sobota, 10 sierpnia 2013

Chleb z karobem Eweliny + ,,Twarożek” z nerkowców

Jakiś  czas temu Ewelina  na swoim profilu FB  pokazała chleb  z dedykacja dla Alci, to nie było wyjścia piec trzeba, od  tego czasu  upiekłam go dwa razy, oto ten drugi.
Pyszny  to chleb, oj pyszny. Ja  kocham smak karobu, ale chyba nie trzeba,  aż tak wiele, żeby chleb smakował. Polecam
A dla Eweliny ślę całusy*

Chleb  z karobem  Eweliny
150 g zakwasu żytniego(8 godzin  przed wzięłam łyżkę zakwasu żytniego i po 120 g wody i mąki  żytniej- wzięłam typ 2000 i 720 w stosunku 1:1)
450g mąki pszennej ( u mnie chlebowa typ  650 i krupczatka w stosunku 1:1)
20g karobu
270g wody
10g soli
1 łyżka oleju rzepakowego czy ryżowego
Wszystkie składniki wymieszałam w misce i wyrobiłam  na ciasto, zajęło  mi to ok. 10 minut. Zostawiłam w misce na ok. 2,5 godziny, składając  2 razy co 45 minut. Wyrośnięte ciasto odgazowałma i złożyłam na bochenek, włożyłam  do koszyka wyłożonego lnianą ściereczką posypaną  mąką,  łączeniem do góry, zostawiłam  do wyrośnięcia- koszyk włożyłam  do dużej  torby foliowe, aby  nie wysechł. Zostawiłam do wyrośnięcia, mój podwoił objętość wciagu1,5 godziny. Wyłożyłam  wyrośnięty chleb na łopatę wywożoną papierem do pieczenia, nacięłam,  do piekarnika z łopaty zsunęłam razem z papierem.  Piekłam   na rozgrzanej blasze( bo jest za gorąco  na grzanie dodatkowe dla kamienia)  w temperaturze 200 stopni C przez 40 minut, spryskując kilka razy na początku pieczenia zraszaczem  i pod koniec  pieczenia. Studziłam na kratce.

I ten chleb dopisuję do Wiesi listy na sierpień- "Na zakwasie i na drożdżach"
A jak ktoś nie ma  zakwasu,  a chciałby upiec  chleb  mimo tego z nim to przypominam, że mamy Zakwasową mapę Polski

Tu   z ,,twarożkiem”  z nerkowców, to taka moja luźna improwizacja   bazowego przepisu Bajaderki z wegedzieciaka.pl

,,Twarożek” z nerkowców
150 g nerkowców
 woda z kiszonych ogórków
woda przegotowana
trochę  mleka sojowego  lub śmietanki sojowej
sól, ząbek czosnku
wsypałam orzechy do słoika i zalałam  woda przegotowaną i z kiszonych ogórków  w stosunku 1:1, płynu tyle, żeby zakryć orzechy, zostawiłam w cieple na noc. Rano odcedziłam orzechy zmiksowałam z dodatkiem śmietanki sojowej na krem, dodałam soli do smaku i przeciśnięty  ząbek czosnku, można dodać  siekany szczypiorek czy inną zieleninę, posiekane rzodkiewki , jakieś przyprawy, ja chciałam biały twarożek to nie dodawałam. Pycha


9 komentarzy:

  1. Ten chlebek bardzo mi się podoba!
    Zapisuję ,do upieczenia'.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, a mi się bardzo podoba przepis na twarożek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu , chleb przez karob ma ciut specyficzny smak , bardzo przyjemny i kolor wręcz czekoladowy:D
    buziaki

    Agnieszka, te twarożki , serki wegańskie to mi skradły podniebienie, uwielbiam je :D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze wypróbować.
    Nie znam smaku karobu.
    I ten twarożek ciekawy bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu ,karob uwielbiam , chleb pyszny ,ale chyba nawet jak ktoś nie zna karobu chleb posmakuje
    A ten twarożek rewelacja i tyle:D
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Karobu kompletnie nie znam, ale Twój przepis bardzo mnie zaciekawił, więc muszę go jak najszybciej zdobyć :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Marysia , mi karob(chleb świętojański ) bardzo smakuje i chleb z nim tez , bardzo polecam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Na zdjęciach wygląda przepysznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Joon , zaręczam ,że tak jest
    pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń