Szparagi z patelni
Pęczek szparagów
1 solidna łyżka masła
2 łyżki oliwy (ja tu tez dałam masło)
szczypta chili w płatkach (niekoniecznie ;) )
sok z 1 cytryny
1 solidna łyżka masła
2 łyżki oliwy (ja tu tez dałam masło)
szczypta chili w płatkach (niekoniecznie ;) )
sok z 1 cytryny
2 ząbki pieczonego czosnku
spora szczypta sumaku
Masło i oliwę rozgrzać na patelni. Dodać chili.
Oczyszczone szparagi wrzucić na ową patelnię.
Smażyć 5 minut. Wlać sok z cytryny, dusić kolejną minutę, dodać czosnek.
Posypać sumakiem.
spora szczypta sumaku
Masło i oliwę rozgrzać na patelni. Dodać chili.
Oczyszczone szparagi wrzucić na ową patelnię.
Smażyć 5 minut. Wlać sok z cytryny, dusić kolejną minutę, dodać czosnek.
Posypać sumakiem.
Podałam z kaszą jaglaną
i kotletami z pieczonego kalafiora
U mnie już szparagów nie widzę, ale jest pyszny młody kalafior izaczyna sie fasolka szparagowa..mmmm uwielbiam:)))
OdpowiedzUsuńKasiu , u mnie jeszcze są , u mnie zawsze wszystko później się zaczyna i kończy:D a kalafior i fasolkę uwielbiam i na bób czekam:D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Szkoda, że szparagi się kończą :/
OdpowiedzUsuńPychotka! Żałuję, ze już koniec :( Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam zielone szparagi z patelni!
OdpowiedzUsuńJa jem cały pęczek jako danie główne, bez niczego wiecej hehehe (po prostu usmażone na oleju i posypane solą). Niebo w gębie... Dobrze, że mam jeszcze trochę w lodówce, to jutro zjem (ach, narobiłaś mi smaku...) :-)
Patrycja , oj szkoda:(
OdpowiedzUsuńKamila, najlepsze!!!
pozdrawiam
Agnieszka , ja tez tak mogę jeść:"D same szparagi
pozdrawiam
U mnie też jeszze są szparagi. Nawet mam w lodówce. Ostatnio robiłam pieczone i zjadłam z quinoą:)
OdpowiedzUsuńa wiesz Madziu ,ze i ja mam , wiesz południe i centrala straszyła, że to już koniec :D i ja się zasugerowałam ,a wczoraj takie śliczne kupiłam i w markecie(szparagi polskie), tak ,że nieoficjalnie na tajniaku szparagi nadal jem :D
OdpowiedzUsuńbuziole