środa, 28 lipca 2010

Jagodowo - sernikowe ciasto z migdałową kruszonką czyli Jagodowo Nam 2


Jakiś czas temu Agatex pokazała bardzo fajne ciasto z truskawkami, serkiem, kruszonką, zapragnęłam takie mieć i upiekłam zmieniając tylko rodzaj owoców. Nie kupiłam truskawek bo nie było, ale kupiłam jagody bo były.
Ciasto okazało się bardzo smaczne



Przepis cytuję za Agatex z maleńkimi moimi zmianami


Jagodowo - sernikowe ciasto z migdałową kruszonką

Składniki na formę do pieczenia o średnicy 24cm:

Kruszonka i spód

2/3 szklanki brązowego cukru
280g mąki pszennej
150g płatków owsianych typu błyskawicznych( ja dałam otręby owsiane)
140g migdałów, bardzo drobno zmielonych(40 g zmielonych i 100g płatków migdałowych)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
170g masła, roztopionego


Nadzienie sernikowe

250g serka Philadelphia
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego


Nadzienie jagodowe
500g jagód umytych
4 łyżki brązowe
60ml wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny

1. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę do pieczenia o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na kruszonkę, następnie wlewamy do nich masło i całość mieszamy przy pomocy widelca tak aby powstały grudki wielkości zielonego groszku. 3/4 mieszanki wsypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy mocno do dna formy np. przy pomocy szklanki lub dłoni, tak aby powstał spód. Wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8 minut.
3. Gdy spód stygnie robimy nadzienie sernikowe: w niedużej misce miksujemy ser Philadelphia aż będzie puszysty (ok 2-3 minuty) następnie dodajemy jajko i miksujemy całość aż do połączenia się składników, wtedy dodajemy drugie jajko i również miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy cukier i wlewamy aromat waniliowy oraz sok z cytryny i całość miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy masę sernikową na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 12-15 minut (do momentu gdy sernik zacznie się ścinać).
4. Gdy sernik siedzi w piekarniku robimy nadzienie jagodowe: do średniej wielkości rondla wkładamy jagody, dodajemy 60ml wody oraz cukier, podgrzewamy całość na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
5.Następnie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlewamy ją do masy truskawkowej, cały czas mieszając. Zwiększamy ogień i gotujemy całość przez ok 2 minuty, wlewamy sok z cytryny i całość mieszamy a następnie wylewamy na nadzienie sernikowe i wyrównujemy wierzch a następnie wstawiamy ciasto na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je od razu pozostałą częścią kruszonki i pieczemy jeszcze 15 minut lub do momentu gdy kruszonka się lekko przybrązowi a masa truskawkowa będzie troszkę wyłazić bokami.
6. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika pozwalamy mu całkowicie ostygnąć a następnie wstawiamy do lodówki na 2-4 godziny.



Jagodowo Nam 2

25 komentarzy:

  1. Alciu,
    ciasto pierwsza klasa.
    Szkoda tylko, że oprócz Mnie nikt by się pewnie na nim nie poznał :(.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie! Nawiązując do Twojej przeprowadzki do mnie:), to oprócz jagodzianiek, Droga Margot możesz też przywieźć blaszkę tego ciasta;) Lody już chłodzę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olciaky, dziękuję :)))a ciasto by docenili , u mnie wszyscy jedli i chwalili :*

    Anna-Maria, aż się zarumieniłam leciutko, no pewnie i jagodzianki i ciasto z jagodami biorę do ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zarumieniłaś?! O Boże, to ja cała zestresowana - takiego Gościa (Gościówę;) przyjmować to rzecz nie lada tremująca, no i czy Ci lody będą smakować...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne ciacho Aluś!:)
    Podoba mi się bardzo. Sernikowe z kruszonką i jagodami, mniaaam!Musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anna-Maria, twoje lody by mi nie smakowały? Nie ma takiej opcji , widziałam jakie cudo robisz!

    Majanko , bardzo fajne ciasto , polecam , bo w sumie przepis długi ,a;le robi się szybko

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystko mi się w tym cieście podoba, każda warstwa

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagody i kruszonka... Idealnie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu,przepyszne te kawdraciki z kruszonką! Gdyby tak jeden mi się dostał...

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiście rozszalałaś się z tymi owocowymi. PYszne chyba co?

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajnie wygląda. Uwielbiam wszelkie krajanki!

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszna musi być! i taka chrupka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ślicznie wygląda i jeszcze taka chrupiąca;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Alcia a może Ty być przyszła do mnie i mi upiekła tort co?
    :)
    Może być taki o jakim wczoraj rozmawiałyśmy :))))

    OdpowiedzUsuń
  15. Asieja , i każda warstwa jest pyszna:)))

    Zaytoon , tak , tak :)))

    Amber, hm , jak to zrobić ,żeby tobie jeden wysłać , samolotem ?:)

    Gospodarna narzeczona , to same zaległe co piekłam-mam ich jeszcze mnóstwo ,a i piekę na bieżąco ciągle np dziś taką razową kruszonkę z porzeczkami
    A to jagodowe bardzo dobre


    Liska , ja tez lubię takie ciasta

    Paula, tak jest pyszna i chrupka zarazem

    Ciastella, dziękuję i to prawda była chrupiącą ta góra

    Polcia , chętnie bym poszła do ciebie i upiekła :D Jaki byś chciała
    jutro piekę z 2,a może trzy ciasta bo mi się goście szykuje ,ale sobie poszaleje :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Alu, to musi być pycha! Zjadłabym na śniadanie jutro:)Z jagodami wszystko jest dobre:)
    U nas truskawki już są tylko spod folii, ale ja już nie kupuję, bo mają zabójczą cenę, a i smak nie ten...

    OdpowiedzUsuń
  17. Alu wspaniale ciacho! slinka cieknie normalnie ! :) same moje ulubione smaki.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Sernik i jagody - oj dużo bym dała, dużo.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wygląda cudownie! Ale musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. ha początkowo myslałam, że to pleśniak :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Piekne i pyszne ciasto. Zostal moze dla mnie jakis kawalek?

    Kocham chabry i to ostatnie zdjecie mnie zauroczylo...

    OdpowiedzUsuń
  22. Kasiu , pyszne było :)))u mnie tez takie już tylko z folii chyba , drogie , bez smaku te truskawki

    Olu, może się skusisz?

    Kabamaiga, oj pyszny było to ciacho :)

    Atino , dziękuję ślicznie *

    Paulina, hi hi bo trochę tak wygląda na zdjęciach

    Majka , dziękuję ,ale ciasta już nie ma
    ach ja tez chabry , maki , malwy , stokrotki...

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakiś czas temu zazdrościłem Agatex, teraz zazdroszczę i Tobie.. Obłędnie to ciacho się prezentuje.A ja wręcz uwielbiam wszelkie takie kruche krajanki.. A za takie z jagodami..i serem..eh, wiele bym oddał..

    OdpowiedzUsuń
  24. Alciu ciasto pyszniaste wiesz Kochana to zróbmy wymiankę co ja ci dam maślankowe z wiśniami a Ty mi kawałeczek Twojego:)

    A wogóle to mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia i pytanie czy lubisz wiśnie?

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Spencer , ach jak miło mi czytać taki miły komentarz , a ciasto polecam

    Ewelka, zgadzam się :P
    Czy ja lubię wiśnie?Uwielbiam !!!

    OdpowiedzUsuń