Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami Olgi Smile, pięć minut pracy, trochę czekania jak się piecze i ociupinę stygnie i można już się rozkoszować ciastem, bardzo polecam
Podaję, ze swoimi zmianami(minimalne) oryginał u Olgi
Podaję, ze swoimi zmianami(minimalne) oryginał u Olgi
Ciasto ze śliwkami
• 3 szklanki mąki
pszennej białej
• 1 szklanka brązowego cukru trzcinowego
• 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego)
• 1 puszka mleka kokosowego o o pojemności 400 ml
• 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 czubate łyżeczki cynamonu
• śliwki
• 1 szklanka brązowego cukru trzcinowego
• 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego)
• 1 puszka mleka kokosowego o o pojemności 400 ml
• 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 czubate łyżeczki cynamonu
• śliwki
1 Wszystkie składniki ciasta mieszam aż osiągną jednolitą
masę. Ciasto przekładam na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia o wymiarach 26 cm x 22 cm.
2. Śliwki przekrawam na pół, układam na cieście.
3. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 45-50 minut. Wystudziłam.
2. Śliwki przekrawam na pół, układam na cieście.
3. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 45-50 minut. Wystudziłam.
Nie powinnam tu wchodzić na głodniaka.
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcia.
Aleńko, bo ja chyba coś misnęłam. U Ciebie chyba same wegańskie przepisy widzę? Weganisz?
OdpowiedzUsuńZe śliweczkami - pychotka! Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńZ mlekiem kokosowym musi mieć smak!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Alu.
Wygląda bardzo łądnie i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńJa preferuję tarty ze śliwkami, jakoś inne placki do mnie nie przemawiają, ale kto wie :)
Też prowadzę bloga kulinarnego, jeśli masz ochotę - zapraszam i do siebie :)
http://kuchenne-fanaberie.blogspot.com/
Super to ciasto. Bardzo lubię ze śliwkami i aktualnie korzystam ze śliwek ile wlezie. Fajny przepis. Może skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPozdrówki Alu.
Domzmarzen, dziękuję za miły komentarz , a ciasto takie warto upiec
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Patrycja , ja tylko wegetarianka, od bardzo ,ale to bardzo dawna, taka weteranka:D,ale moja siostrzenica, wegetarianką od urodzenia jest teraz weganką i ciotka jak piecze to i by dziecko tez coś z tego miało:D
pozdrawiam serdecznie
Kamilka , co prawda to prawda, buziaki śle
Aniu , jest wyjątkowo proste ,a ma smak i długo smaczne , kilka dni
buziaki śle
Zaneta Kolano , dziękuje . wiesz ja tarty tez lubię ,ale z śliwkami piekę tez inne ciasta w tym ukochane drożdżowe ,ale to tez bardzo mi smakuje i jest najszybszym chyba ciastem jakie znam
pozdrawiam i chętnie zajrzę do ciebie
Madzia , ja tez uwielbiam śliwkowe wypieki . atu jest minimum wysiłku ,a efekt bardzo smaczny
całuski Madziu*
Kolejny pyszny placek ze śliwkami. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGrażyna , dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciacho ze śliwkami :) A ja własnie teraz objadam sie podobnym (ale tylko z wyglądu) ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciacho ze śliwkami :) A ja własnie teraz objadam sie podobnym (ale tylko z wyglądu) ;)
OdpowiedzUsuńAnitka , to jak ja, uwielbiam z śliwkami i śliwkowymi powidłami też:))), Każde śliwkowe to pycha
OdpowiedzUsuńbuziaczki śle
Ciasto piękne...przy okazji dowiedziałam się , że jesteś wegetarianką :) tez bym chciała , ale jakoś mi nie wychodzi ;)Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńnie znałam tego przepisu ale NA PEWNO WYPROBUJE!:)
OdpowiedzUsuńMałgosia , ja mentalnie byłam zawsze, łatwo mi poszło bo ja i smakowo nie lubiłam i nigdy nie tęskniłam za smakiem
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
krzywa kromeczka, ja tez robiłam pierwszy raz ,ale nie ostatni , zresztą chyba inne owoce tez pasują, bardzo polecam
pozdrawiam serdecznie
ALuś my takie lubimy,chociaż z kokosowym jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńKarolina , te dwa smaki bardzo pasują , zaręczam własnoręcznym podpisem
OdpowiedzUsuńbuziaki ślę