sobota, 12 grudnia 2009
Artos - grecki chleb świąteczny
I mam już świąteczny chleb jaki zaproponowała nam Poleczka do pieczenia w ramach Weekendowej Piekarni. Gospodyni Zawszepolka wyszukała u mistrzyni Tatter chleb niezwykły, świąteczny, pachnący , lekko słodki i pyszny Jest to prawdziwy chleb niecodzienny, wyjątkowy świąteczny….polecam
Przepis podaję za Polką , bo tak robiłam jak podała tylko piekłam w tortownicy
Artos - grecki chleb świąteczny
Źródło: Blog Tatter
1 szklanka zakwasu pszennego
3.5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1.5 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka zmielonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów
2 duże jajka, lekko roztrzepane
1/4 szklanki miodu płynnego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniego mleka
Do posmarowania bochenka
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego
1 łyżeczka ziarna sezamowego
W dużej misce wymieszać razem: mąkę, sól, drożdże, cynamon, gałkę, ziele angielskie i goździki.
Dodać zakwas, ekstrakt, jajka, miód, oliwę i mleko. Dobrze wymieszać, aż z ciasta utworzy się kula.
Ciasto wyjąć na kuchenny blat i zagnieść miękkie, delikatnie lepkie ciasto (ok 10 min.).
Pierwsza fermentacja to ok 1 1/2 godziny, w połowie której ciasto należy odgazować i złożyć (technika strech and fold - czyli tak naprawdę złożenie ciasta w kopertę).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je z miski i po lekkim odgazowaniu, formujemy kulę i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie nagrzewamy piec do 180st.C.
Wierzch bochenka smarujemy miodową glazura. Pieczemy 20 min, następnie obracamy bochenek o 180 i pieczemy kolejne 20-25 min. Przed podaniem koniecznie chleb należy wystudzić, ok 1 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Też już go mam.Jest wielki i pyszny. Mój bardziej listkowany niż dziurzasty, ale to może kwestia tortownicy.
OdpowiedzUsuńno właśnie , miałam to jedno zastrzeżenie że dziury zamiast listki mi się zrobiły :DDDD
OdpowiedzUsuńAlem ciekawa twojego chleba jestem
Margot, piekny jest!
OdpowiedzUsuńAle pięknie rumiany wyszedł. I jakie dziury nieregularne, ja takie bardzo lubię. Ciekawa jestem coraz bardziej jak smakuje. Może jak wreszcie wyzdrowieję to się pokuszę o przygotowanie, jeszcze przed świętami.
OdpowiedzUsuńKinga **** dziękuję
OdpowiedzUsuńLu, no miał listkować ,te dziury to chyba defekt :DDD ale pyszny jest i to jak pyszny , taki niecodzienny
Lu , zdrowia życzę( Lu ja podziwiam twoje zdolności malarskie , pierniczki robisz prześliczne )
Jak zawsze u Ciebie piękny chleb!
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetycznie wyglada...czuję ten zapach...mmmm...pycha!
Margot, piękny ten chlebek upiekłaś!:) Bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńJa nie wiem,czy sie wyrobię z WP, najwyżej bede spóźniona. Wybaczysz? :))
Pozdrawiam ciepło:)
Majana
Kass, dziekuje , pachnie faktycznie nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńMajana, ślicznie dziękuje , pewnie piecz kiedy tobie pasuje , wybaczam choć nie miałam co:DDDD
Jak jest WP to już zerkam jak u Ciebie się upiekło :) i zawsze tak samo pięknie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
M.
Piękny Alu! A w czym piekłaś, że masz taki ładny kształt?
OdpowiedzUsuńMargot cudowny chlebek! Pieknie się prezentuje! Ja też go mam;) Tylko musiałam na mące pszennej pełnoziarnistej upiec, bo mi zwykła z domu w tajemniczych okolicznościach uciekła;))))))
OdpowiedzUsuńŚliczny chleb! I te przyprawy:) Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńAlu piękny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńMonika, ***, dziękuję
OdpowiedzUsuńMałgosiu, w tortownicy takiej ok 24cm średnicy
atina, a ciekawa jestem twojego razowca świątecznego
Kasiac,dziękuje
Michaszka, oj bardzo mi milo
Margot, a ja to bym wolała takie dziury :) Tym bardziej, że mój jakiś suchawy mi wyszedł, ale to pewnie wina tego, że podzieliłam go na dwa bochenki :( Będę go piec jeszcze raz, tym razem w całości :)
OdpowiedzUsuńdziurawy ,ale pyszny był , nie mam pojęcia czemu suchawy:(
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dziurzaste chlebki:)))
OdpowiedzUsuńAlu, podaję link do mich buek:
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2009/12/Kanelbullar.html#ListaKomentarzy
Pozdrawiam!
Ala, Tobie to super rasowe dziury wyszly, piekne! Och a wiecej to juz nie zaluje, bom sama wrescie cos w WP piekla :-)
OdpowiedzUsuń:*
Alicjo, wspanialy chleb! I wspanialy miazsz!
OdpowiedzUsuń