sobota, 15 sierpnia 2009

Krajanka z malinowym nadzieniem





Weekendowa Cukiernia # 10 Zawszepolki i propozycja gospodyni, Joanny na bardzo proste i szybkie ciasto, które finalnie wygląda na bardzo pracochłonne i na bardzo eleganckie.
Ciasto jest bardzo letnie i bardzo delikatne w smaku



Bardzo polecam


Krajanka z malinowym nadzieniem
(przepis podaje za Joanną)
Na ciasto parzone:

70g masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200ml wody
200g mąki
5 jajek


Na nadzienie:

300g świeżych malin
50g cukru pudru
1 łyżka rumu
1 litr śmietany
80g cukru
1 łyżka cukru pudru do oprószenia


2 blachy do pieczenia 42x35cm (ja użyłam po prostu 2 razy 1 blachy z piekarnika)

Zagotować wodę z masłem, cukrem i solą. Wsypać od razu całą mąkę i mieszać tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka, uformuje się w kulę, a dno garnka pokryje się białawym nalotem. Masę przestudzić.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni C. Dwie blachy do pieczenia wysmarować tłuszczem i lekko oprószyć mąką ( ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
Do masy dodawać kolejno jajka i ciągle ja ucierać, aż nabierze konsystencji miękkiego, łatwo się rozsmarowującego ciasta parzonego.
Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozsmarować je na dwóch blachach do pieczenia. Piec po kolei na środkowym poziomie piekarnika przez 10-15 minut na kolor złocisty.
Po upieczeniu ostrożnie oddzielić nożem ciasto od blachy i ostudzić.
Jeden ostudzony płat ciasta pokroić na 3 paski o szerokości 10cm. drugi płat ciasta pokroić nożem na malutkie kawałki-płatki.
Maliny przebrać (10 malin odłożyć na przybranie), posypać cukrem pudrem i skropić rumem. Owoce trochę rozgnieść widelcem i na krótko odstawić.
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. 2/3 bitej śmietany wymieszać z rozgniecionymi malinami i wyłożyć na paski ciasta ptysiowego.
Trochę bitej śmietany na rozetki włożyć do szprycy cukierniczej z ząbkowaną końcówką. Resztą tej śmietany posmarować boki i wierzch krajanki i obsypać płatkami ciasta. Szprycą wycisnąć 10 rozetek z bitej śmietany i każdą ozdobić maliną. Lekko z góry oprószyć cukrem pudrem.( nie prószyłam)

21 komentarzy:

  1. bardzo fajnie wygląda, zwłaszcza to ciasto parzone kusi

    OdpowiedzUsuń
  2. Właściwie to łatwe ciasto - jak karpatka. Kusi, oj kusi...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna krajanka! Ten kremowy srodeczek wygląda przepysznie, a malinki na wierzchu dodają uroku :) SUper :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyszło :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie smakowicie brzmi!

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczna krajanka
    faktycznie wygląda na pracochłonną
    ale i bardzo pyszną!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne maliny... Cudnie zdobią ciacho. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kusicie tymi krajankami... superowo wygląda!
    ja sie w tym roku najadlam malin dopiero nad morzem bo u mnie jakos tak mało w tym roku... :]

    OdpowiedzUsuń
  10. Margot, powiedz mi jak Ty to robisz, że takie cuda pieczesz???

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przecudnie, trochę żałuję, że ja się nie skusiłam, ale jeszcze nic straconego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna! Nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widziałam ją juz na kilku blogach i za kazdym razem mi slinka cieknie. Ładne ma kolory. Lubię "rusiofy" kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fiu fiu prosze Pani :))))))))
    Buzi buzi! :*

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję ,za wszystkie te bardzo miłe komentarze :))))))

    p.s ach jakie ciasto było pyszne, ach

    OdpowiedzUsuń
  16. Walsnie przeczytalam wpis Anny, ze ta krajanka jest jak karpatka i rozmarzylam sie - mnie alu oczywiscie najbardziej kusi smietana :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Urocze są te śmietanowe kleksiki :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. No właśnie- złudzenia.
    Kurde..a ja myślałam,ze ono taaakie trudne jest:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja tylko patrzę. :) Zaaplikowałam sobie dietę, pt. bez śmietany. :) Nie wiem ile wytrzymam, ale każdy dzień BEZ jest na wagę złota. :) Zatem pozazdroszczę, bo jestem pewna, że ciasto było super smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Basiu , tak tu prawie sama śmietanka :DDDDD

    Mafilka ,dziękuję :))))

    Olciaky , tzw prościzna z duzym efektem :)

    Małgosiu , to trzymam kciuki :)))

    p.s ale nie za długo trzymać będę :PPPP

    OdpowiedzUsuń