piątek, 17 lipca 2009

Chleb mój (wg przepisu Marty Gessler)





I o to drugi chlebek ,a właściwie dwa małe chlebki z Weekendowej Piekarni. Gospodyni Muffingirl wybrała nam do pieczenia bardzo prosty przepis na chleb drożdżowy wg przepisu Marty Geissler
Chlebek wyszedł bardzo smaczny, ślicznie pachnie i bardzo szybko znika, jest też w miarę szybki do zrobienia. Ja upiekłam z 1/ 2 porcji dwa malutkie chleby i właściwie dokładnie wg przepisu tylko drożdży dałam ok. 1/3 . Chleb bardzo dobrze smakuje z powidłami wiśniowymi ,ale też rewelacyjnie smakuje z pleśniowym serem. Polecam



Tu można znaleźć dokładny przepis jak podała Muffingirl
A poniżej podaje moją zmniejszoną wersje



Chleb mój (wg przepisu Marty Gessler)
Składniki na 1 duży bochenek lub 2 małe
• 50 dag mąki pszennej chlebowej w tym 1 szklanka mąki żytniej lub gryczanej( ja dałam pół szklanki żytniej i pół otrąb owsianych, a resztę uzupełniłam do 50dag chlebową )
• 1 szklanka serwatki lub zsiadłego mleka (można zastąpić kefirem) – dałam kefir
• 1 łyżeczka soli-czubata
• szczypta cukru
• 1,5 dag drożdży –te 15 g drożdży wg mnie na 50g maki wystarczy
• 125ml mleka
• 1/4 szklanki oliwy
• kminek, siemię lniane, pestki słonecznika
• ja dodaję garść drobno pokrojonych oliwek

Mąkę przesiać. Wlać wrzące słodkie mleko, podgrzane kwaśne mleko, ciepłą oliwę i ziarna. Rozgnieść drożdże ze szczyptą cukru, dodać do ciasta i wyrabiać. Tajemnica dobrego chleba tkwi w tym, że musi dwukrotnie wyrosnąć. Dlatego po pierwszym wyrośnięciu musimy ciasto jeszcze raz "poruszyć"- ja złożyłam je . Potem maczając ręce w ciepłej oliwie, formować chleb, jak się chce i w czym się chce (u mnie 2 keksówki)-u mnie takie dwie malutkie. Bochenek posmarować białkiem-nie smarowałam, posypać kminkiem. Ja zostawiłam na pół godziny aż rusza w formie te chleby Piec około 30-ja piekła ok. 20 minut w temp. 220 stopni C. Uchylić piekarnik, wysunąć nieco formę i skropić chleb wodą, wtedy skórka będzie błyszcząca i chrupiąca. Piec jeszcze kilka minut.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki na chleb umieścić w pojemniku do pieczenia chleba, wg instrukcji Waszej maszyny: najpierw płyny, potem produkty sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' i pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów "Potem ..

13 komentarzy:

  1. Margotko ja Cie podziwiam! jak widze masz tyle checi do pieczenia takich pysznosciowych-pysznosci w taki upał:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ło matko, Ala ja nie mogę... Ty niesamowita jesteś :-)) A dałabyś bochenek, co? bo mi się nie chce....
    :***

    OdpowiedzUsuń
  3. środeczek bardzo apetyczny, puszysty, zapewne pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Viridianka, prawda ten upał wykańcza:)))

    Mafilka ,proszę bierz jeden :)))

    Aga-aa, bardzo smaczny ,choć taki prosty ,polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie się też ten środek podoba. No i taki bogaty, domowy ten chleb...

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne chlebki!
    Nie wiem czy zdołam dołączyc, może upiekę...zachęciłaś mnie choc mój remont niestety w kuchni teraz na całego i mam pewne problemy:(
    Postaram sie, podobają mi sie ziarna...i kefir!

    OdpowiedzUsuń
  7. An-na, i jeszcze okazało się ,że na drugi dzień jak na drożdżowy chleb smakuje wyśmienicie

    Kasa, :))), nie martw się teraz WP będzie miała urlop ,a powróci we wrześniu-zauważyłam ,że w tym upale mniej ludzi piecze ,to do tego czasu skończysz pewnie remont i będziemy mogły piec razem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszę, jakie nacięcia...
    Alu, strzeliłam sobie do Ciebie;
    http://cosniecos.blox.pl/2009/07/Pif-paf.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak,on musi być przepyszny:)
    Gdyby nie to,że mam wyjęty zakwas żytni to bym go zrobiła-jest następpny w kolejce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Margot chlebek wygląda pysznie:) Mój właśnie rośnie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też to chciałam napisac, wyglada przepysznie ;)

    Pozdrawiam, Margot

    OdpowiedzUsuń
  12. Olciaky , prosty i smaczny

    Atina*

    Coffee and Vanilla vel Margot ,bardzo milo mi Ciebie widziec tu ,na moim blogu ,
    pozdrawiam
    Margot

    OdpowiedzUsuń
  13. Sliczny chlebek! Może też go kiedyś zrobię w ramach nadrabiania zaległości:)

    OdpowiedzUsuń