środa, 28 lipca 2010
Jagodowo - sernikowe ciasto z migdałową kruszonką czyli Jagodowo Nam 2
Jakiś czas temu Agatex pokazała bardzo fajne ciasto z truskawkami, serkiem, kruszonką, zapragnęłam takie mieć i upiekłam zmieniając tylko rodzaj owoców. Nie kupiłam truskawek bo nie było, ale kupiłam jagody bo były.
Ciasto okazało się bardzo smaczne
Przepis cytuję za Agatex z maleńkimi moimi zmianami
Jagodowo - sernikowe ciasto z migdałową kruszonką
Składniki na formę do pieczenia o średnicy 24cm:
Kruszonka i spód
2/3 szklanki brązowego cukru
280g mąki pszennej
150g płatków owsianych typu błyskawicznych( ja dałam otręby owsiane)
140g migdałów, bardzo drobno zmielonych(40 g zmielonych i 100g płatków migdałowych)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
170g masła, roztopionego
Nadzienie sernikowe
250g serka Philadelphia
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Nadzienie jagodowe
500g jagód umytych
4 łyżki brązowe
60ml wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
1. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę do pieczenia o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na kruszonkę, następnie wlewamy do nich masło i całość mieszamy przy pomocy widelca tak aby powstały grudki wielkości zielonego groszku. 3/4 mieszanki wsypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przyciskamy mocno do dna formy np. przy pomocy szklanki lub dłoni, tak aby powstał spód. Wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8 minut.
3. Gdy spód stygnie robimy nadzienie sernikowe: w niedużej misce miksujemy ser Philadelphia aż będzie puszysty (ok 2-3 minuty) następnie dodajemy jajko i miksujemy całość aż do połączenia się składników, wtedy dodajemy drugie jajko i również miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy cukier i wlewamy aromat waniliowy oraz sok z cytryny i całość miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy masę sernikową na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 12-15 minut (do momentu gdy sernik zacznie się ścinać).
4. Gdy sernik siedzi w piekarniku robimy nadzienie jagodowe: do średniej wielkości rondla wkładamy jagody, dodajemy 60ml wody oraz cukier, podgrzewamy całość na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
5.Następnie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i wlewamy ją do masy truskawkowej, cały czas mieszając. Zwiększamy ogień i gotujemy całość przez ok 2 minuty, wlewamy sok z cytryny i całość mieszamy a następnie wylewamy na nadzienie sernikowe i wyrównujemy wierzch a następnie wstawiamy ciasto na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je od razu pozostałą częścią kruszonki i pieczemy jeszcze 15 minut lub do momentu gdy kruszonka się lekko przybrązowi a masa truskawkowa będzie troszkę wyłazić bokami.
6. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika pozwalamy mu całkowicie ostygnąć a następnie wstawiamy do lodówki na 2-4 godziny.
Jagodowo Nam 2
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Alciu,
OdpowiedzUsuńciasto pierwsza klasa.
Szkoda tylko, że oprócz Mnie nikt by się pewnie na nim nie poznał :(.
Pozdrawiam:)
Boskie! Nawiązując do Twojej przeprowadzki do mnie:), to oprócz jagodzianiek, Droga Margot możesz też przywieźć blaszkę tego ciasta;) Lody już chłodzę;)
OdpowiedzUsuńOlciaky, dziękuję :)))a ciasto by docenili , u mnie wszyscy jedli i chwalili :*
OdpowiedzUsuńAnna-Maria, aż się zarumieniłam leciutko, no pewnie i jagodzianki i ciasto z jagodami biorę do ciebie :)
Zarumieniłaś?! O Boże, to ja cała zestresowana - takiego Gościa (Gościówę;) przyjmować to rzecz nie lada tremująca, no i czy Ci lody będą smakować...;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne ciacho Aluś!:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo. Sernikowe z kruszonką i jagodami, mniaaam!Musi być pyszne:)
Anna-Maria, twoje lody by mi nie smakowały? Nie ma takiej opcji , widziałam jakie cudo robisz!
OdpowiedzUsuńMajanko , bardzo fajne ciasto , polecam , bo w sumie przepis długi ,a;le robi się szybko
wszystko mi się w tym cieście podoba, każda warstwa
OdpowiedzUsuńJagody i kruszonka... Idealnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Alu,przepyszne te kawdraciki z kruszonką! Gdyby tak jeden mi się dostał...
OdpowiedzUsuńRzeczywiście rozszalałaś się z tymi owocowymi. PYszne chyba co?
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wygląda. Uwielbiam wszelkie krajanki!
OdpowiedzUsuńpyszna musi być! i taka chrupka :)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda i jeszcze taka chrupiąca;D
OdpowiedzUsuńAlcia a może Ty być przyszła do mnie i mi upiekła tort co?
OdpowiedzUsuń:)
Może być taki o jakim wczoraj rozmawiałyśmy :))))
Asieja , i każda warstwa jest pyszna:)))
OdpowiedzUsuńZaytoon , tak , tak :)))
Amber, hm , jak to zrobić ,żeby tobie jeden wysłać , samolotem ?:)
Gospodarna narzeczona , to same zaległe co piekłam-mam ich jeszcze mnóstwo ,a i piekę na bieżąco ciągle np dziś taką razową kruszonkę z porzeczkami
A to jagodowe bardzo dobre
Liska , ja tez lubię takie ciasta
Paula, tak jest pyszna i chrupka zarazem
Ciastella, dziękuję i to prawda była chrupiącą ta góra
Polcia , chętnie bym poszła do ciebie i upiekła :D Jaki byś chciała
jutro piekę z 2,a może trzy ciasta bo mi się goście szykuje ,ale sobie poszaleje :P
Alu, to musi być pycha! Zjadłabym na śniadanie jutro:)Z jagodami wszystko jest dobre:)
OdpowiedzUsuńU nas truskawki już są tylko spod folii, ale ja już nie kupuję, bo mają zabójczą cenę, a i smak nie ten...
Alu wspaniale ciacho! slinka cieknie normalnie ! :) same moje ulubione smaki.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Sernik i jagody - oj dużo bym dała, dużo.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudownie! Ale musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńha początkowo myslałam, że to pleśniak :D
OdpowiedzUsuńPiekne i pyszne ciasto. Zostal moze dla mnie jakis kawalek?
OdpowiedzUsuńKocham chabry i to ostatnie zdjecie mnie zauroczylo...
Kasiu , pyszne było :)))u mnie tez takie już tylko z folii chyba , drogie , bez smaku te truskawki
OdpowiedzUsuńOlu, może się skusisz?
Kabamaiga, oj pyszny było to ciacho :)
Atino , dziękuję ślicznie *
Paulina, hi hi bo trochę tak wygląda na zdjęciach
Majka , dziękuję ,ale ciasta już nie ma
ach ja tez chabry , maki , malwy , stokrotki...
Jakiś czas temu zazdrościłem Agatex, teraz zazdroszczę i Tobie.. Obłędnie to ciacho się prezentuje.A ja wręcz uwielbiam wszelkie takie kruche krajanki.. A za takie z jagodami..i serem..eh, wiele bym oddał..
OdpowiedzUsuńAlciu ciasto pyszniaste wiesz Kochana to zróbmy wymiankę co ja ci dam maślankowe z wiśniami a Ty mi kawałeczek Twojego:)
OdpowiedzUsuńA wogóle to mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia i pytanie czy lubisz wiśnie?
serdecznie pozdrawiam
Spencer , ach jak miło mi czytać taki miły komentarz , a ciasto polecam
OdpowiedzUsuńEwelka, zgadzam się :P
Czy ja lubię wiśnie?Uwielbiam !!!