Uwielbiam wszelkiej maści
kotlety, kotleciki, ostatnio zrobiłam np. takie:
Pierwsze są wg
pomysłu mojej znajomej z forum Wegedzieciak, chyba najbardziej proste kotleciki jakie znam i można zużyć
pozostałe ziemniaki. Są naprawdę pyszne.
Kotlety ziemniaczane Ani.D
zimne, gotowane
ziemniaki(tak 2-3 szklanki)
przesmażona ,
siekana cebula
1 łyżeczka koncentratu
pomidorowego
pieprz
sól
1-2łyzki mąki( ja
lubię ja trochę uprażyć na sucho w rondelku)
bułka tarta
Gotowane, zimne
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub tylko utłuc tłuczkiem, dodać cebulkę,
pieprz, sól, koncertant oraz mąkę. Formować
kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć
na rozgrzanym oleju.
Drugi przepis to modyfikacja
tych kotlecików, min. więcej orzeszków i dodałam zieleninę. To chyba ulubione kotleciki mojej rodziny i bliskich znajomych.
Kotleciki brokułowo-
arachidowe
Składniki:
500g brokułu posiekanego drobno wraz z łodyżkami
Składniki:
500g brokułu posiekanego drobno wraz z łodyżkami
150g prażonych
orzeszków ziemnych-polowa zmielona, a reszta pokruszonych
sos:
3 łyżki oleju ryżowego czy kokosowego
4 łyżki mąki
1 szklanka wody (można dać jakieś mleko roślinne)
sos:
3 łyżki oleju ryżowego czy kokosowego
4 łyżki mąki
1 szklanka wody (można dać jakieś mleko roślinne)
1 łyżeczka otartego majeranku
garść siekanej zieleniny(świeżej, ew. mrożonej): pietruszka,
koperek, bazylia, lubczyk
sól i pieprz do smaku oraz szczypta gałki muszkatołowej i kuminu
panierka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Posiekane brokuły wrzucić na rozgrzane masło z 2 szczyptami soli. Dusić aż zmiękną i zdjąć z ognia. Dodać orzeszki.
Sos: podgrzać olej i dodać mąkę, prażyć do momentu aż zasmażka zacznie robić się brązowa. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodać wodę ( mleko). Postawić z powrotem na ogień i podgrzewać sos aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Dodać sól, pieprz i brokuły wraz z orzechami. Podgrzewać na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zdjąć z palnika i ostudzić.
Zwilżonymi dłońmi formować kulki z zimnej masy - jeśli jest choć trochę ciepła będzie to trudne. (ja zostawiłam w lodówce do drugiego dnia i dopiero lepiłam)
Panierka: zmieszać mąkę z wodą. Dodać szczyptę soli i pieprzu(ja jeszcze po szczypcie kurkumy i asafetydy).
Kulki zanurzać w cieście i później w bułce tartej i wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do złoto-brązowego koloru. Podawać gorące
sól i pieprz do smaku oraz szczypta gałki muszkatołowej i kuminu
panierka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Posiekane brokuły wrzucić na rozgrzane masło z 2 szczyptami soli. Dusić aż zmiękną i zdjąć z ognia. Dodać orzeszki.
Sos: podgrzać olej i dodać mąkę, prażyć do momentu aż zasmażka zacznie robić się brązowa. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodać wodę ( mleko). Postawić z powrotem na ogień i podgrzewać sos aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Dodać sól, pieprz i brokuły wraz z orzechami. Podgrzewać na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zdjąć z palnika i ostudzić.
Zwilżonymi dłońmi formować kulki z zimnej masy - jeśli jest choć trochę ciepła będzie to trudne. (ja zostawiłam w lodówce do drugiego dnia i dopiero lepiłam)
Panierka: zmieszać mąkę z wodą. Dodać szczyptę soli i pieprzu(ja jeszcze po szczypcie kurkumy i asafetydy).
Kulki zanurzać w cieście i później w bułce tartej i wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do złoto-brązowego koloru. Podawać gorące
Brokułowych kilka - poproszę :)
OdpowiedzUsuńAniu, brokułowe to hit i to od 2 lat chyba :D Dobry wybór, choć te ziemniakowe zaskakująco dobre ,a takie proste i taniutkie :D
Usuńpozdrawiam
poproszę, koniecznie z każdej porcyjki :))
OdpowiedzUsuńKamilka ,a proszę bardzo się częstować :D
Usuńpozdrawiam
Lubię takie wegetariańskie kotleciki czy też burgery :) Te z brokułami mnie kuszą :)
OdpowiedzUsuńShinju, to jak ja . te brokułowe to u mnie hit nad hity
Usuńpozdrawiam
Biorę michę! ;)
OdpowiedzUsuńPatrycja ,a proszę bardzo, smacznego
Usuńpozdrawiam