piątek, 5 czerwca 2009

Truskawkowy śmietanowiec- Weekendowa Cukiernia # 5





Weekendowa Cukiernia Zawszepolki i 5 edycja, której gospodarz Kuba zaproponował taki deser- przepyszny Truskawkowy śmietanowiec . Ja w przepisie zrobiłam pewne zamiany –zamiast żelatyny dałam śmietano-fixy, zamiast kupnej galaretki -domową z agarem zamiast żelatyny.
Reszta tak jak podał Kuba –deser jest pyszny, leciutki, polecam



Truskawkowy śmietanowiec

Składniki:
• 250 g biszkoptów- ja dałam te podłużne
• sok wiśniowy do nasączenia biszkoptów( ja dodatkowo dałam do soku kilka łyżek nalewki wiśniowej)
• powidła śliwkowe
• 1 l śmietany tortowej 36% (ewentualnie 30%)
• 3 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki żelatyny-zamiast tego wzięłam śmietano- fiksy ,5 sztuk
• 75 g czekolady mlecznej
• 1 kg truskawek + dodatkowo pół kilo na domową galaretkę
• 2 łyżeczki agar –agar
• tortownica 26 cm

Przygotowanie:
Biszkopty układamy w tortownicy, tak aby utworzyły zwarty spód pod nasze ciasto. Wolne przestrzenie możemy wypełnić pokruszonymi częściami.
Biszkopty trzeba jakoś zwilżyć np. sok wiśniowy z odrobina alkoholu . Tak nasączone biszkopty smarujemy powidłami.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem dodając śmietano-fix. Do masy śmietanowej wrzucamy umyte i podzielone na ćwiartki truskawki (około 750 g, resztę pokroić w połówki). Dodajemy także startą czekoladę i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Wykładamy na spód biszkoptowy a na wierzchu układamy pozostałe truskawki. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
W oczekiwaniu na schłodzenie się masy, przygotowujemy galaretkę z truskawek(1/2 kg), pół litra wody i cukru do smaku, przecedzić i kompocie rozpuścić agar oraz gotować razem ok. 5 minut .Gdy już temperatura galaretki wystarczająco opadnie wylewamy ją na wierzch naszego śmietanowca i znowu wstawiamy do lodówki przynajmniej do czasu aż galaretka się całkowicie zetnie.

13 komentarzy:

  1. Margot, ciasto wyglada przepysznie! Jakie bogate i wysokie!:))
    Musi być smaczne :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. A masz jeszcze? :) U mnie prawie pozarte tak Gosciom smakuje :) Ja jestem w nim doslownie zakochana :D W ciescie znaczy sie :*

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, to ja myślełem, że pierwszy opublikuję efekt a Ty mnie wyprzedziłaś! Gratuluję - wygląda bardzo smakowicie!!! No i zdrowszy nieco od mojego dzięki eliminacji żelatyny i galaretki. Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chetniebym sie pisala na taki slodki kawaleczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda z tą domową galaretką:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Wygląda tak leciutko i pyyysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  7. ja bym to te biszkopty zwilżyła kawą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Margot, zrobiłaś tak jak ja myślałam żeby zrobić ;) Czy śmietanfixy dobrze trzymają? Bo się ciut bam, że się rozpadnie...
    No i zassało mnie nieco ;)))
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Alicjo wspaniale ciasto, mniam!:)
    Mam pytanie co do agaru. Czy probowalas kiedys zrobic z nim panna cotte? ja tak i nietstety, mimom ze dodalam go bardzo duzo, nie sciela sie ani troche:( co mgolam zrobic nie tak?
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majana, dziękuje ,to prawda jest pyszne
    Poleczko, tak ,tak ja też się w nim podkochuję :D w cieście i w sezonie zrobię jeszcze z malinami i jagodami
    Kuba,bo jest bardzo smakowite:)
    Aniu , mały kawałek by się znalazł dla ciebie:)
    Kasiac, prawda ze te domowe galaretki nie są tak klarowne ,mniej kolorowe ,ale pyszne są :)
    Olalala, tak mniam ,mniam :)
    Aga-aa,a wiesz ,ze by bardzo pasowało ,jeszcze lepiej kawa i takim domowym likierem kawowym :D
    Mafilka, bardzo dobrze się sprawdzają te fiksy , na drugi dzień krem wyglądał tak jak pierwszego ,nic nie nie roztapia ,puszyste też nadal :)
    Ola ,ja zauważyłam że agar potrzebuje być w płynie gotowany ok 5-10 minut.Nawet roztopiony we wrzątku się nie zsiądzie ,musi być gotowany

    OdpowiedzUsuń
  11. Właściwie to niepotrzebnie się boję - dotarło do mnie właśnie, ze u mnie takie ciasta nie dozywają dnia następnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też myślę o przygotowaniu takiego ciasta:) może chociaż z połowy porcji ?;) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mafilka :D
    Atino ,warto choć z polowy ,zobaczysz

    OdpowiedzUsuń