czwartek, 6 czerwca 2013

MANDAZI, czyli afrykańskie kokosowe pączki w wersji kwiatowej



To dziś nasmażyłam pączków kokosowych z  akacjami, ale to jeszcze nie te pączki z nadzieniem akacjowym, to takie bardzo proste, do których dodałam świeżych,  wyskubanych płatków  z akacji. Delicja!!! Bardzo polecam
Przepis na te   najłatwiejsze pączki  znalazłam  u  Maddy i robiłam  prawie wg przepisy, nie dałam tylko wiórek kokosowych, a w zamian wsypałam  mnóstwo płatków z akacji, 2 łyżki domowej nalewki z  pigwy oraz po szczypcie proszku do pieczenia i sody spożywczej. Zagniotłam wieczorem,  schowałam do lodówki i rano podzieliłam  na porcje, usmażyłam.

Przepis  od  Maddy,  oryginalnie pochodzi stąd

Mandazi akacjowe

Składniki na  24 sztuki:
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 10 g  świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka luksusowej+ 3/4 szklanki krupczatki)
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej(sama  zmieliłam  ryż w żarnowym  młynku)
  • 50 g płatków  z kwiatów akacji(robinii akacjowej)
  • 3/4- 1 i 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki nalewki z  pigwy lub innego alkoholu
  • po szczypcie: soli, proszku do pieczenia i sody spożywczej
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder i (opcjonalnie) cynamon do posypania
Do miski wsyp drożdże, cukier i wlej wodę. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut w ciepłe miejsce. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, mąkę ryżową, wiórki i kardamon. 
Do zaczynu wlej mleko kokosowe i wymieszaj, a następnie całość wlej do miski z suchymi składnikami, oprócz   płatków akacji. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut. Dodaj płatki akacjowe i dokładnie  rozprowadź je  po całym cieście. Następnie odstaw je pod przykryciem (lub wsadzone z miską do foliowej torebki)w ciepłe miejsce na co najmniej dwie godziny- ja  zostawiłam na całą noc w lodówce, w tym czasie dwa razy ciasto złożyłam( na początku rośnięcia , co  godzinę). Po tym czasie ponownie wyrób ciasto, możesz podsypać je odrobiną mąki, jeżeli będzie za rzadkie, zwłaszcza do wałkowania. Ciasto podziel na 4 części. Z każdej formułując kulkę. Rozwałkuj ją na dysk i wytnij z niej 6 trójkątów ( ładnie widać to na zdjęciu zlinku z oryginalnym przepisem). 
W rondlu rozgrzej olej. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, aby po rozgrzaniu oleju zmniejszyć ogień, aby zbyt szybko się nie rumieniły. Gotowe odcedź na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 
Posyp cukrem pudrem. Pycha!


12 komentarzy:

  1. Alu,
    dobijasz mnie tą akacją...
    U mnie w tym sezonie były tylko jej kwiaty smażone w cieście.
    A takie pączusie to jest marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu , mam jeszcze takie placki na słono , jeden kompot i magdalenki(średnio udane, jeszcze się zastanowię jutro nad nimi:D), ale obiecuje będzie to już koniec:D
    Nalewka potrzebuje 1 kg surowca , tyle na raz nie miałam ,a dżem to jeszcze nie wiem bo tam jest na 1szklankę kwiatków 2 szklanki cukru, raczej ulepek straszny
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem po akacjobraniu, i bardzo ciekawi mnie smak tych pączusiów. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. ekstra! Jaram się! szkoda, że nie mam czasu, żeby skoczyć za miasto po akację! Chociaż sobie z liści powróżę : Kocha, lubi, szanuje, nie chce, nie dba, żartuje, w myśli w mowie, w sercu, na ślubnym kobiercu.;) Wyszło w sercu, więc chyba nieźle ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alusia a nie chciałabyś tak nasmażyć tych pączków, zapakować w koszyk i do mnie przyjechać? Przy okazji kupiłabyś słoiczki :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamila, a to masz surowiec na paczki :D wiesz tej akacji to prawie nie czuć, dodaje tylko ulubionego zapachu i ciut smaku ,ale ciut , same paczki z tym rarytasem akacjowym delicja , polecam
    pozdrawiam

    Maddy, jakby chwilka się znalazła, to warto , zresztą wiesz jakie te paczki pyszne ,a z kwiatami jeszcze pyszniejsze:)
    Serce!To bardzo dobrze.
    A za przepis dziękuję *
    buziaki

    Ewelinka , wiesz ,że to bardzo mądra i wyjątkowo kusząca propozycja. Hm , i Poleczkę bym nakarmiła i słoiczków nakupiła , jasny gwint , no warto by było
    buziaki*

    OdpowiedzUsuń
  7. Aluś cudowne. Ja niestety akacji nie mogę podawać w domu, bo syn strasznie na nią uczulony.

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiecaj że się zastanowisz co? :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Patyska , dziękuje
    pozdrawiam

    Karolina ,dziękuję , fakt były przepyszne.Oj , ,to siła wyższa niestety, wiadomo zdrowie najważniejsze
    pozdrawiam

    Ewelinka , chciałabym napisać , że tak tak ,ale kochana naprawdę teraz (i to z kilku powodów) raczej to niemożliwe:(
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne Alciu, pączki z mlekiem kokosowy to jest to!! i jeszcze cukier trzcinowy, skady Ty wygrzebujesz te doskonale przepisy, to naprawde nei wiem :)) :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Basiu , bo fajne one są , nawet bez kwiatków:D Eee toi tak samo się robi , ja zawsze ma 1000 razy więcej przepisów ,,na teraz" niż siły przerobowe :D

    OdpowiedzUsuń