niedziela, 22 lutego 2009
Ciasto czekoladowe na piwie
Ach ,jak ja się cieszyłam na ten Weekend Czekoladowy Bey.
I z ochotą wzięłam się za pieczenie i ….Jedno z zakalcem i zważoną polewą, drugie z polewa w kropki maślane :D
Ale czy ciasto które nie wygląda tak jak trzeba , ale smakuje pysznie to porażka?
A może sukces?
W każdym bądź razie samo ciasto bardzo polecam, a polewę proszę robić na własną odpowiedzialność
Przepis z tej strony
Ja mierzyłam cup miarką z Lidla i ma ona ok. 240 ml
Ciasto czekoladowe na piwie
1 cup piwa ciemnego
1 cup masła –dałam 225g
3 / 4 cup i niesłodzonego kakao
2 cup mąki
2 cup cukru
1 1 / 2 łyżeczki sody spożywczej
3 / 4 łyżeczki soli
2 duże jajka
2 / 3 cup kwaśnej śmietany –dałam taka 30%
Na polewę
170 g czekolady –ja dałam taka 70 i 85 % kakao
6 łyżek śmietanki wysokoprocentowej –ja dałam 30%
3 / 4 łyżeczki kawy instant
Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni C
W garnku mocno podgrzać piwo z masłem, do gorącego wsypać kakao i trzepaczka dokładnie ubić, przestudzić.
W misce wymieszać razem mąkę ,cukier ,sodę i sól . W drugiej misce ubić jajka z
śmietaną, wlać mieszankę piwa, masła i kakao ,chwile ubijać i wsypać mąkę z dodatkami i dokładnie ubić.
Wlać do formy czy tortownicy –ja piekłam w kwadratowej tortownicy o boku 22cm
i piec ok. 35 minut
Wyjąc i wystudzić ,zimne polać polewa
Polewa
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzać mieszając aż powstanie gładka masą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smak najważniejszy
OdpowiedzUsuńtym bardziej czekoladowy :-)
Pyszności czekoladowe! Oczywiście,ze smak najważniejszy,a Twoje ciasto wygląda obłędnie czekoladowo !:)
OdpowiedzUsuńCiekawa kombinacja piwa i czekolady :)
OdpowiedzUsuńMargot, ono prezentuje sie swietnie! I jestem pewna, ze 'wine' za polewe ponosi smietana... Niczym sie nie przejmuj, bo ciasto wyglada naprawde baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Przekrój b. fajny, a piwo to ciekawy dodatek - :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ! Jest mi już dziś lepiej (wczoraj byłam zła na siebie ,na ciasta i byłam smutna bo wychodziło na to że marna ze mnie kucharka :(((),bo ciasta są smaczne ,tylko tak dumam co zrobić z zważonego sosu polewy ,bo mi szkoda go wyrzucić
OdpowiedzUsuńMargot, mi na zważone kremy pomaga ubijanie na parze: może spróbuj?
OdpowiedzUsuńPtasiu ,ja właśnie jak się zważył ubiłam na parze ,on zrobił się jak sos ,a teraz jak w lodowce się schłodził to znów jest zważony ,mniej ale jest
OdpowiedzUsuńa tam jest mascarpone ,biała czekolada ,masło i tak dumam co by z niego zrobić?
Margot, jeśli jest pyszne, to sukces! A do wyglądu, to temu ciastu nie można nic zarzucić! Prezentuje sie bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe to ciacho, nie spodziewałam się, że można połączyć te skłądniki (piwo i czeko)!
OdpowiedzUsuńHmm, ciasto z piwem...mój mąż byłby wniebowzięty ;-)
OdpowiedzUsuńA polewą się nie przejmuj, zważone masy zdarzają się każdemu.
Kasiac ,to sukces :D niech będzie ,bo ciasto z każdą godzina smaczniejsze jest
OdpowiedzUsuńAnia ,ja te z się niespodziewanym,do piernika tak dawałam ,ale do ciasta czekoladowego(właściwie to kakaowe ,a polewa tylko czekoladowa) ,ale pyszne to jest
Karolcia ,bardzo w takim razie polecam Ci to ciasto
masa w kropki czy nie, ogólnie to wygląda bardzo zachęcająco ;)!
OdpowiedzUsuńteż jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto z piwem ;>
Pyszne jest, nie jest za słodkie,bo ciemne wino daje goryczkę ,a i sporo w nim kakao ,bardzo czekoladowe i ta polewa bardzo pasuje ( jak jem zamykam oczy i nie widzę tych kropek - Bea twierdzi ,że to wina śmietany i pewnie tak jest ,u mnie to ciasto będzie miało druga szansę )
OdpowiedzUsuńpiwo nie wino:D
OdpowiedzUsuńna piwie? takiej kombinacji to ja nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńCZEKOLADOWE na PIWIE??:)))))) Kupuje cala blache! :)))
OdpowiedzUsuńCzekolada i piwo?-w życiu bym nie pomyślała..:d
OdpowiedzUsuńTak piwo + kakao to dobry pomysł ,a ciasto zyskuje z każdą godzina, dniem -dziś jest przepyszne
OdpowiedzUsuńKropki jakieś widzę, ale musiałam się dobrze przypatrzyć. ;-) Ale gdzie ten zakalec? :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu ,kropki widać ,widać :D
OdpowiedzUsuńa zakalca nie widać bo był w innym cieście,takim z białej czekolady
Ciekawe połączenie. Ja często robiłam z podobnego przepisu polewę i zawsze wychodziło. eeee, tam. Mi się podoba, nawet te kropeczki dodają uroku..;-)
OdpowiedzUsuń