niedziela, 8 września 2013

Wspomnień czar. Czyli wakacyjne desery.

Czyli wakacyjne desery  dla gości min. dla tych Słodziaków. To wypieki są tylko z kilku dni,  upiekłam dużo więcej….

Ta mała dziewczynka(lat 6) na jedno posiedzenie zjadła 9  serduszek gofrowych. Fakt przepyszne, rewelacyjne gofry z przepisu Maddy.

Najprostsze wegańskie gofry!

Składniki na mniej więcej 8-10 gofrów:
  • 2 szklanki mąki pszennej białej
  • 1 - 1,5 szklanka mąki pszennej razowej
  • 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego ( u mnie owsiane i sojowe, bo miałam oba  otwarte)
  • 3-4 łyżki oleju 
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia. 
  • olej do smarowania gofrownicy
Mleko, olej, cukier wymieszać. Następnie dodać mąki ( większa ilość daje większą gwarancję, że ciastko nie będzie się lepić do gofrownicy :P) i proszek do pieczenia i zmiksować razem. Smażyć w rozgrzanej gofrownicy, uprzednio posmarowanej olejem. Gofry mają być złote i chrupiące. Można  jeść je bez niczego lub tylko z cukrem pudrem. Można podać z bitą śmietaną sojową lub kokosową, świeżymi owocami lub z sorbetem owocowym, dżemami domowymi. Smakują zarówno na ciepło, jak i kilka godzin po smażeniu.

Julci różyczki, wykonanie 100% samodzielnie. Wiedza zdobyta na warsztatach w Karteczkowym Zakątku.

A to nasze ulubione, awaryjne ciasto na deser latem, ostatnio w wersji z olejem .
Przepis stąd

Ciasto z czarnymi porzeczkami wersja z olejem
Składniki:
• 2 szklanki mąki razowej, np. orkiszowej
• 3/4 szklanki brązowego cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3/4 szklanki oleju ryżowego czy rzepakowego
• Czarne porzeczki (ok. 500-700 g)
• Od siebie dodałam po dużej szczypcie mielonego imbiru i kardamonu
Sposób przygotowania:
Wymieszaj dokładnie mąkę z cukrem oraz proszkiem do pieczenia i połącz suche składniki z olejem. Następnie 2/3 z powstałego ciasta, przypominającego konsystencją kruszonkę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostałą część pozostaw na boku. Podpiecz ciasto na blasze ok. 15 minut w 200 stopniach. Na podpieczone ciasto poukładaj porzeczki. Resztę kruszonki wysyp na owoce. Piecz około 20- 30 minut w temperaturze 180 st. C. Ciasto można również przyrządzić z innymi owocami sezonowymi
Ulubione ciasto dzieciaków, wszystkich, przepis pojechał nawet do USA, bo ciasto bardzo posmakowało Oliwi, Julka z Pawłem też przepis zabrali ze sobą na Morawy.
Przepis od Małgosi minimalnie   przez Alcię zmieniony.
Szarlotka sypana na oleju
1 kubek (300 ml) mąki
1,5 kubka kaszy manny
0,5 kubka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kubka oleju ( ja dałam ¾ kubka i  ¼ polałam pierwszą warstwę  suchej mieszanki)
jabłka (1,5 -2 kg)
cynamon do jabłek , szczypta imbiru, kardamonu  oraz soli do  sypkich składników
Suche składniki zmieszać i połowę wysypać do formy 20x20 cm.(u mnie większa  forma i ciasto jest cieniutkie, formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Tą pierwszą  warstwę  skropiłam olejem lanym  z łyżeczki)Rozłożyć na to warstwę startych na cieniutkie plasterki jabłek, posypać cynamonem i równo przykryć drugą połową sypkiej mieszanki. Na wierzchu rozlać olej. Jeżeli boicie się, że olej ścieknie na spód, to po prostu zmieszajcie drugą część sypkich składników z olejem i taką masą przykryjcie jabłka. Piec w 180°C przez około 40 minut nawet do godziny, aż wierzch będzie spieczony.
Ciasto polałam lukrem

Prosty, pyszny i sprawdzony lukier cytrynowy
stąd
-1 szklanka cukru pudru
-2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier wsypać do miski. Dodać do niego sok z cytryny i utrzeć całość mikserem. Gotowe ;)



A na koniec dziś, takie ciasto co można upiec z różnymi owocami, Sylwia piekła z brzoskwiniami jak z czereśniami. Przepis  z Vegelicious, odrobinę  zmieniony.

Odwrócone ciasto z czereśniami
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanka  mąki orkiszowej ( u mnie jasna)
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka napoju sojowego (może być waniliowy)
  • ok. 500-800g  wydrylowanych czereśni i odstawionych do durszlaka do odsączenia na ok. 1 godzinę
  • 1/4 szklanki. cukru
  • 2 łyżki wody
Na początek mieszamy obie mąki, 1/3 szkl. cukru, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy napój sojowy i sok z cytryny, mieszamy ciasto aż do uzyskania gładkiej masy. Wrzucamy 1/4 szklanki cukru do rondelka, wlewamy 2 łyżki wody i podgrzewamy cały czas mieszając, aż uzyskamy syrop( ja nawet ciut skarmelizowałam). Następnie przelewamy syrop do małej formy 20cmX 20cm wyłożonej  papierem do pieczenia tak, żeby nachodziło tez na boki, układamy na wierzchu odsączone czereśnie. Na koniec wlewamy ciasto i delikatnie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach, powinno się lekko zarumienić. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy na minimum pół godziny do przestygnięcia. Później wystarczy jednym energicznym ruchem odwrócić ciasto tak żeby spadło na talerz i się przy tym nie połamało. A nawet jeśli się połamie, to i tak będzie ekstra smakowało.



16 komentarzy:

  1. Alcia no ja po prostu nie mogę z Tobą :)
    Stoi przede mną misa śliwek i pomimo że cały dzień stałam na nogach w kuchni i już nie mogę dzisiaj patrzeć w jej stronę to zaraz coś upiekę normalnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tam , kilka ciast tylko i malutkie gofry:D
    To jeszcze nie upiekłaś:D? koniecznie Ewelinka trzeba upiec coś ze śliwkami , mus prawdziwy:D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Alciu,jakie Ty cuda pieczesz! Podoba mi się wszystko i wcale się nie dziwię, ze tak Twoim cudownym gościom smakowało.
    Wspaniałe dzieciaczki !:)

    Szarlotki takiej muszę skosztować:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie u Ciebie!
    Cieszę się, że szarlotka Ci smakowała :)*

    OdpowiedzUsuń
  5. Aluś rozpieszczasz gości! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Madziu, kochana ty tak mię chwalisz, że aż się rumienię jak te ciacha:D
    A dziki sam miód , jest jeszcze taka malutka prawie dwa lata :D,ale na wakacje jeszcze sama nie przyjeżdża tylko z mamą i tatą :)
    Madziu koniecznie , ta szarlotka jest pyszna!!!!!!!
    buziaczki ślę

    Małgosiu , dziękuję ,a szarlotka smakowała i top bardzo
    pozdrawiam serdecznie

    Kamila, troszeczkę :D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Alicjo, Ty kusicielko, takie pyszności ,że już mi ślinka cieknie jak psinie, który widzi kiełbasę. Pyszności, już rezerwuję przepis na gofry, szarlotka sypana i ciasto porzeczkowe z mąki orkiszowej.Oj będzie uczta, w podziękowaniu za przepisy ślę buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Natalis,aż się zawstydziłam :))) Ojej, dziękuję ślicznie i ślę buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu ale szalejesz:))) ciacha wspaniałe, dobrze mają z Tobą!:) buziaki pracusiu:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu ,a ja z nimi choć można popiec trochę , choć efekt uboczny jest , kurczące spodnie:D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile słodkości! Hehe na tak apetyczne góry też bym się pokusiła w ilościachc hurtowych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Margot, inspirujesz! Witaj ponownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaś, co prawda to prawda:D A gofry wychodzą z tego prostego przepisu rewelacyjne , pychotka i nawet teoretyczne niejadki zjadają po 9 serduszek :D
    pozdrawiam

    Kasia, jupi ,hip hip hura
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale dużo pyszności! Najbardziej moją uwagę przyciągnęło jednak to urocze ciasto z porzeczkami.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziwię się, że Twoi goście w ogóle wyjeżdżają :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Magdalena, te porzeczkowe to i mój faworyt :)
    pozdrawiam serdecznie

    Aniu, ha ha, no patrz mimo wszystko wyjeżdżają, ale już mi zapowiedzieli, że wrócą:D
    Noo i dobrze bo wtedy mogę piec i piec i ciągle jest mało
    buziaczki

    OdpowiedzUsuń