piątek, 13 czerwca 2014

Smażone plastry jabłek w cieście owsianym plus syrop


Wyjątkowy deser z smakowitym napojem
Przepyszne jabłka w cieście owsianym, u mnie w 100% mąki owsianej. Przepis znaleziony na Leśnym Zakątku, bardzo polecam.
 
Smażone plastry jabłek w cieście owsianym
 Na zaczyn
  • 14g drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mąki owsianej,
  • 40ml letniej wody.
Składniki zaczynu mieszamy i czekamy kilka minut, aż drożdże uaktywnią się.
 Na ciasto
  • Zaczyn drożdżowy,
  • 200g mąki owsianej,
  • 1 jajko,
  • 250ml wody z jogurtem naturalnym, pół na pół,
  • odrobinę kardamonu,
  • sól do smaku.
  • jabłka - kilka sztuk.
  • olej do smażenia.
Mieszamy składniki ciasta i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Jabłka obieramy i wydrążamy środek. Kroimy w plastry, grubości około 0,5cm. Maczamy w cieście z obu stron i smażymy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.
W trakcie smażenia regulujemy płomień. Smażymy do chwili, aż jabłka będą miękkie. Podawać posypane cukrem pudrem ,a do picia najlepiej napój z soku z kwiatów i wody.

Syrop  jest z mieszanych kwiatów, a mianowicie z akacji i czarnego  bzu. Pomyśl znalazłam na Garnkofilia.  Taki syrop jest rewelacyjny. Ja zrobiłam dwie wersje: jedną z cytryną,  drugą z limonką, obie fajne, ale  limonkowa  najlepsza. Bardzo polecam, ale pewnie do realizacji dopiero za rok, bo kwiaty akacji przekwitły, a bzu przekwitają.


SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU I AKACJI

  • 20 baldachów czarnego bzu
  • 20 kwiatów akcji
  • 500 g trzcinowego cukru ( mój był nierafinowany, ale bardzo jasny)
  • 500 ml wody
  • sok z 1 cytryny lub z 2 limonek  ( ja daję też  pościnaną cieniutko  skórkę w paski)
Nad naczyniem w którym będziemy syrop przygotowywać, odcinamy kwiaty tak by w naczyniu było jak najmniej zielonych gałązek. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Płynem zalewamy kwiaty i odstawiamy na 3 dni, raz dziennie mieszając. I właśnie przez te trzy dni napawamy się zapachem. Potem syrop przecedzamy i wlewamy do wyparzonej butelki. Jeśli maja być na dłużej warto  zapasteryzować
 Ja zapomniałam powiedzieć Siostrze, żeby mi zrobiła piękne zawieszki i mam  na butelkach takie byle jakie nalepki -papierki
 

12 komentarzy:

  1. Smakowite te jabłkowe plastry w cieście, a syropki bardzo mi się podobają, do wykorzystania - za rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłuszka w tym cieście smakują świetnie , bardzo polecam , Kamila zrób koniecznie kiedyś ten syrop , on jest trochę inny niż sam bzowy czy akacjowy , razem robi się jeszcze fajniejszy
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Piękne placuszki i ten syrop świetny. W połączeniu to musi smakować niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu , dziękuję kochana , jabłuszka proste jak drut ,a pyszne , bardzo polecam, syrop tez prosty ,ale ciut pracochłonny
      całuski ślę

      Usuń
  3. Jabłuszka pyszne, uwielbiam takie desery.
    Szkoda, że akacje już przekwitły u mnie, ale zapamiętam ten syrop na przyszły rok. Mam zrobione osobno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko , jabłuszka są przepyszne
      a akacje dopiero za rok :( ja w tym roku takie mieszane syropy robiłam tylko

      Usuń
  4. Racuszki placuszki , jabłuszko...czego chcieć więcej? Uwielbiam , syropu akacjowego nie mam w spiżarce, ale mam inne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie z innymi syropami tez pycha , racuszki , placuszki bardzo polecam i pozdrawiam

      Usuń
  5. A mnie kusza na jutro nalesniki, placuszki czy racuszki z syrpem - i prosze u Alusi jak zawsze wszystko podane na tacy :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu , bardzo polecam , bo pychotka , nawet pewnie bez syropu :)
      buziaki

      Usuń
  6. Alus, beda, beda i z syropem, tyle ze melasowym ;)

    OdpowiedzUsuń