sobota, 14 listopada 2009
Weekendowa cukiernia # 17 i pyszne ciasto
Weekendowa Cukiernia czyli słynne WC Polki zostało otwarte po raz 17 i gospodyni Iv właścicielka Ko ko ko zaproponowała 2 ciasta do wyboru + jedne ciasteczka , ja wybrałam pierwsze ciasto z słodkimi ziemniakami ,a że takich nie udało się mi kupić to dałam marchewkę i zwykłe ziemniaki w zamian
Ciasto jest bardzo pyszne, mocno wciągające-jeden kawałek to mało
Bardzo polecam a Iv dziękuję ,że podzieliła się z nami takim pysznym przepisem
Przepis podaje za Jv z blogu Ko ko ko
CIASTO MIODOWO-MIGDAŁOWE Z MORELAMI, WANILIĄ I SŁODKIM ZIEMNIAKIEM
tortownica 23cm
przepis z książki Red Velvet Chocolate Heartache Harry Eastwood
ciasto
1 laska wanilii
100g suszonych moreli
2 średnie jajka
180g lekkiego miodu
150g słodkiego ziemniaka, obranego i startego na drobnej tarce****
skórka starta z 1/2 cytryny
100g białej mąki ryżowej* (lub zwykłej mąki pszennej)
100g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100g blanszowanych migdałów** (białych, bez skórki)
polewa
3 łyżki dżemu morelowego lub 1 łyżka miodu
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Tortownicę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Z opakowania blanszowanych migdałów odłóż 12-15 sztuk, aby zostały na wierzch ciasta.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż i zeskrob nasiona do dużej miski. Łupiny zachowaj. Morele drobno*** posiekaj (na około 0,5 cm kawałki), przełóż do małej miski, dodaj łupiny wanilii i zalej wrzącą wodą - użyj tylko tyle wody, by pokryła morele w misce. Miseczkę z owocami szczelnie przykryj, np. folią spożywczą. Odstaw.
Jajka ubijaj z miodem i nasionami wanilii przez około 3 minuty. Dodaj startego słodkiego ziemniaka i skórkę cytrynową. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Odsącz morele (zupełnie), wyrzuć łupinki wanilii. Owoce wraz z blanszowanymi migdałami dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy, na górze ułóż odłożone migdały (w dowolny wzór :). Formę umieść na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw w formie i póki jeszcze będzie gorące za pomocą pędzelka posmaruj je dżemem morelowym (uprzednio lekko podgrzanym i przetartym przez sitko) lub miodem.
Ciasto podawaj ostudzone i bez dodatków do popołudniowej herbaty lub na ciepło z lodami waniliowymi na deser.
* mąkę ryżową można zastąpić pszenną lub inną, ryżowa doda jednak ciastu jeszcze więcej delikatności.
** można kupić gotowe migdały bez skórki lub blanszować samodzielnie, czyli wrzucić migdały na 10 sekund do wrzątku, następnie zahartować zimną wodą, po czym obrać ze skórki.
*** morele powinny być posiekane dość drobno, ponieważ przy zbyt dużych kawałkach ciasto nie wyrośnie tak ładnie jak powinno.
**** dałam 50g marchewki i 100g ziemniaka zwykłego
Dodatkowo dołączam to ciasto do trwającego Tygodnia Orzechowego Polki i Eli
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
margot cieszę się, że byłaś pierwsza i że smakowało :). A migdały przeciez widać, myślałam już, że Ci się zatopiły całkowicie. Ładnie wygląda, tak puszyście.
OdpowiedzUsuńprezentuje sie fajnie :-) szkoda, ze nie zdaze dolaczyc tym razem do cukierni, ale obiecalam sobie piec raz na tydzien i padlo na zupelnie inne ciacho... i za tydzien rowniez...
OdpowiedzUsuńIv, nie wszystkie się utopiły ,ale wzór mi znikł :DDD Oj tak , nie wyrosło jakoś bardzo ,ale jest bardzo puszyste i mokre za razem , no pyszne i to jak
OdpowiedzUsuńCudawianki , a jak smakuje , bardzo fajne to ciasto, oryginalne i niezwykle smaczne .
Margot, bardzo mi się podoba - takie inne. Kiedyś się na nie skuszę:)
OdpowiedzUsuńNie widziałam wpisu u Polki o Weekendowej Cukierni :(
OdpowiedzUsuńMargot Twoje ciasto wygląda bardzo zachęcająco!
Margot, dobry pomysł z tą marchewką i zwykłymi ziemniakami, bo też słodkich nie mogę nigdzie kupić
OdpowiedzUsuńCiasto zapowiada się super, zwłaszcza że Ty je polecasz!
Mnie tu strasznie kusi buraczek, okropnie... i jak dalej będzie tak kusił, to za tydzień upiekę :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Alu.
Kasiac , o tak inne Ale bardzo mi smakuje , zresztą reszta domowników tez je chwali
OdpowiedzUsuńMichaszka, bo nie było ,Polka ma bardzo utrudniony i ograniczony dostęp do internetu , mam nadzieje ,że się to na dniach zmieni
Beata, u mnie te słodkie ziemniaki to marzenie ściętej głowy...Iv doradziła taką mieszankę i dla ciasto jest pyszne
Mafilka, zamiast tego słodkiego ziemniaka?Hm, oj ciekawa jestem jak tobie wyjdzie
Ciasto pięknie wygląda, a składniki przekonują mnie do tego że jest pyszne, może upiekę...
OdpowiedzUsuńziemniaczkowe? niesamowite:D
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę takie ciasto, ale skoro jadłam już i marchewkowe i dyniowe i muffiny z cukinią to takie ziemniaczane nie może być nie-smaczne:)
w ogóle to się zastanawiam jakie jeszcze warzywo można do słodkich wypieków dodać... hm? :)
Kass, jest to bardzo fajne ciasto ,bardzo fajnie go je :D
OdpowiedzUsuńViri, hm, u Nami-Nami widziałam ciasto czekoladowe z ...kiszoną kapusta , słowo takie jest i Nami chwali go
Pięknie domowo wygląda. Musi być pycha. Lubię takie wypieki. Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńM.
Ciasto boskie:)!
OdpowiedzUsuń