piątek, 11 grudnia 2009
Kanelbullar (Szwedzkie bułeczki cynamonowe)
W ten weekend pieczemy z gospodynią Polką i są wyjątkowe świąteczne propozycje.
Zrobiłam szwedzkie bułeczki i co ja mogę o nich napisać? Są tak pyszne ,że nie potrafię tego określić. Aromatyczne, pachnące, niezwykłe. A wykonanie bardzo proste.
Ja wczoraj przed pójściem do pracy ( na noc) zagniotłam ciasto i siup do lodówki, rano po pracy rozwałkowałam i po jakieś półtorej godzinie miałam już te niebo w gębie.
Polecam
Przepis podaje za Poleczką –ja zrobiłam ½ porcji
Kanelbullar (Szwedzkie bułeczki cynamonowe)
Z przepisu wychodzi ok 60 bułek!
Ciasto
50g świeżych drożdży
1/2 litra mleka "ciepłego na palec"
150-200g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
1 decylitr cukru (100-120g)
malutka łyżeczka soli (na złamanie smaku)
1-2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
14 decylitrów pszennej mąki dobrego gatunku (800-850g)
Nadzienie
200-300g masła (patrz wyżej)
1,5 decylitra cukru (150g)
4-6 łyżek cynamonu
Jeśli chcemy mieć wersję troszkę bardziej luksusową to można zetrzeć trochę masy migdałowej na to nadzienie.... mmmmmmmmmmm.... takie dobre!!!!( ja zrobiłam podstawową wersje)
Do posmarowania
jajka rozbełtane (zaczynam od 2, jak trzeba "dobijam")
perłowy cukier (taki gruby)
ew. lukier co by było bardziej świątecznie (przyp. Polki)
Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, kardamon i prawie całą mąkę - na wyczucie...
Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne.
Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min (czasem mi się "zapomni" i ono sobie tak rośnie i rośnie.... )
Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.
W międzyczasie wymieszać nadzienie.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty z raczej prostymi brzegami :-)) (c:a 60X25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czasu i podsypać mąką -nie będzie sie kleiło do stołu.
Rozprowadzić nadzienie - po prostu posmarować każdy prostokąt tą cynamonową masą (im jej więcej tym lepsze buły).
Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków - czyli jak zwiniemy z tej długiej strony to około 2cm każdy kawałek powinien mieć.
Niech sobie teraz buły rosną pół godziny...
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C.
Można "macnąć" bułę, jak się ciasto szybko podnosi to wyrosło dostatecznie.
Posmarować rozbełtanym jajem i posypać perłowym cukrem.
Piec około 5-8 min, ale zerkać na ciasto!
Niech sobie ciut przestygną pod ściereczką...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Alu jesteś bohaterka, po pracy nocnej jeszcze masz siłę w kuchni działać...podziwiam!
OdpowiedzUsuńBułeczki równiutkie Ci wyszły, piękne! że dobre to wiem, u mnie juz śladu nie ma.
Alus a robilas z marcepanem? Ciekawa jestem jak smakuja :)
OdpowiedzUsuńKurcze jestes bardzo parcowita! Chcialabym do Ciebie na takie sniadanie i kawe z mlekiem :))))
:*
Wow Alu,jakie one cudne! Pyszności, aż mi przez monitor pachną...mmm...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Kass, mam jeden wolny weekend w miesiącu , szkoda spać :)
OdpowiedzUsuńPolka, nie bez marcepana zrobiłam bo w piątek z marcepanem byłaby rozpusta już chyba :DDD
To zapraszam , ale będzie najpierw obiad ,a bułki na podwieczorek
Majana, och pachną i smakują wspaniale
ŚLiczne aż chce się wziąc jedną ;-) też bede piekła, a co ;-)
OdpowiedzUsuńNo wlasnie Ala, ja za kass powtorze - Ty gigantko! Niedospana i juz piecze ;-)
OdpowiedzUsuńBuly sliczne, tak je sobie wyobrazalam z opisu - piekna ta cukrowa posypka, mniammm.
A tekst "Mozna "macnac bule" wspaniale Ci sie udal!
czyli wyszlo ok.30??? tez wlasnie sie nad polowa porcji zastanawialam,jakby co....
OdpowiedzUsuńWspaniale wygladaja!!! zaslinilam sie okrutnie!!!
Pozdrawiam :)
Wow. A ja chyba ich nie zdążę już zrobić, ale może w karnawale. Ala, a ja myślałam, że ty nie pracujesz, tyle tych wypieków...A tu proszę. Szacun jak mawiają moi młodzi.
OdpowiedzUsuńMniam! Alu, wygladaja super!
OdpowiedzUsuńBez gadania, jutro sie za nie zabieram:) musze poznac ich smak, skoro tak zachwalasz:D
Margot wyglądają pysznie i bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńOjej, ja też myślalam, że nie pracujesz:))podziwiam Cię:)
OdpowiedzUsuńpiękne te Twoje bułeczki:)ja swoje jutro zamierzam upiec:))
Pozdrawiam cieplutko!
Alu,jakie ładne te Twoje ślimaczki! Nie wiem czy w ten weekend dam radę się przyłączyć, ale sobie chociaż popatrzę :-))
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńA u mnie ciągle posucha. Alu przygarnij mnie do siebie. :D
OdpowiedzUsuńTakie pyszności, a u mnie awaria robota kuchennego :( A ręcznie ciasta wyrabiać mi się nie chce i czasu brak
OdpowiedzUsuńZrobię pewnie po terminie
Alu, piękne zawijaski. Ja cynamon uwielbiam! A dziś tak zmarzłam, że zjadłabym takie cieplutkie bułeczki!
OdpowiedzUsuńAklat, to bierz :D, ale upiec tez warto :)
OdpowiedzUsuńBasiu dziękuje ,ale tekst to Poleczki :D
Gosia , mi wyszło 25 sztuk
Gospodarna narzeczona, nie , nie chodzę do pracy :)))A bułki polecam
Ola , to czekam na twoje
Atino , mam nadzieje ,że się skusisz
Andzie , dziękuje i czekam na twoje
Lisko , bardzo smakują, sa pyszne
Małgosia , to przygarnę ciebie ***
Beata, szkoda robota że zachorował :)
Kasiu, proszę częstuj się , wiesz one są tak pyszne , że dziś już musiałam koleżance dać przepis
OdpowiedzUsuńPiękne! Moje właśnie rosną:)
OdpowiedzUsuńŚlicze, zachwycają!
OdpowiedzUsuńGatuluję i cieplutko pozdrawiam
M.
Margotku! Śliczne! :)
OdpowiedzUsuńAlicjo, piekne! To jeden z moich ulubionych wypiekow :)
OdpowiedzUsuńPaproszek , i jak smakowały , będą na blogu?
OdpowiedzUsuńMonika , **** aż się rumienie
Oczko , ****
Bea, o tak to bułki warte pieczenia i jedzenia
Margotko, upieklam!
OdpowiedzUsuńjakims cudem znalazlam chwilke :)
http://kingawkuchni.blogspot.com/2009/12/kanelbullar-wp-55.html
Już tylko do jutra będę czekać na te wspaniałości :) Alviu, ale kusisz tymi pysznościami - mogę uśmiechnąć się po jedną bułeczkę? :)
OdpowiedzUsuńBuziak :*
Kinga***
OdpowiedzUsuńTili , to ja jutro do ciebie na kawę się wybiorę , a dziś się częstuj moimi
Śliczne :*
OdpowiedzUsuńmega! ostatnio byłam na imprezie i obżerałam się tymi ślimakami :D
OdpowiedzUsuńLRK, o tak ślimaczki te są besciaki
OdpowiedzUsuń