poniedziałek, 12 stycznia 2009
Słodki wieniec na zakwasie
Tatter znalazła fajny przepis –ciasto na zakwasie nadziewane i formowane w wieniec.
Później przepis mi przetłumaczyła, doradziła jak zrobić nadzienie i poradziła, żeby piec z całej porcji dwa wieńce, a nie jeden. Tak też zrobiłam. Ciasto jest bardzo smaczne, ślicznie rośnie, bardzo dobrze formuje ……Polecam! A Tatter bardzo dziękuję za przepis, tłumaczenie, rady itp.
I za wspólne pieczenie!
Słodki wieniec na zakwasie (ciasto z przepisu na Wieniec Hawajski Teresy)
170g białego pszennego zakwasu 166% hydracji
340g wody
375g zwykłej maki (lub pół na pół maki zwykłej i tortowej)
Składniki zaczynu wymieszać w misce i zostawić na 8 godzin (na noc) w cieplnym miejscu.
Następnego dnia do całego zaczynu zakwasowego (885g) dodać pozostał e składniki (bez soli):
73g wody
73g mleka (lub pół na pół mleka ze śmietanką)
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżkę ekstraktu z wanilii
2 łyżki rozpuszczonego masła
655g białej pszennej maki chlebowej
17g soli
Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 20 minut (autoliza). Po tym czasie dodać rozpuszczona sól (łyżkę wody można odjąć z 73g widniejących w przepisie) i wyrobić elastyczne, gładkie, dość ściśle ciasto.
Fermentacja trwałą ok. 3 godzin, w czasie których ciasto skladać co godzinę.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części i znów zostawić pod przykryciem na 15 minut. Oba kawałki rozwałkować na placki o średnicy 35cm. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć je w rulon. Tak przygotowane ciasta włożyć do okrągłych żaroodpornych naczyń (mogą być blaszki) i zostawić do wyrośnięcia w temp. 25C na 1 -1 1/2 godziny.
W tym czasie rozgrzać piec do 190C. Ciasto naciąć (nacięcia maja być dość głębokie, przechodzące przez dwie warstwy ciasta). Piec 35 minut .Cieple posmarować roztopionym masłem i polać lukrem (ja zrobiłam z cukru pudru i mleka kokosowego)
Masa kokosowa
250ml mleka
150g wiórków kokosowych
100g cukru
25g masła
2 łyżki mleka kokosowego (gęstego)
podgrzać ,wymieszać przestudzić
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowny!
OdpowiedzUsuńPiekny wieniec Alicjo! Jak zwykle jestem pelna podziwu :)
OdpowiedzUsuńAlu szkoda, że nie pokazałaś wnętrza. :) Na zewnątrz prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńLisko Bea ,Małgosiu dziękuje
OdpowiedzUsuńMałgosiu ,nie mam wnętrza bo jak już pierwszy pokroiłam to było ciemno ,a wczoraj szłam do pracy na kilka godzin i lenia miałam ,a później ciemno już
Sliczny ten wieniec nie ma co...
OdpowiedzUsuńAlicjo, jaki śliczny ten wieniec! :)
OdpowiedzUsuńTy i Tatter to sie zmawiacie na to piecznie:))) A jaki jest w smaku? Powiedz bo umre z ciekawosci!
OdpowiedzUsuńMargot, jaki fajny wieniec! Przepis jest taki ciekawy, że musze go wypróbować:) tylko jak ten biały zakwas zrobić? Oto jest pytanie;)
OdpowiedzUsuńEliza ,dziękuje :)
OdpowiedzUsuńMajana ,miło mi że się wieniec podoba
Zawszepolka,czasami się zmawiamy :D
najczęściej jest tak ,ze Tatter coś fajnego znajdzie,przetłumaczy ,to głupio nie piec :D razem
A w smaku przypomina drożdżowe ,ale ma taki leciutki charakter zakwasowy -jest leciutko kwaskowaty i bardzo dobrze smakował na drugi dzień
Kasiać ,biały zakwas to 1 łyżka jakiegokolwiek zakwasu ,biała maka pszenna 100g i 166g wody ,po kilku godzinach miałam zakwas taki jaki potrzeba do wieńca
Margot, dziękuję Ci bardzo. Skuszę się! W przyszłym tygodniu kiedyś:) Bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńWygląda jak jeden z moich ulubionych wypieków z pewnej piekarni, miodzio!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPiękny wieniec i ciekawe kokosowe wnętrze (chociaż nie widać) :-)
OdpowiedzUsuńA ja już od dłuższego czasu przymierzam się do upieczenia jakiegoś ciasta na zakwasie i zabrać się do tego nie mogę ;-)
Widziałabym taki wieniec u mnie na śniadanie do kawy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam