sobota, 27 czerwca 2009
Delikatne ciasto biszkoptowe z jogurtowym kremem i z jagodami
A oto propozycja Mafilki z Zaczynam kucharzenie do pieczenia w ramach Weekendowej Cukierni Zawszepolki. Ciasto jest przepyszne, leciutkie, delikatne, wykwintne…..czyli niebo w gębie. Bardzo polecam! Wątpię, żeby ciasto uchowało się do jutra!!!!!
Moje nie jest takie równe, bo biszkopt upiekłam dziś i ciepły kroiłam
Przepis podaję tak jak Mafilka podała z malutkimi tylko moimi modyfikacjami (nie dałam żelatyny)
Delikatne ciasto biszkoptowe z jogurtowym kremem i z jagodami
Przepis z strony Palachinka
Biszkopt:
• 3 jajka
• 3 żółtka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka rumu - opcjonalnie
• 2/3 szklanki przesianej mąki tortowej
• 3 białka
• szczypta soli
Formę do pieczenia ( tortownicę lub prostokąt) wyłożyć na spodzie papierem, a boki wysmarować masłem i obsypać mąką.
W misce ubijać jaja z żółtkami i cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i niemal biała. Delikatnie wmieszać rum i mąkę. Ubić białka na sztywno i również delikatnie połączyć z powstałą masą
Całość przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym do 220 stopni C. piekarniku do momentu, aż ciasto będzie złote i będzie ładnie sprężynowało pod dotykiem (ok 25-30min). Studzić w formie.
Przekroić na 3 równe blaty.
Krem jogurtowy:
• 500 ml kremówki min 30%, a najlepiej jeszcze więcej procent( dałam taką 36%)
• 400 ml jogurtu naturalnego (pełna dowolność –ja dałam bałkański)
• 3 łyżki cukru pudru
• 450 g jagód
• 4 śmietano-fix
Jagody zasypać cukrem. Ubić śmietankę z 3 śmietano-fixami, dodawać powoli jogurt(wymieszany z 1 śmietano –fixem). Delikatnie wmieszać w krem jagody. Mają być całe, więc baaaardzo delikatnie!
Na 1 blat rozsmarować 1/3 kremu i czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Dekoracja dowolna. Zjadać najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
To ciasto bierze udział w akcji Jagodowo nam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda zaskakująco i pięknie zarazem:)
OdpowiedzUsuńpiekne jest!!!! ja nie mam niestety jagod,ale jutro do lasu jedziemy,to moze...moze...
OdpowiedzUsuńAlu ciacho piękne, ja nie wiem czy upiekę bo wciąż mam remont, ale może później...
OdpowiedzUsuńSzarlotek ,dziękuje i bardzo polecam
OdpowiedzUsuńGosi@ , jeśli będziesz miała jagody to naprawdę warto je zrobić
Kass, o tak później to i ja jeszcze raz go zrobię ,wszystko w tym cieście do siebie pasuje
Piękne zdjęcia, a ciasto naprawdę przepyszne :) Ja też zrobiłam. Pozdrawiam - muffingirl
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Bardzo lubie takie proste owocowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńi ja zrobiłam, nie zdazylam jednak zrobic zdjec poniewaz rozeszła sie blyskawicznie... taki łatwy deserek a taki pyszny:)
OdpowiedzUsuńMuffingirl, dziękuje, o tak ciasto jest wyjatkowo pyszne
OdpowiedzUsuńAklat, ja też lubię takie proste ciasta i takie smaki
Viridianka , o tak prosty wypiek i niestety znika szybko :D
Fajne Alu. :) Takie prawdziwie letnie ciacho. :)
OdpowiedzUsuńo tak takie letnie ,leciutkie jak piórko w smaku ciasto
OdpowiedzUsuńłaciata przyjemność. uwielbiam jagody! :)
OdpowiedzUsuńcudowny i pewnie bardzo smaczny wypiek:) Ciasto pysznie wygląda:) Widzę, że w ten weekend miałaś prawdziwie weekendowe pieczenie;) Jak zwykle wszystko tak pysznie wygląda:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńdałabym wiele za malutki kawalątek :)
OdpowiedzUsuńAlu ,tak piegowata przyjemność
OdpowiedzUsuńAtinko ,o tak same weekendowe wypieki i same pyszności :D
Aga-aa,moge tobie i większy kawałek dać ,chcesz?
Miałam i ja zrobić to ciasto,ale po ostatnim biszkopcie z truskawkami ,kremem i galaretka już chyba by mnie w domu prześwięcili:P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Przegapiłam? Kiedyś Ty je upiekła Alu? ;))
OdpowiedzUsuńJest piękne i smaczne i ja to wiem! Dzięki :***
Olciaky , ale on taki pyszny jest:)))
OdpowiedzUsuńMafilka, ja na wspomnienie tego ciasta oblizuje się :)))