środa, 7 września 2011

Pomidorowy




" Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy" oraz   "W malinowym chruśniaku- kuchnia wegetariańska” to dwie polskie książki o wegetariańskiej kuchni, które bardzo cenię.
Pełno tu prawdziwych perełek min. wlanie oba dzisiejsze przepisy.

Pierwszy to niezwykłe Pikle z pomidorami, prawdziwy rarytas. Bardzo polecam





Pikle z pomidorami

przepis z książki "W malinowym chruśniaku- kuchnia wegetariańska”

Pomidory świeże -1kg
Olej słonecznikowy-10 łyżek(ja dałam 7, a chyba 5 byłoby jeszcze lepiej)
Olej sezamowy- 2łyżecki
Chili -1/4 łyżeczki
Asofetida- 1/4 łyżeczki
Imbir świezy-1,5 łyżki
Hot madras curry ( ja dałam inne –Sri Lanka curry)-1 łyżeczka
Sól-1/ 2 łyżeczki

1.Pomidory( u mnie limby) umyj i pokrój w kostkę ok. 1x1cm
2 Rozłożyć równomiernie na blasze( ja wyłożyłam papierem do pieczenia) i susz w temperaturze 100 stopni C przez 6 godzin
3 Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami
4 Na patelni lub woku rozgrzej olej słonecznikowy , dodaj chili oraz asofetidę i smaż parę sekund ,aż się zmieni kolor na lekko brązowy
5 Następnie dodaj curry i starty imbir, a po chwali pomidory, olej sezamowy oraz sól. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę czy dwie. Zużyć na bieżąco lub zawekować. Z tej proporcji wychodzą dwa malutkie słoiczki, czyli malutko więc warto zrobić z podwójnej lub potrójnej porcji







I drugi przepis, prawdziwy mercedes czyli Papryka smażona z pomidorami z książki Moniki Mrozowskiej- Szaciłło i Macieja Szaciłło. Przepis podaję za Moi z forum Cin cin




Papryka smażona z pomidorami

przepis z książki " Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy"

6 pomidorów
2 duże papryki
pieprz,sól
oliwa z oliwek

Z papryki usunąć gniazda nasienne( ja najpierw opiekłam paprykę z piekarniku i zdjęłam skórkę), pokroić ją w paski i podsmażyć na oliwie, aż się lekko przypali.
Dodać pokrojone w ćwiartki i obrane ze skórki pomidory. Całość smażyć ok. 20 min, aż całość zgęstnieje i lekko się skarmelizuje.( ja smażę najpierw 20 minut ,a potem jeszcze z 2-3 razy z przerwami, aż pięknie zgęstnieje)
Dodać sól do smaku. Usmażoną paprykę z pomidorami nałożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 15 min.
Ja robię z potrójnej porcji , bo z jednej wychodzą dwa małe słoiczki

19 komentarzy:

  1. Witam ;-) Jestem tu nowa ;-) Ale bardzo chętnie skorzystam z Twoich przepisów ;-) Wczoraj kupiłam książkę 'wegańska bogini w kuchni' i nieco się załamałam - wiekszość składników nie do kupienia w Polsce... A u ciebie tak swojsko i pysznie ;-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu,jak u Ciebie pomidorowo.
    Tak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aluś kochana, ależ pięknie pomidorowo u Ciebie. Cuda tworzysz wiesz? Widać u Ciebie tę pasję do gotowania, przetwarzania, pieczenia.

    Ściskam serdecznie:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Alciu oba cudeńka (ale bardziej to drugie) mogłabym wyjadać łyżkami :)

    :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Burana 25 , jak miło mi ciebie gościć u siebie :)))
    Ja miałam tą książkę i dałam Siostrzenicy , bo na mojej prowincji to prawie te składniki nie do zdobycia , czasami by internet nawet nie dal rady , taka amerykańska bardzo

    Aniu, oj tak , robię jeszcze sos, dżem i przecier ,może i o nich napiszę :D
    p.s wysłałam tobie @ kilka dni temu i chyba do spamu wlazł u Ciebie bo :(

    Madzia , bo ty jesteś kochana i mnie wzruszasz bo tak dobrze piszesz o mnie,a ja nie wiem czy na to zasługuję , kurcze Madzia buziaki ślę :)

    Polcia, bo ja tak robię , nawet palcem fajnie je się wyjada :D
    p.s o kurcze jaki podpis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alcia, to drugie "coś" to taki bardziej mercedesowy ketchup jakby, co? :) Świetne oba!

    :**

    OdpowiedzUsuń
  7. Monika , ciut tak ,ale konsystencja nie jest jednolita i smak taki, świeży bo mało składników jest
    Pycha ,a roboty mało :D
    p.s muszę jeszcze twój ajwar zrobić bo mam smak

    OdpowiedzUsuń
  8. moje ulubione dwa skladniki, ktore w naszej kuchni goszcza zawsze...

    OdpowiedzUsuń
  9. ojojoj! tę paprykę to na pewno zrobię! dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Daria & Jarek , oba bardzo do siebie pasują na dokładkę :)))

    Edith, to bardzo prosty przetwór , zresztą można wyjeść go od razu , bo pyszny natychmiast ,, zrób , myślę ,że będzie bardzo smakować i tobie
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo, nie wiem jak to możliwe, ale nie znam tego chruśniaka, zaraz lecę obadać co to :) Przemytników mam, ale nie jestem nią aż tak zachwycona szczerze powiedziawszy, szczególnie że mają wtopy typu parmezan, który nie jest wege :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pełno prawdziwych perełek to jest tutaj, u Ciebie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja bardzo lubię obie książki i małe grzeszki wybaczam , bo pewnie sama tez czasami ,,grzeszę ":D
    No parmezanu nie jadam , bo wg mnie brzydko pachnie np. ale coś by się znalazło pewnie:D

    Asieja, ojej ,aż się zarumieniłam, dziękuję :)))

    BasiaP, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ala, mi się widzi ta pierwsza opcja, bardzo, bardzo! A mój piecyk nie ma możliwości regulacji i piecze tylko w 200 :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Alciu- tylko blagam,wytlumacz prostej babie,co to jest "Asofetida"??? poza tym pyyyyyyyyyyycha-wszystko,co pomidorowe,to od razu lubie :)
    Usciski :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Asia ,a może masz suszarkę?To nawet chyba by było lepsze :) do suszenia
    Wiesz to jest takie pyszne
    Gosia , pycha , pycha , 100% masz racji
    A ta asafetyda to taka hinduska przyprawa , trochę zapachem przypomina cebulę z czosnkiem , choć wg mnie to ona ma swój specyficzny aromat i smak , ja to lubię :D
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Asafetyda

    OdpowiedzUsuń
  17. Alus, alez Ty masz dojrzale pomidory! No te pierwsze brzmia niczego sobie, az zamarzylam o pomidorowym krzaku na balkonie :))

    OdpowiedzUsuń
  18. to prawda , Basia , są rewelacyjne, to jest handel wymienny:D , my tej pani dajemy truskawki mercedesy w zamian dostajemy t pomidory mercedesy:D opłaca się :D
    Basia , ja bardzo polecam oba,ale warto choć jeden zrobić :D

    OdpowiedzUsuń