niedziela, 21 lutego 2010

Zadanie nr 3 czyli Chleb z pieczonymi ziemniakami na Pâte Fermentée





Weekendowa Piekarnia po godzinach i zadanie nr 3-ja ten chleb znam już od dawna , bo jest u Tatter na blogu Palce lizać. Bardzo go lubię piec oraz jeść , to jeden z moich ulubieńców.
A teraz upiekłam go specjalnie ,żeby odrobić lekcje w WP po godzinach.
Moje wnioski
- chleb jest przepyszny
-chleb jest łatwy do zrobienia, nie mam z nim żadnych problemów
-na pieczonych ziemniakach jest jeszcze pyszniejszy niż na takich gotowanych
-jak na chleb drożdżowy to wyjątkowo długo jest świeży, świetnie się sprawdza jako chleb świąteczny
- wszystkim smakuje



Przepis podaję za Tatter i Polką –piekłam z ½ porcji


Chleb z pieczonymi ziemniakami na Pâte Fermentée

Pâte Fermentée:

300g białej pszennej mąki chlebowej
195g wody
6g soli
0.6g świeżych drożdży (1/8 łyżeczki instant lub 1/6 łyżeczki suszonych, ja Polka używam suszone**)


Ciasto właściwe:


550g białej pszennej mąki chlebowej
150g mąki pszennej razowej
415g wody
18g soli
12g świeżych drożdży (1 1/4 łyżeczki drożdży instant lub 2 łyżeczki suszonych)
250g pieczonych ziemniaków
całe Pâte Fermentée


1. Zaczyn

Drożdże rozmieszać w wodzie i dodać mąkę z solą. Wymieszać dokładnie aż powstanie gładkie ciasto. Przykryć naczynie szczelnie folią i zostawić na 12-16 godz. w temp. 21C.

2. Mieszanie

Wszystkie składniki (oprócz pate) włożyć do miski i wymieszać aby wszystko dobrze się połączyło. Następnie nadal mieszając dodawać po kawałku pate fermentee. Po dodaniu całości pate należy poprawić hydrację ( jeśli zachodzi taka potrzeba) - ciasto ma być raczej gęste - warto w tym momencie zaznaczyć, że dodatki do ciasta tak jak tutaj - ziemniaki - nadają pieczywu sporo wilgoci i należy uważać, aby nie dodać zbyt wiele wody.
Teraz należy wyłożyć ciasto na stół i zagniatać przez 5-6 minut. Ciasto powinno być spoiste, plastyczne, a gluten średnio rozwinięty. Temp. ciasta 24C.

3. Pierwsza fermentacja i składanie: 1 1/2 godz., złożyć po 45min.

4. Dzielenie i formowanie

Ciasto wyjąć z miski i podzielić na dwie części. Z każdej utoczyć lekko kulę, ułożyć na omączonej powierzchni złączeniem w górę, przykryć i zostawić na 15min. Po tym czasie uformować bochenki, włożyć do koszyków złączeniami w górę (można ułożyć bochenki pomiędzy fałdami płótna piekarskiego) lub w foremkach.

5. Ostatnia fermentacja


Nie powinna trwać dłużej niż 1 1/4 godziny w temp 24C.

6. Pieczenie


Wyrośnięte bochenki przełożyć na omączoną łopatę/płaską blachę, naciąć i zsunąć do naparowanego pieca. Piec z parą na kamieniu w temperaturze 230C. Drzwi pieca lekko uchylić (aby wypuścić parę), gdy bochenki zaczną nabierać koloru. Piec ogółem 40 minut.

Gdyby bochenki zbyt szybko się rumieniły, trzeba obniżyć temperaturę pieca o 5-10 stopni, nie skracając czasu pieczenia.

23 komentarze:

  1. Swietnie wyglada :)
    Ja swoj wyjelam wlasnie z piekarnika ale smakowac bede rano !
    Wierze , ze pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy! Chleby z ziemniakami sa pyszne, a co dopiero z pieczonymi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten chleb to jest coś. Też go lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brak mi słów ... "piękny" to za mało, "boski" nie oddaje tego jak wygląda Twój bochenek. Oj, Alciu, jak ja bym się z chęcia wprosiła do Ciebie na kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały chleb Alu! Wygląda cudownie , wyobrażam sobie jego zapach i smak. Muszę kiedyś spróbować:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Magoldie ,dziękuje A chleb będzie pyszny , zobaczysz

    Bea, tak te z pieczonymi jeszcze lepsze

    Gospodarna Narzeczona, o tak ten chleb to jest coś :)

    Tili ****, a ja z ochota bym upiekła dla ciebie cały bochenek

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko, ślicznie dziękuje
    A chleb upiecz koniecznie , naprawdę to jest przepyszny chleb

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny wyszedł! Bardzo apetyczny chlebuś...ja piekę dzisiaj.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  9. W domowych chlebach najwspanialsze jest chyba to, że przybierają takie przedziwne kształty. Twój mi się bardzo podoba. Pięknie odrobiona praca domowa. ;-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ala,
    ja już odpisałam Ci u mnie, że jesteś dla mnie Królową pieczywa i zdania nie zmienię!:))

    A Alu, ja mam pytanie, czy jakość mąki jest jedną z najważenieszych kwestii przy pieczeniu chleba? Bo mi prawie żadne bułki ani chleb nie wychodzą, a jeśli już to wszystkie są takie same - chrupiąca skóka, w miarę sprężysty środek, ale jeśli robię je z różnych przepisów i chcę uzyskać INNE bułki, to nie mogą mi ciągle wychodzić takie same, prawda?!
    No więc właśnie, byłabym ogromnie wdzięczna, gdybyś mi podpowiedziała co robię źle..
    A może to złe drożdże?...

    Ach, nie wiem, ale liczę na Twoje rady:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, te piekne chleby u Ciebie! Jak zawsze, nie moge sie napatrzyc... a przepis znam i potwierdzam, ze chlebek jest pyszny!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Alu, wnioski jak na doświadczoną piekarenkę przystało! :) Piękny chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kass, dziękuję , to już wiesz jaki pyszny ten chleb

    Poswix ,dziekuję

    Goś , zawstydzasz mnie z tą królową ****
    Goś , a jak długo pieczesz domowe bułki? bo może to jeszcze trzeba wprawy Wiesz u mnie bułki i chleb mają różne smaki to fakt , mąka jest ważna , ja lubię chlebową z Lidla , a razowe kupuje takie z ekologicznych gospodarstw
    a drożdże kupuje takie w Carrefour, malutkie , niebieskie opakowanie Jak chcesz to mogę ci polecić kilka przepisów na bułki , a zacznij od tych co piekliśmy w Weekendowej po godzinach z płatkami owsianymi

    Konsti ,ślicznie dziękuję

    Małgosia, wnioski muszą być :D
    dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  14. A wydawało mi się, że już Ci pisałam, że jest cudowny:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Alu podsycasz we mnie ochotę na ten chleb, mam go w planach w tym tygodniu, w tej sytuacji kto wie czy nie zacznę już dziś:)))

    Piękne są te Twoje faliste nacięcia i jaki wypieczony, bajka po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Atina***

    Lu,to taki mercedes wśród chlebów drożdżowych, upiekłam ich setki , dużo przepyszny , oj dużo ,ale ten ma u mnie stałe miejsce i wracam do niego i za tzw całokształt -bo łatwy , pyszny -wszystkim smakuje, wersji podstawowej do wszystkiego pasuje i długo świeży

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Alu, spróbuję zrobić te bułeczki owsiane jakoś niedlugo, dam znać jak mi wyszły!
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Alu guru Ty moje chlebuś wyszedł Ci jak zwykle niesamowity !!!
    A chleby z ziemniakami lubię, oj lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uroczy, i z pieczonymi ziemniakami, Ty kusisz Alu a ja juz zapisuje sie na spozniona lekcje!
    A wlasnie zapytalam czy mozna piec w wielkim koszu, a przeciez Ty Alu masz swietny pomysl - trzeba upiec z polowy porcji :-))

    OdpowiedzUsuń
  20. Goś i jak robiłaś może już ?

    Ivon , jesteś przemiła****A wiesz ,że i ja uwielbiam takie chleby:)

    Matka Czworokątna , bardzo dziękuje :)

    Basia , kuszę bo na prawdę mercedes wśród chlebów drożdżowych
    Ja często piekę z 1/2 porcji bo mogę upiec jeszcze inny chleb i mam podwójną przyjemność

    OdpowiedzUsuń
  21. Alu, masz 200% racji - to jest Mercedes! Tak dobego drozdzowego chleba nie jadlam, szybki i smaczny i swiezy do ostatniego okruszka :-) Ciesze sie, ze podsylasz/podsylacie takie perelki :**

    OdpowiedzUsuń
  22. Basiu *****, o tak , o tak zgadzam się tobą w 100% Ojej , jaka ty kochana jesteś ***

    OdpowiedzUsuń