sobota, 27 czerwca 2009

Delikatne ciasto biszkoptowe z jogurtowym kremem i z jagodami





A oto propozycja Mafilki z Zaczynam kucharzenie do pieczenia w ramach Weekendowej Cukierni Zawszepolki. Ciasto jest przepyszne, leciutkie, delikatne, wykwintne…..czyli niebo w gębie. Bardzo polecam! Wątpię, żeby ciasto uchowało się do jutra!!!!!
Moje nie jest takie równe, bo biszkopt upiekłam dziś i ciepły kroiłam
Przepis podaję tak jak Mafilka podała z malutkimi tylko moimi modyfikacjami (nie dałam żelatyny)



Delikatne ciasto biszkoptowe z jogurtowym kremem i z jagodami
Przepis z strony Palachinka
Biszkopt:
• 3 jajka
• 3 żółtka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka rumu - opcjonalnie
• 2/3 szklanki przesianej mąki tortowej
• 3 białka
• szczypta soli

Formę do pieczenia ( tortownicę lub prostokąt) wyłożyć na spodzie papierem, a boki wysmarować masłem i obsypać mąką.
W misce ubijać jaja z żółtkami i cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i niemal biała. Delikatnie wmieszać rum i mąkę. Ubić białka na sztywno i również delikatnie połączyć z powstałą masą
Całość przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym do 220 stopni C. piekarniku do momentu, aż ciasto będzie złote i będzie ładnie sprężynowało pod dotykiem (ok 25-30min). Studzić w formie.
Przekroić na 3 równe blaty.
Krem jogurtowy:
• 500 ml kremówki min 30%, a najlepiej jeszcze więcej procent( dałam taką 36%)
• 400 ml jogurtu naturalnego (pełna dowolność –ja dałam bałkański)
• 3 łyżki cukru pudru
• 450 g jagód
• 4 śmietano-fix

Jagody zasypać cukrem. Ubić śmietankę z 3 śmietano-fixami, dodawać powoli jogurt(wymieszany z 1 śmietano –fixem). Delikatnie wmieszać w krem jagody. Mają być całe, więc baaaardzo delikatnie!
Na 1 blat rozsmarować 1/3 kremu i czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Dekoracja dowolna. Zjadać najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.



To ciasto bierze udział w akcji Jagodowo nam

17 komentarzy:

  1. Wygląda zaskakująco i pięknie zarazem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekne jest!!!! ja nie mam niestety jagod,ale jutro do lasu jedziemy,to moze...moze...

    OdpowiedzUsuń
  3. Alu ciacho piękne, ja nie wiem czy upiekę bo wciąż mam remont, ale może później...

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotek ,dziękuje i bardzo polecam
    Gosi@ , jeśli będziesz miała jagody to naprawdę warto je zrobić
    Kass, o tak później to i ja jeszcze raz go zrobię ,wszystko w tym cieście do siebie pasuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia, a ciasto naprawdę przepyszne :) Ja też zrobiłam. Pozdrawiam - muffingirl

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda! Bardzo lubie takie proste owocowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. i ja zrobiłam, nie zdazylam jednak zrobic zdjec poniewaz rozeszła sie blyskawicznie... taki łatwy deserek a taki pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffingirl, dziękuje, o tak ciasto jest wyjatkowo pyszne
    Aklat, ja też lubię takie proste ciasta i takie smaki
    Viridianka , o tak prosty wypiek i niestety znika szybko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne Alu. :) Takie prawdziwie letnie ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o tak takie letnie ,leciutkie jak piórko w smaku ciasto

    OdpowiedzUsuń
  11. łaciata przyjemność. uwielbiam jagody! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudowny i pewnie bardzo smaczny wypiek:) Ciasto pysznie wygląda:) Widzę, że w ten weekend miałaś prawdziwie weekendowe pieczenie;) Jak zwykle wszystko tak pysznie wygląda:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Alu ,tak piegowata przyjemność
    Atinko ,o tak same weekendowe wypieki i same pyszności :D
    Aga-aa,moge tobie i większy kawałek dać ,chcesz?

    OdpowiedzUsuń
  14. Miałam i ja zrobić to ciasto,ale po ostatnim biszkopcie z truskawkami ,kremem i galaretka już chyba by mnie w domu prześwięcili:P
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przegapiłam? Kiedyś Ty je upiekła Alu? ;))
    Jest piękne i smaczne i ja to wiem! Dzięki :***

    OdpowiedzUsuń
  16. Olciaky , ale on taki pyszny jest:)))
    Mafilka, ja na wspomnienie tego ciasta oblizuje się :)))

    OdpowiedzUsuń