niedziela, 27 czerwca 2010

Lavender Biscuits czyli moje najukochańsze ciasteczka z lawendą



Dawno, dawno temu Tatter zamieściła pewien przepis najpierw na jednym z forów kulinarnych, później na swoim blogu
i od tego czasu trwa u mnie miłość do tych ciasteczek . Piekę je co rok w sezonie świeżej lawendy ,ale zdarza się raz na rok to za mało i piekę jeszcze raz i jeszcze… Pusia dziękuje za przepis.



Ciasteczka z lawendą czyli Lavender Biscuits Tatter

z ksiazki Mary Berry "Foolproof Cakes"

175g miękkiego masła
2 łyżki świeżych kwiatów i liści lawendy, drobno posiekanych (lub jedna niepełna łyżka suszonych kwiatów)
100g miałkiego cukru (caster)
225g zwykłej maki
25g demerary -ja obtoczyłam w cukrze perłowym


Przygotować 3 duże blachy do pieczenia ciastek smarując je niewielka ilością oleju .Ubić masło z lawenda, dodać cukier, nadal ubijając. Potem mąkę...wszystko wymieszać, zagnieść krotko, aż ciasto stanie się gładkie. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej formując wałek...ok 15cm długi. Rozsypać demerare na tacce i obtoczyć wałki w cukrze. Zawinąć walki w folie i chłodzić , aż stwardnieją. Rozgrzać piec do 160-170C. Każdy wałek podzielić na 20 plastrów, które układać na blachach. Piec 15-20min, aż będą delikatnie brązowe na brzegach.



I oto następny do kolekcji Kwiatożercy

25 komentarzy:

  1. Alu, jestem pod wrażeniem! Cudowne są te ciasteczka! Nigdy jeszcze nie jadlam takich ciastek. Czy mogę sobie jedno zjeść do kawki?

    :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Majanko , jeszcze nie?To musisz to zmienić , to są bardzo szybkie ciasteczka
    Częstuj się puki jeszcze są

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam troszkę suszonej lawendy. Kiedyś przysłała mi Beatka z Lawendowego Domu, wygrałam ;)
    No,ale na razie nie korzystałam z niej jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  4. z suszonej tez pyszne będą , a pracy z nimi malutko i naczyń do mycia tez malutko ,a smaku ile :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o i ja je piekłam rok temu, pyszne były! szkoda że wtedy bloga nie miałam (;
    ale zrobię je raz jeszcze jak nie zapomnę, bo plany na wakacje mam spoooore xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Paula, to musisz sprawdzić jak smakują , Ja Tobie w sekrecie napiszę ,że są przepyszne :D

    Viri , o tak ciasteczka pierwsza klasa , a plany niech się spełnią :)))) Będzie co oglądać , oj będzie u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  8. i ja poznałam smak lawendowych ciasteczek. długo się zastanawiałam czy aby na pewno.. czy posmakują. długo też nosiłam się z zamiarem kupienia lawendy. ale gdy już miałam ją w domu.. na drugi dzień wyjmowałam ciastka z piekarnika. i nawet trudno opisac ten smak. niezwykły.

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, tak! :) Korzystam z tego samego przepisu i zachwycam się niezmiennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Asieja, o tak trudno opisać ten smak , masz rację , trzeba po prostu upiec :)

    Małgosia , kochana to mnie rozumiesz
    zupełnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. ja też jestem ciekawa smaku. muszę się wybrać po lawendę. zdecydowanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Margot! Marzę o takich ciasteczkach. Już te od Asiejki niedawno mnie podkręciły, a teraz Ty oliwy do ognia dolewasz - powiedz mi gdzie można zdobyć suszoną lawendę - u mnie nigdzie nie mogę znaleźć, a ta z ogródka zastrajkowała w tym roku.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cukrowa wróżka, zdecydowanie trzeba zrobić te ciastka , nie pożałujesz :)

    Anna-Maria ,u mnie te ciastka są obowiązkowe Ja piekę z świeżej(daję same kwiatki lub kwiatki i listki) ale suszoną można kopić w zielarskich sklepach , wiem bo kupowałam

    OdpowiedzUsuń
  14. No prooooszę;)
    A ja mam ochotkę je zrobić i na pewniaka! zrobię, ale muszę jeszcze sobie poczekać:)
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  15. Alu,mam swoje kwiaty lawendy i te ciasteczka,ściągam'...Mogę?

    OdpowiedzUsuń
  16. Olciaky, nie ma na co czekać bo to są przesmaczne ciastka
    całuski

    Amber, ściągaj , ściągaj i dziel się dalej , one przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  17. Rozszalałaś się kwiatowo na całego;)
    U mnie jeszcze lawenda nie kwitnie, są same pączki, ale już nie długo...

    OdpowiedzUsuń
  18. Alicjo uwielbiam lawendę w każdej postaci - pokusiłam sie nawet o własnoręczne zrobienia miodu :) lawendowego.

    A lawendy ci u mnie dostatek więc zrobię cisteczka :)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Pinkcake , ty się nie śmiej ,ale ja co zobaczę jakie kwiaty to mysle , czy można je jeść i jak :DDDDD

    Ewelosa, zaraz muszę zobaczyć ten twój miód i sama może zrobię
    A ciasteczka są pyszne ,, teraz chyba jeszcze upiekę z innego przepisu-nie ,żebym chciała jeszcze pyszniejsze ,ale te drugie maja napisy foremkowe i chcę też takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  20. O rany! Jakie aromaty u Ciebie! Takich ciasteczek nigdy nie piekła ale lawenda powoli mi zakwita na działce więc szybko pozbieram kwiatki i upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  21. Aniu, upiecz , upiecz , ciekawe czy i ty sie w nich zakochasz :))))

    OdpowiedzUsuń
  22. Wlasnie Alu chcialam napisac: a co gdyby tak zamiast lawendy uzyc platkow rozy - coz, nie odkrylam Ameryki, wlasnie widze nastepny wpis twoj ;-))

    OdpowiedzUsuń
  23. Basiu , no nie Ameryka :D ale róża to królowa i w pełni ciebie rozumiem :)))

    OdpowiedzUsuń
  24. Pożyczyłam do innych kwiatków :)
    http://cosniecos.blox.pl/2011/02/Ciasteczka-z-kwiatami-oregano.html

    OdpowiedzUsuń