niedziela, 21 lutego 2010
Zadanie nr 3 czyli Chleb z pieczonymi ziemniakami na Pâte Fermentée
Weekendowa Piekarnia po godzinach i zadanie nr 3-ja ten chleb znam już od dawna , bo jest u Tatter na blogu Palce lizać. Bardzo go lubię piec oraz jeść , to jeden z moich ulubieńców.
A teraz upiekłam go specjalnie ,żeby odrobić lekcje w WP po godzinach.
Moje wnioski
- chleb jest przepyszny
-chleb jest łatwy do zrobienia, nie mam z nim żadnych problemów
-na pieczonych ziemniakach jest jeszcze pyszniejszy niż na takich gotowanych
-jak na chleb drożdżowy to wyjątkowo długo jest świeży, świetnie się sprawdza jako chleb świąteczny
- wszystkim smakuje
Przepis podaję za Tatter i Polką –piekłam z ½ porcji
Chleb z pieczonymi ziemniakami na Pâte Fermentée
Pâte Fermentée:
300g białej pszennej mąki chlebowej
195g wody
6g soli
0.6g świeżych drożdży (1/8 łyżeczki instant lub 1/6 łyżeczki suszonych, ja Polka używam suszone**)
Ciasto właściwe:
550g białej pszennej mąki chlebowej
150g mąki pszennej razowej
415g wody
18g soli
12g świeżych drożdży (1 1/4 łyżeczki drożdży instant lub 2 łyżeczki suszonych)
250g pieczonych ziemniaków
całe Pâte Fermentée
1. Zaczyn
Drożdże rozmieszać w wodzie i dodać mąkę z solą. Wymieszać dokładnie aż powstanie gładkie ciasto. Przykryć naczynie szczelnie folią i zostawić na 12-16 godz. w temp. 21C.
2. Mieszanie
Wszystkie składniki (oprócz pate) włożyć do miski i wymieszać aby wszystko dobrze się połączyło. Następnie nadal mieszając dodawać po kawałku pate fermentee. Po dodaniu całości pate należy poprawić hydrację ( jeśli zachodzi taka potrzeba) - ciasto ma być raczej gęste - warto w tym momencie zaznaczyć, że dodatki do ciasta tak jak tutaj - ziemniaki - nadają pieczywu sporo wilgoci i należy uważać, aby nie dodać zbyt wiele wody.
Teraz należy wyłożyć ciasto na stół i zagniatać przez 5-6 minut. Ciasto powinno być spoiste, plastyczne, a gluten średnio rozwinięty. Temp. ciasta 24C.
3. Pierwsza fermentacja i składanie: 1 1/2 godz., złożyć po 45min.
4. Dzielenie i formowanie
Ciasto wyjąć z miski i podzielić na dwie części. Z każdej utoczyć lekko kulę, ułożyć na omączonej powierzchni złączeniem w górę, przykryć i zostawić na 15min. Po tym czasie uformować bochenki, włożyć do koszyków złączeniami w górę (można ułożyć bochenki pomiędzy fałdami płótna piekarskiego) lub w foremkach.
5. Ostatnia fermentacja
Nie powinna trwać dłużej niż 1 1/4 godziny w temp 24C.
6. Pieczenie
Wyrośnięte bochenki przełożyć na omączoną łopatę/płaską blachę, naciąć i zsunąć do naparowanego pieca. Piec z parą na kamieniu w temperaturze 230C. Drzwi pieca lekko uchylić (aby wypuścić parę), gdy bochenki zaczną nabierać koloru. Piec ogółem 40 minut.
Gdyby bochenki zbyt szybko się rumieniły, trzeba obniżyć temperaturę pieca o 5-10 stopni, nie skracając czasu pieczenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Swietnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńJa swoj wyjelam wlasnie z piekarnika ale smakowac bede rano !
Wierze , ze pyszny :)
Wspanialy! Chleby z ziemniakami sa pyszne, a co dopiero z pieczonymi! :)
OdpowiedzUsuńTen chleb to jest coś. Też go lubię.
OdpowiedzUsuńBrak mi słów ... "piękny" to za mało, "boski" nie oddaje tego jak wygląda Twój bochenek. Oj, Alciu, jak ja bym się z chęcia wprosiła do Ciebie na kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb Alu! Wygląda cudownie , wyobrażam sobie jego zapach i smak. Muszę kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Magoldie ,dziękuje A chleb będzie pyszny , zobaczysz
OdpowiedzUsuńBea, tak te z pieczonymi jeszcze lepsze
Gospodarna Narzeczona, o tak ten chleb to jest coś :)
Tili ****, a ja z ochota bym upiekła dla ciebie cały bochenek
Majanko, ślicznie dziękuje
OdpowiedzUsuńA chleb upiecz koniecznie , naprawdę to jest przepyszny chleb
Piękny wyszedł! Bardzo apetyczny chlebuś...ja piekę dzisiaj.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
W domowych chlebach najwspanialsze jest chyba to, że przybierają takie przedziwne kształty. Twój mi się bardzo podoba. Pięknie odrobiona praca domowa. ;-) :-)
OdpowiedzUsuńAla,
OdpowiedzUsuńja już odpisałam Ci u mnie, że jesteś dla mnie Królową pieczywa i zdania nie zmienię!:))
A Alu, ja mam pytanie, czy jakość mąki jest jedną z najważenieszych kwestii przy pieczeniu chleba? Bo mi prawie żadne bułki ani chleb nie wychodzą, a jeśli już to wszystkie są takie same - chrupiąca skóka, w miarę sprężysty środek, ale jeśli robię je z różnych przepisów i chcę uzyskać INNE bułki, to nie mogą mi ciągle wychodzić takie same, prawda?!
No więc właśnie, byłabym ogromnie wdzięczna, gdybyś mi podpowiedziała co robię źle..
A może to złe drożdże?...
Ach, nie wiem, ale liczę na Twoje rady:)
Pozdrawiam!
Ach, te piekne chleby u Ciebie! Jak zawsze, nie moge sie napatrzyc... a przepis znam i potwierdzam, ze chlebek jest pyszny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Alu, wnioski jak na doświadczoną piekarenkę przystało! :) Piękny chlebek!
OdpowiedzUsuńKass, dziękuję , to już wiesz jaki pyszny ten chleb
OdpowiedzUsuńPoswix ,dziekuję
Goś , zawstydzasz mnie z tą królową ****
Goś , a jak długo pieczesz domowe bułki? bo może to jeszcze trzeba wprawy Wiesz u mnie bułki i chleb mają różne smaki to fakt , mąka jest ważna , ja lubię chlebową z Lidla , a razowe kupuje takie z ekologicznych gospodarstw
a drożdże kupuje takie w Carrefour, malutkie , niebieskie opakowanie Jak chcesz to mogę ci polecić kilka przepisów na bułki , a zacznij od tych co piekliśmy w Weekendowej po godzinach z płatkami owsianymi
Konsti ,ślicznie dziękuję
Małgosia, wnioski muszą być :D
dziękuje
A wydawało mi się, że już Ci pisałam, że jest cudowny:)
OdpowiedzUsuńAlu podsycasz we mnie ochotę na ten chleb, mam go w planach w tym tygodniu, w tej sytuacji kto wie czy nie zacznę już dziś:)))
OdpowiedzUsuńPiękne są te Twoje faliste nacięcia i jaki wypieczony, bajka po prostu.
Atina***
OdpowiedzUsuńLu,to taki mercedes wśród chlebów drożdżowych, upiekłam ich setki , dużo przepyszny , oj dużo ,ale ten ma u mnie stałe miejsce i wracam do niego i za tzw całokształt -bo łatwy , pyszny -wszystkim smakuje, wersji podstawowej do wszystkiego pasuje i długo świeży
Dziękuję Alu, spróbuję zrobić te bułeczki owsiane jakoś niedlugo, dam znać jak mi wyszły!
OdpowiedzUsuńŚciskam!
Alu guru Ty moje chlebuś wyszedł Ci jak zwykle niesamowity !!!
OdpowiedzUsuńA chleby z ziemniakami lubię, oj lubię :)
Zapraszam po wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńUroczy, i z pieczonymi ziemniakami, Ty kusisz Alu a ja juz zapisuje sie na spozniona lekcje!
OdpowiedzUsuńA wlasnie zapytalam czy mozna piec w wielkim koszu, a przeciez Ty Alu masz swietny pomysl - trzeba upiec z polowy porcji :-))
Goś i jak robiłaś może już ?
OdpowiedzUsuńIvon , jesteś przemiła****A wiesz ,że i ja uwielbiam takie chleby:)
Matka Czworokątna , bardzo dziękuje :)
Basia , kuszę bo na prawdę mercedes wśród chlebów drożdżowych
Ja często piekę z 1/2 porcji bo mogę upiec jeszcze inny chleb i mam podwójną przyjemność
Alu, masz 200% racji - to jest Mercedes! Tak dobego drozdzowego chleba nie jadlam, szybki i smaczny i swiezy do ostatniego okruszka :-) Ciesze sie, ze podsylasz/podsylacie takie perelki :**
OdpowiedzUsuńBasiu *****, o tak , o tak zgadzam się tobą w 100% Ojej , jaka ty kochana jesteś ***
OdpowiedzUsuń