sobota, 14 listopada 2009

Weekendowa cukiernia # 17 i pyszne ciasto





Weekendowa Cukiernia czyli słynne WC Polki zostało otwarte po raz 17 i gospodyni Iv właścicielka Ko ko ko zaproponowała 2 ciasta do wyboru + jedne ciasteczka , ja wybrałam pierwsze ciasto z słodkimi ziemniakami ,a że takich nie udało się mi kupić to dałam marchewkę i zwykłe ziemniaki w zamian
Ciasto jest bardzo pyszne, mocno wciągające-jeden kawałek to mało
Bardzo polecam a Iv dziękuję ,że podzieliła się z nami takim pysznym przepisem

Przepis podaje za Jv z blogu Ko ko ko

CIASTO MIODOWO-MIGDAŁOWE Z MORELAMI, WANILIĄ I SŁODKIM ZIEMNIAKIEM

tortownica 23cm
przepis z książki Red Velvet Chocolate Heartache Harry Eastwood

ciasto
1 laska wanilii
100g suszonych moreli
2 średnie jajka
180g lekkiego miodu
150g słodkiego ziemniaka, obranego i startego na drobnej tarce****
skórka starta z 1/2 cytryny
100g białej mąki ryżowej* (lub zwykłej mąki pszennej)
100g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100g blanszowanych migdałów** (białych, bez skórki)

polewa
3 łyżki dżemu morelowego lub 1 łyżka miodu


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Tortownicę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Z opakowania blanszowanych migdałów odłóż 12-15 sztuk, aby zostały na wierzch ciasta.

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i zeskrob nasiona do dużej miski. Łupiny zachowaj. Morele drobno*** posiekaj (na około 0,5 cm kawałki), przełóż do małej miski, dodaj łupiny wanilii i zalej wrzącą wodą - użyj tylko tyle wody, by pokryła morele w misce. Miseczkę z owocami szczelnie przykryj, np. folią spożywczą. Odstaw.

Jajka ubijaj z miodem i nasionami wanilii przez około 3 minuty. Dodaj startego słodkiego ziemniaka i skórkę cytrynową. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Odsącz morele (zupełnie), wyrzuć łupinki wanilii. Owoce wraz z blanszowanymi migdałami dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Ciasto przełóż do przygotowanej formy, na górze ułóż odłożone migdały (w dowolny wzór :). Formę umieść na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw w formie i póki jeszcze będzie gorące za pomocą pędzelka posmaruj je dżemem morelowym (uprzednio lekko podgrzanym i przetartym przez sitko) lub miodem.

Ciasto podawaj ostudzone i bez dodatków do popołudniowej herbaty lub na ciepło z lodami waniliowymi na deser.

* mąkę ryżową można zastąpić pszenną lub inną, ryżowa doda jednak ciastu jeszcze więcej delikatności.
** można kupić gotowe migdały bez skórki lub blanszować samodzielnie, czyli wrzucić migdały na 10 sekund do wrzątku, następnie zahartować zimną wodą, po czym obrać ze skórki.
*** morele powinny być posiekane dość drobno, ponieważ przy zbyt dużych kawałkach ciasto nie wyrośnie tak ładnie jak powinno.
**** dałam 50g marchewki i 100g ziemniaka zwykłego







Dodatkowo dołączam to ciasto do trwającego Tygodnia Orzechowego Polki i Eli

13 komentarzy:

  1. margot cieszę się, że byłaś pierwsza i że smakowało :). A migdały przeciez widać, myślałam już, że Ci się zatopiły całkowicie. Ładnie wygląda, tak puszyście.

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje sie fajnie :-) szkoda, ze nie zdaze dolaczyc tym razem do cukierni, ale obiecalam sobie piec raz na tydzien i padlo na zupelnie inne ciacho... i za tydzien rowniez...

    OdpowiedzUsuń
  3. Iv, nie wszystkie się utopiły ,ale wzór mi znikł :DDD Oj tak , nie wyrosło jakoś bardzo ,ale jest bardzo puszyste i mokre za razem , no pyszne i to jak

    Cudawianki , a jak smakuje , bardzo fajne to ciasto, oryginalne i niezwykle smaczne .

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot, bardzo mi się podoba - takie inne. Kiedyś się na nie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie widziałam wpisu u Polki o Weekendowej Cukierni :(
    Margot Twoje ciasto wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot, dobry pomysł z tą marchewką i zwykłymi ziemniakami, bo też słodkich nie mogę nigdzie kupić
    Ciasto zapowiada się super, zwłaszcza że Ty je polecasz!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie tu strasznie kusi buraczek, okropnie... i jak dalej będzie tak kusił, to za tydzień upiekę :-)
    Pięknie się prezentuje Alu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiac , o tak inne Ale bardzo mi smakuje , zresztą reszta domowników tez je chwali

    Michaszka, bo nie było ,Polka ma bardzo utrudniony i ograniczony dostęp do internetu , mam nadzieje ,że się to na dniach zmieni

    Beata, u mnie te słodkie ziemniaki to marzenie ściętej głowy...Iv doradziła taką mieszankę i dla ciasto jest pyszne

    Mafilka, zamiast tego słodkiego ziemniaka?Hm, oj ciekawa jestem jak tobie wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto pięknie wygląda, a składniki przekonują mnie do tego że jest pyszne, może upiekę...

    OdpowiedzUsuń
  10. ziemniaczkowe? niesamowite:D
    pierwszy raz widzę takie ciasto, ale skoro jadłam już i marchewkowe i dyniowe i muffiny z cukinią to takie ziemniaczane nie może być nie-smaczne:)
    w ogóle to się zastanawiam jakie jeszcze warzywo można do słodkich wypieków dodać... hm? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kass, jest to bardzo fajne ciasto ,bardzo fajnie go je :D

    Viri, hm, u Nami-Nami widziałam ciasto czekoladowe z ...kiszoną kapusta , słowo takie jest i Nami chwali go

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie domowo wygląda. Musi być pycha. Lubię takie wypieki. Chętnie spróbuję.
    M.

    OdpowiedzUsuń