Jakiś czas temu
Ewelina na swoim profilu FB pokazała chleb z dedykacja dla Alci, to nie było wyjścia
piec trzeba, od tego czasu upiekłam go dwa razy, oto ten drugi.
Pyszny to chleb, oj
pyszny. Ja kocham smak karobu, ale chyba
nie trzeba, aż tak wiele, żeby chleb
smakował. Polecam
A dla Eweliny ślę całusy*
Chleb z karobem
Eweliny
150 g
zakwasu żytniego(8 godzin przed wzięłam łyżkę
zakwasu żytniego i po 120 g
wody i mąki żytniej- wzięłam typ 2000 i
720 w stosunku 1:1)
450g mąki pszennej ( u mnie chlebowa typ 650 i krupczatka w stosunku 1:1)
20g karobu
270g wody
10g soli
1 łyżka oleju rzepakowego czy ryżowego
Wszystkie składniki wymieszałam w misce i wyrobiłam na ciasto, zajęło mi to ok. 10 minut. Zostawiłam w misce na ok. 2,5
godziny, składając 2 razy co 45 minut. Wyrośnięte
ciasto odgazowałma i złożyłam na bochenek, włożyłam do koszyka wyłożonego lnianą ściereczką
posypaną mąką, łączeniem do góry, zostawiłam do wyrośnięcia- koszyk włożyłam do dużej torby foliowe, aby nie wysechł. Zostawiłam do wyrośnięcia, mój
podwoił objętość wciagu1,5 godziny. Wyłożyłam wyrośnięty chleb na łopatę wywożoną papierem
do pieczenia, nacięłam, do piekarnika z
łopaty zsunęłam razem z papierem. Piekłam
na rozgrzanej blasze( bo jest za gorąco na grzanie dodatkowe dla kamienia) w temperaturze 200 stopni C przez 40 minut,
spryskując kilka razy na początku pieczenia zraszaczem i pod koniec
pieczenia. Studziłam na kratce.
I ten chleb dopisuję do Wiesi listy na sierpień- "Na zakwasie i na drożdżach"
A jak ktoś nie ma
zakwasu, a chciałby upiec chleb
mimo tego z nim to przypominam, że mamy Zakwasową mapę Polski
Tu z ,,twarożkiem” z nerkowców, to taka moja luźna
improwizacja bazowego przepisu
Bajaderki z wegedzieciaka.pl
,,Twarożek” z nerkowców
150 g
nerkowców
woda z kiszonych
ogórków
woda przegotowana
trochę mleka
sojowego lub śmietanki sojowej
sól, ząbek czosnku
wsypałam orzechy do słoika i zalałam woda przegotowaną i z kiszonych ogórków w stosunku 1:1, płynu tyle, żeby zakryć orzechy,
zostawiłam w cieple na noc. Rano odcedziłam orzechy zmiksowałam z dodatkiem śmietanki
sojowej na krem, dodałam soli do smaku i przeciśnięty ząbek czosnku, można dodać siekany szczypiorek czy inną zieleninę,
posiekane rzodkiewki , jakieś przyprawy, ja chciałam biały twarożek to nie dodawałam.
Pycha
Ten chlebek bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńZapisuję ,do upieczenia'.
Ooo, a mi się bardzo podoba przepis na twarożek :)
OdpowiedzUsuńAniu , chleb przez karob ma ciut specyficzny smak , bardzo przyjemny i kolor wręcz czekoladowy:D
OdpowiedzUsuńbuziaki
Agnieszka, te twarożki , serki wegańskie to mi skradły podniebienie, uwielbiam je :D
buziaki
Musze wypróbować.
OdpowiedzUsuńNie znam smaku karobu.
I ten twarożek ciekawy bardzo:)
Madziu ,karob uwielbiam , chleb pyszny ,ale chyba nawet jak ktoś nie zna karobu chleb posmakuje
OdpowiedzUsuńA ten twarożek rewelacja i tyle:D
buziaki
Karobu kompletnie nie znam, ale Twój przepis bardzo mnie zaciekawił, więc muszę go jak najszybciej zdobyć :).
OdpowiedzUsuńMarysia , mi karob(chleb świętojański ) bardzo smakuje i chleb z nim tez , bardzo polecam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Na zdjęciach wygląda przepysznie! :))
OdpowiedzUsuńJoon , zaręczam ,że tak jest
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:))
Torby foliowe z nadrukiem to popularne narzędzie marketingowe wykorzystywane przez sklepy i przedsiębiorstwa do promowania swojej marki. Są trwałe, wygodne w użyciu i mogą być dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta poprzez różnorodność kształtów, rozmiarów oraz atrakcyjne grafiki, które przyciągają uwagę konsumentów.
OdpowiedzUsuń