piątek, 11 września 2009

Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami





O oto i ja się dołączyłam do wspólnego pieczenia w Weekendowej Cukierni Poleczki
w edycji Oli z Sweet Spoon. Ola wybrała ciasto i sernik . Ja wybrałam ciasto roladę , bardzo lubię piec rolady to i tą mi się piekło super. Hm ,tylko przesadziłam z ilością malin i nie dała się zawinąć w roladę, a w ślimaka. Ale i tak jestem zadowolona
Bo wygląda smacznie(mam nadzieje, że wygląda :DDD) i tak smakuje Polecam



Zrobiłam dokładnie wg podanego przez Olę , od siebie do ozdoby użyłam trochę roztopionej czekolady białej


Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami

Składniki:
• 4 jajka
• 100 g drobnego cukru
• 100 g mąki
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 łyżki kakao
• 50 g gorzkiej czekolady, startej
• cukier waniliowy - 16 g

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciagle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na koncu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak zeby piana nie opadla.
Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. ( nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania).Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!

Składniki na krem:
• 250 g serka mascarpone
• 50ml śmietany 18%
• 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru możemy zmniejszyć w zależności od upodobań)

Składniki zmiksować.

Składniki na polewę:
• 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
• 30 g masła

Dodatkowo:

250g malin lub wiśni.

Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym ogniu, mieszając.

Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ułożyć maliny i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.





29 komentarzy:

  1. Slimak czy nie, jak dla mnie wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jaka na pewno jest pyszna z wieksza iloscia malin :) :)
    Ja tez chce ja upiec na weekend....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bea, dziękuję :)))

    Gosia ,bardzo pyszna ,właściwie nie jest słodka a taka leciutko wytrawna i jak na czekoladowe ciasto to się da bardzo dużo zjeść

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot, rolada wyglada wspaniale:) bardzo sie ciesze, ze pieklas razem z nami:* fajnie, ze Ci smakowala!
    pozdrawiam cieplo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hihi, Margot, ja zrobiłam tak samo... :) Dałam tak dużo owoców (borówek, zamiast malin), że potem zwinąć nie mogłam. :D
    Ala, i tak dobrze wygląda. A poza tym najwazniejsze, że smaczne, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ogladanie tej rolady to istna tortura dla kogos, kto nie powinien jesc wiecej slodyczy! To sie nazywa "wodzenie na pokuszenie":)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alu, toż to jest przepyszne! Zjadłabym natychmiast tą piętkę na talerzyku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mi tam się podoba:) szczególnie na ostatnim zdjęciu, super apetycznie, aż by się chciało wszamać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wygląda ta rolada. Ja niestety nie mam talentu do rolad :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ola, bardzo smakuje:))))

    Małgosia , tak smak najważniejszy :)))

    Konsti , aż się zarumieniłam :))))

    Ewa, o tak :D

    Kasiu ,piętka jest Twoja :)))

    Viri , ślicznie dziękuję za takie mile słowa

    Olciaky :)))aj jak miło

    Ania ,jak się cieszę jak to czytam :)))

    Kasiaaaa24, a ile ich zrobiłaś?Bo wiesz z roladami jak ze wszystkim trzeba poćwiczyć i się uda :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest piękna!
    Alez ona musi smakować!
    No cudownie wygląda Margot.
    Pozdrawiam ciepłO:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna! Niesamowita! Tymbardziej doceniam, że byłam wczoraj w kawiarni (na kawie) pełnej pięknych ponoć ciastek. Nie ma porównania.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajne wnętrze, ślimaczek powiadasz?

    OdpowiedzUsuń
  14. Majana , dziękuje ślicznie :)))

    Krokodyl, jej tyle miłych słów , jest mi bardzo ,ale bardzo milo :))))

    Aga-aa,tak ,tak -ślimaczek :DDD

    OdpowiedzUsuń
  15. Baaardzo zachęcająca rolada! Chyba powinnam się przemóc i upiec wreszcie, bo ... nie piekłam nigdy!

    OdpowiedzUsuń
  16. wiesz, Margot, takiego kawałka ciacha mi potrzeba na przepedzenie zmęczenia i niechęci. Świetny, bardzo podobają mi się białe "maziaje" na ciemnej czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. An-na, polecam ,bo rolada zawsze się udaje ,jak gdzieś pęknie to i tak jak polejesz polewa to nie widać
    a te jesienne maliny są przepyszne wręcz

    Ania, bardzo mi milo ,że moje maziaje się podobają :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak jesienne maliny sa takie słodkie i mocne. Uwielbiam. Piękna ta Twoja rolada. Strasznie lubię czekoladowe, lekkie ciasta. Może i ja spróbuję, skoro piszesz, że dużo "wybacza" i się udaje :)
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  19. Monika. L , uda się , co ma się nie udać :))))

    OdpowiedzUsuń
  20. Alu, zdobienia Twoich wypiekow mnie zachwycaja! Te czekoladow paseczki sa piekne! z roladami doswiadczenie mam zerowe, pewnie trzeba to zmienic :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. I ja musze przyznać, że doświadczenie z roladą mam zerowe.. aj szkoda, szkoda bo pysznie wygląda Margotku :)
    Też mi się podobają te maziaje. Szacunek Margot :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Basiu ,rolada to ciasto co dużo wybacza i malutkich potknięć nie widać , a smakuje bardzo pysznie

    Aga,ślicznie dziękuję i może warto zero zamienić na jeden :D?

    OdpowiedzUsuń
  23. Alus daj kawalek! ;) Wiem ze dla mnie odlozylas :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Ewana , dziękuje :)))

    Polka , masz swoje babeczki :D

    Kuba , dziękuję :)))

    OdpowiedzUsuń