niedziela, 22 lutego 2009

Ciasto czekoladowe na piwie





Ach ,jak ja się cieszyłam na ten Weekend Czekoladowy Bey.
I z ochotą wzięłam się za pieczenie i ….Jedno z zakalcem i zważoną polewą, drugie z polewa w kropki maślane :D
Ale czy ciasto które nie wygląda tak jak trzeba , ale smakuje pysznie to porażka?
A może sukces?
W każdym bądź razie samo ciasto bardzo polecam, a polewę proszę robić na własną odpowiedzialność
Przepis z tej strony
Ja mierzyłam cup miarką z Lidla i ma ona ok. 240 ml




Ciasto czekoladowe na piwie

1 cup piwa ciemnego
1 cup masła –dałam 225g
3 / 4 cup i niesłodzonego kakao
2 cup mąki
2 cup cukru
1 1 / 2 łyżeczki sody spożywczej
3 / 4 łyżeczki soli
2 duże jajka
2 / 3 cup kwaśnej śmietany –dałam taka 30%

Na polewę
170 g czekolady –ja dałam taka 70 i 85 % kakao
6 łyżek śmietanki wysokoprocentowej –ja dałam 30%
3 / 4 łyżeczki kawy instant


Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni C
W garnku mocno podgrzać piwo z masłem, do gorącego wsypać kakao i trzepaczka dokładnie ubić, przestudzić.
W misce wymieszać razem mąkę ,cukier ,sodę i sól . W drugiej misce ubić jajka z
śmietaną, wlać mieszankę piwa, masła i kakao ,chwile ubijać i wsypać mąkę z dodatkami i dokładnie ubić.
Wlać do formy czy tortownicy –ja piekłam w kwadratowej tortownicy o boku 22cm
i piec ok. 35 minut
Wyjąc i wystudzić ,zimne polać polewa
Polewa
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzać mieszając aż powstanie gładka masą

22 komentarze:

  1. smak najważniejszy
    tym bardziej czekoladowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności czekoladowe! Oczywiście,ze smak najważniejszy,a Twoje ciasto wygląda obłędnie czekoladowo !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa kombinacja piwa i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot, ono prezentuje sie swietnie! I jestem pewna, ze 'wine' za polewe ponosi smietana... Niczym sie nie przejmuj, bo ciasto wyglada naprawde baaardzo smakowicie!

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przekrój b. fajny, a piwo to ciekawy dodatek - :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję ! Jest mi już dziś lepiej (wczoraj byłam zła na siebie ,na ciasta i byłam smutna bo wychodziło na to że marna ze mnie kucharka :(((),bo ciasta są smaczne ,tylko tak dumam co zrobić z zważonego sosu polewy ,bo mi szkoda go wyrzucić

    OdpowiedzUsuń
  7. Margot, mi na zważone kremy pomaga ubijanie na parze: może spróbuj?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ptasiu ,ja właśnie jak się zważył ubiłam na parze ,on zrobił się jak sos ,a teraz jak w lodowce się schłodził to znów jest zważony ,mniej ale jest
    a tam jest mascarpone ,biała czekolada ,masło i tak dumam co by z niego zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  9. Margot, jeśli jest pyszne, to sukces! A do wyglądu, to temu ciastu nie można nic zarzucić! Prezentuje sie bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe to ciacho, nie spodziewałam się, że można połączyć te skłądniki (piwo i czeko)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm, ciasto z piwem...mój mąż byłby wniebowzięty ;-)

    A polewą się nie przejmuj, zważone masy zdarzają się każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiac ,to sukces :D niech będzie ,bo ciasto z każdą godzina smaczniejsze jest
    Ania ,ja te z się niespodziewanym,do piernika tak dawałam ,ale do ciasta czekoladowego(właściwie to kakaowe ,a polewa tylko czekoladowa) ,ale pyszne to jest
    Karolcia ,bardzo w takim razie polecam Ci to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  13. masa w kropki czy nie, ogólnie to wygląda bardzo zachęcająco ;)!
    też jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto z piwem ;>

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne jest, nie jest za słodkie,bo ciemne wino daje goryczkę ,a i sporo w nim kakao ,bardzo czekoladowe i ta polewa bardzo pasuje ( jak jem zamykam oczy i nie widzę tych kropek - Bea twierdzi ,że to wina śmietany i pewnie tak jest ,u mnie to ciasto będzie miało druga szansę )

    OdpowiedzUsuń
  15. na piwie? takiej kombinacji to ja nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. CZEKOLADOWE na PIWIE??:)))))) Kupuje cala blache! :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Czekolada i piwo?-w życiu bym nie pomyślała..:d

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak piwo + kakao to dobry pomysł ,a ciasto zyskuje z każdą godzina, dniem -dziś jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  19. Kropki jakieś widzę, ale musiałam się dobrze przypatrzyć. ;-) Ale gdzie ten zakalec? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu ,kropki widać ,widać :D
    a zakalca nie widać bo był w innym cieście,takim z białej czekolady

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawe połączenie. Ja często robiłam z podobnego przepisu polewę i zawsze wychodziło. eeee, tam. Mi się podoba, nawet te kropeczki dodają uroku..;-)

    OdpowiedzUsuń