Już są kwiaty, a nawet już się kończą akacje czyli robinie akacjowe. Zgapiłam się trochę, ale dziś zrobiłam gofry i 1 słoiczek przecieru z miodem do pączków, ale ten przecier pokaże jutro lub pojutrze.
A gofry to najprostszy z najprostszych przepisów, na
dodatek takie z bardziej zdrowych
wersji. Można też zamiast cukrem pudrem polać
je np. syropem klonowy czy posmarować bezcukrowym dżemem, powidłami itd. i będzie nawet całkiem zdrowo.
U mnie jednak były dość
suto sypane cukrem pudrem.
A same gofry bardzo
smaczne i na ciepło i zupełnie wystudzone na kratce drewnianej czy innej, żeby
nie łapały przez parowanie zbyt dużo wilgoci.
Bardzo polecam
Przepis znalazłam na tej
stronie Sławomira Gromadzkiego i
częściowo zmodyfikowałam, min przez dodatek płatków akacjowych zamiast jabłek, choć coś
mi się wydaje ,że można było dodać i jabłka i
płatki akacji , a byłoby jeszcze smaczniejsze.Nie dawałam tez już dodatkowo otrąb bo moje płatki same w sobie miały sporo otrąb.
Wyszło mi 6 takich gofrów:
Wyszło mi 6 takich gofrów:
GOFRY OWSIANE
2 szklanki wody,
2 szklanki wody,
2 szklanki płatków owsianych zwykłych lub
"Górskich",
1 łyżka oliwy z oliwek(ja dałam olej ryżowy),
1 łyżeczka soli.
¾ łyżeczki proszku do pieczenia(dałam od siebie taki
ekologiczny)
Wszystkie składniki zmiksować razem.
Dodać- 1 szklanka(mocno ugniecionych ) płatków kwiatowych z akacji, wymieszać.
Piec w gofrownicy posypując nasionami słonecznika przed nałożeniem
ciasta po nałożeniu wierzch też.
Posypywać cukrem
pudrem i jeść ciepłe lub zimne
O ja! Szkoda, że nie mam gofrownicy!!! :(
OdpowiedzUsuńAlu,
OdpowiedzUsuńcudowne!
Aż chce się sięgnąć...
Nie mam gofrownicy,dlatego robiłam placuszki z robinią.
U mnie już przekwita...
U mnie dopiero zakwita, więc wszystko jeszcze przede mną :) Smaczny pomysł z tymi goframi. Czekam na przepis na przecier :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMaddy , jako placki chyba tez dałyby radę , bo ciasto jest geste , zwarte
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Aniu,dziękuję * Ja placuszki,a może gofry jeszcze zrobię jak uda mi się ich jeszcze nazrywać,a jeszcze mam fajny przepis na dżem do dłuższego trzymania i na nalewkę, ale nie wiem czy będzie tyle akacji
buziaki śle
Kamila , u mnie niby tez ,ale zakwita i jakoś szybko przekwita , może przez te deszcze wahania temperatur raz zimno raz upał
OdpowiedzUsuńa przecier to tylko miód i płatki, z lenistwa miksowane :D
buziaki
nie no... osłabiasz mnie... od dzisiaj na Twój blog wchodzę raniutko... bo tylko apetytu mi robisz... hihi i to na noc !
OdpowiedzUsuńAleż Ty Alu masz świetne pomysły ! :)
OdpowiedzUsuńTakie gofry to musi być raj dla podniebienia.
Ja nigdy nie jadłam kwiatów akacji. Coś mi w tym roku kwiatowa uczta nie wychodzi..
Buziaki Kochana:*
Joanno, akacja ma właściwości wzmacniające nie osłabiające:D
OdpowiedzUsuńNo tak , ja tez wole rano lub choć w odpowiednich porach na jedzenie po blogach chodzić:D
pozdrawiam serdecznie
Madzia, kochana dziękuję :)Gofry fakt bardzo ,ale to bardzo smaczne
Ja bardzo lubię kwiaty akacji , są delikatne i zapach ich w jedzeniu robi się jak mgiełka , smak tez i jeszcze fajnie chrupią :)
Madziu , kwiaty dopiero się zaczynają :różę, bratki , nagietki, nasturcje, stokrotki , koniczynki , lipy.................
buziaki ślę
Super, chętnie bym zrobiła, tylko nie wiem, z jakimi kwiatkami. Mam opory przed jedzeniem kwiatów, ale w cieście luzik ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, u mnie co prawda akacje opadły a raczej opadł je deszcz ciągle padający:( ale tak, jak mówisz - kwiaty sie dopiero rozkręcaja, buziaki:)
OdpowiedzUsuńPatrycja , bez czarny , róża itd by tez pasowała
OdpowiedzUsuńAja kwiaty jakoś łatwo ,, trawie" bo jak płatki zrywam to nawet nic a nic nie krzywdzę roślinki :D
buziaki
Kasiu, a no u mnie to samo się zapowiada , niby nie pada non stop i przerwach słonce świeci i jest ciepło , ale jak pada to ulewni i co dojrzało stracą
A kwiatów będzie w bród, ja zaczynam powoli różę rwać
buziaki śle