ja upiekłam ciasto z przepisu Pani Kasi Pospieszyńskiej, do dziś
jednej z ulubionych autorek moich
książek kulinarnych. Gdy część blogowiczek czy blogowiczy nie było nawet na świecie, pani Kasia gotowała na ekranie cuda, a ja to odtwarzałam jako nastolatka w mamy
kuchni, a kilka lat później udało mi się kupić trochę jej książek , np. pt Taka kuchnia jakie czasy i z tej jest ten przepis na ciasto. Ciasto jest prościutkie, tanie oraz przepyszne.
Przepis pani Kasi odrobinę
zmieniłam , bo dałam mniej cukru, inny
rodzaj cukru i mąki, a przede wszystkim dołożyłam jeszcze morele. Bardzo
polecam
Składniki:
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru ( u mnie trzcinowy, jasnobrązowy)
- 1 szklanka oleju ( u mnie ryżowy)
- 1 łyżka esencji waniliowej(u mnie domowa)
- 1 szklanka buraków startych na tarce o dużych oczkach
- 1 szklanka marchwi startej na tarce o dużych oczkach
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa jasna)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 4 białka
- szczypta soli
- około 500-700g umytych moreli przeciętych na pół, wyjąć pestki
- cukier puder do dekoracji
Morelkowo Brzoskwiniowo 6
Mam morele, mam buraki i marchewkę też , tylko takiego ciasta nie mam :) Cudownie pyszna propozycja i jaka zdrowa, tyle w niej warzyw:) Oj zachciało mi się:) Uwielbiam to nasze wspólne pichcenie:) Cieszę się, że znowu nam się udało i wielkie buziaki za to :) I do następnego :)
OdpowiedzUsuńAnitka , jeszcze chyba burze masz?Ada mi właśnie doniosła, że w Skawinie jest :D To jak się ciut schłodzi to i ciasta może być, no warzyw od liku tui jest i można uznać ,że to takie zdrowsze ciasto :D
UsuńOjej , jak dobrze ,ze nam się udało , mi się trochę nie chciało piec ,ale jak piekłam tort to zakręciłam ciasto , warto było i dla ciasta-pycha i dla samej przyjemności czytania waszych wpisów , buziaki
Alciu faktycznie była burza, ale troszkę wcześniej. Do mnie nawet nie doszła, bo była po drugiej stronie rzeki i jej nie przeszła;)
UsuńA to zdrowe ciasto zrobię na bank :)
Wiesz jak człowiek ma piec z bandą, to nawet jak mu sie nie chce to się mobilizuje;)
To z burzami i deszczem masz jak u mnie , omijają wszystkie
UsuńCiasto polecam i to bardzo :)
Co prawda to prawda
Oczywiscie u Alici znow cos niesamowitego, znow ciasto o jakim nei mialam pojecia, a brzmi tak, ze musze ;) Alu to sa zwykle czerwone buraki - wogole ich nie widzac w przekroju, wiec moze cukrowe?
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne morelowanie i sle buziaki :-)
Basiu , no to stary przepis , książka z 1990 roku jest :D
UsuńBasiu ćwikłowe , młode buraczki , tam na przedostatnim minimalnie widać ,ale przed pieczeniem ,całe ciasto było różowe , po pieczeniu już nie :D
No morelkowo pięknie u nas teraz i dobrze , bo to taka siła, że nie wszystko przemija :), całuski
Alu,
OdpowiedzUsuńniesamowie połączenie składników!
Bardzo mi się podoba i na pewno upiekę.
Jeżeli pozwolisz...
Aniu ,ale efekt końcowy bardzo smakowity, przewidywalny czyli ciasto owocowe z morelami :D
UsuńBardzo polecam i czekam na twoje wrażenia odnośnie ciasta
pozdrawiam serdecznie
Alcia, Ty zawsze wyszukasz jakiś ciekawy przepis i inny niż wszystkie. Uwielbiam CIę za te przepisy :).
OdpowiedzUsuńCudne to Twoje ciasto, nie dość,że ciekawe to pysznie wygląda i pięknie. Morele utopione w cieście to cudowny widok dla oczu.:)
Dziękuję za wspólne morelkowanie i do następnego :*
Madziu , to nie ja to pani Kasia takie cuda piekła , fakt ja dorzuciłam morelki tylko , ale całość jest warta grzechu i pieczenia w upał
UsuńJa tez uwielbiam takie morele utopione w cieście , morele są piękne , nie ma innej opcji
I ja dziękuje ,że nam wyszło to wspólne morelowe pichcenie i do następnego , buziaki
Wgląda cudnie, apetycznie,pięknie i aż mnie" zatkalo" z wrażenia. Muszę je upiec, ,może jutro....Alicjo dziękuję za przepis, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNatalis , ojej aż się zarumieniłam , tyle miłych słów *
Usuńa ciasto jest naprawdę pyszne, bardzo polecam
pozdrawiam serdecznie
ooo świetne, bardzo w moim guście! :) Zdecydowanie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńZielenina, bardzo mi miło ,że ciasto się podoba i polecam do zrobienia we własnej kuchni :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
Buraki, marchewka i morele w jednym cieście? Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńTak , jakby jeszcze ten cukier na miód zamienić:D to by był ful wypas :D
Usuńpozdrawiam serdecznie
Marchew, buraki i wiórki kokosowe. Bardzo mi to pasuje. Wydrukuję sobie, żeby pamiętać, Lubię takie ciasta bardzo.
OdpowiedzUsuńTe buraki surowe, prawda?
Wiesiu , mi tez , w przepisie były orzechy włoskie lub rodzynki ,ale ja chciałam jeszcze te morele(śliwki też by pasowały jakieś) to wiórki mi bardziej pasowały
UsuńTak i marchew i buraki surowe , obrane lub nie (teraz te młode wystarczy tylko wyszorować), starte i juz
pozdrawiam serdecznie
To Alus niebywale powiem CI, zeby buraczki tak zmienily kolor ;) To ja Ci powiem, ze widac i na "starych" rzeczach sie nei znam :D
OdpowiedzUsuńJak kameleon , szkoda ,że zdjęć nie zrobiłam ,ale w głowie miałam jeszcze te torty do pieczenia i nie pomyślałam ,żeby pokazać te czary mary :D
Usuńbuziaki
Alcia! Ucierane! Buraczkowo-marchewkowe! Niebianskie :)
OdpowiedzUsuńTeraz mi sie zachcialo jak nie wiem co :) A pieczone morele wyzarte :)
:*
Polcia to takie dobre , warzywne, tanie jak barszcz bo z burakami ciasto, takie codzienne :D
UsuńEwelinka jakbyś upiekła to zrób zdjęcie takie piękne , to będę miała co podziwiać
buziaki
Powiem Ci, Alu, że wygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńPatrycjo , to ja się tobie przyznam ,ze ono nawet jeszcze lepiej smakuje niż wygląda , zresztą ja przepisy p.Kasi uwielbiam
Usuńpozdrawiam serdecznie
Aluś pysznie zaszalałaś z tym ciastem! Ideał!
OdpowiedzUsuńKamilka , taki ful wypas ,ale za grosze :D No może morele jednak nie grosze ,ale reszta taniocha
UsuńBardzo polecam i buziaki śle
Oooo buraka to bym się nie psodziewała! :D Chyba wypróbuję, ale z jakąś bezglutenową mąką :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, dopiero startuję z blogiem, na którym trochę o zdrowiu, trochę o yodze, trochę o kuchni i trochę o kosmetykach!
http://zdrowotnieiradosnie.blogspot.com/
Meg Sheti, bardzo polecam i bardzo chętnie zajrzę do ciebie na blog
Usuńpozdrawiam serdecznie
I to są dopiero kuchenne czary-mary! Ciasto z buraczkami bez buraczkowego koloru :) Cudo!
OdpowiedzUsuńKuzyneczko Komarko , dokładnie to takie kuchenne czary-mary, kolor się ulotnił ,a i smaku szczególnie buraczkowego nie ma:D ,ale ciasto pyszne i polecam uwadze
Usuńpozdrawiam serdecznie
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietna ciastowa propozycja, chetnie upieke , pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńMałgosiu , dziękuję i bardzo ,ale bardzo polecam to ciasto
Usuńpozdrawiam serdecznie
Bardzo jestem ciekawa tego smaku - buraki, marchewka, kokos??? dobrze, że jest zdjęcie - ciasto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńAniu , bardzo normalnie , prosto smakuje, fakt bardzo pyszne, ale proste ciasto
UsuńDziękuję i pozdrawiam
Kocham morele !
OdpowiedzUsuńA ciasto bardzo ciekawe, zwłaszcza dodatek buraków :) Pozdrawiam serdecznie
Magda to tak jak ja :) W tym cieście wszystko do siebie bardzo pasuje i mam wrażenie ,że można je przerobić na bardzo zdrowe ciasto :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
Ile dobra w tym cieście. I tak smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńBeatko , bardzo polecam , bo to świetne ciasto :)
UsuńAluś pojechałaś z tym ciastem. Buraki? No, no.
OdpowiedzUsuńKarolina, tak jakoś wyszło :D z tymi burakami ,ale warto
Usuńbuziaki