poniedziałek, 12 stycznia 2009

Słodki wieniec na zakwasie



Tatter znalazła fajny przepis –ciasto na zakwasie nadziewane i formowane w wieniec.
Później przepis mi przetłumaczyła, doradziła jak zrobić nadzienie i poradziła, żeby piec z całej porcji dwa wieńce, a nie jeden. Tak też zrobiłam. Ciasto jest bardzo smaczne, ślicznie rośnie, bardzo dobrze formuje ……Polecam! A Tatter bardzo dziękuję za przepis, tłumaczenie, rady itp.
I za wspólne pieczenie!



Słodki wieniec na zakwasie (ciasto z przepisu na Wieniec Hawajski Teresy)

170g białego pszennego zakwasu 166% hydracji
340g wody
375g zwykłej maki (lub pół na pół maki zwykłej i tortowej)


Składniki zaczynu wymieszać w misce i zostawić na 8 godzin (na noc) w cieplnym miejscu.
Następnego dnia do całego zaczynu zakwasowego (885g) dodać pozostał e składniki (bez soli):

73g wody
73g mleka (lub pół na pół mleka ze śmietanką)
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżkę ekstraktu z wanilii
2 łyżki rozpuszczonego masła
655g białej pszennej maki chlebowej
17g soli


Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 20 minut (autoliza). Po tym czasie dodać rozpuszczona sól (łyżkę wody można odjąć z 73g widniejących w przepisie) i wyrobić elastyczne, gładkie, dość ściśle ciasto.

Fermentacja trwałą ok. 3 godzin, w czasie których ciasto skladać co godzinę.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części i znów zostawić pod przykryciem na 15 minut. Oba kawałki rozwałkować na placki o średnicy 35cm. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć je w rulon. Tak przygotowane ciasta włożyć do okrągłych żaroodpornych naczyń (mogą być blaszki) i zostawić do wyrośnięcia w temp. 25C na 1 -1 1/2 godziny.

W tym czasie rozgrzać piec do 190C. Ciasto naciąć (nacięcia maja być dość głębokie, przechodzące przez dwie warstwy ciasta). Piec 35 minut .Cieple posmarować roztopionym masłem i polać lukrem (ja zrobiłam z cukru pudru i mleka kokosowego)
Masa kokosowa

250ml mleka
150g wiórków kokosowych
100g cukru
25g masła
2 łyżki mleka kokosowego (gęstego)

podgrzać ,wymieszać przestudzić

14 komentarzy:

  1. Piekny wieniec Alicjo! Jak zwykle jestem pelna podziwu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu szkoda, że nie pokazałaś wnętrza. :) Na zewnątrz prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lisko Bea ,Małgosiu dziękuje
    Małgosiu ,nie mam wnętrza bo jak już pierwszy pokroiłam to było ciemno ,a wczoraj szłam do pracy na kilka godzin i lenia miałam ,a później ciemno już

    OdpowiedzUsuń
  4. Sliczny ten wieniec nie ma co...

    OdpowiedzUsuń
  5. Alicjo, jaki śliczny ten wieniec! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty i Tatter to sie zmawiacie na to piecznie:))) A jaki jest w smaku? Powiedz bo umre z ciekawosci!

    OdpowiedzUsuń
  7. Margot, jaki fajny wieniec! Przepis jest taki ciekawy, że musze go wypróbować:) tylko jak ten biały zakwas zrobić? Oto jest pytanie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Eliza ,dziękuje :)
    Majana ,miło mi że się wieniec podoba
    Zawszepolka,czasami się zmawiamy :D
    najczęściej jest tak ,ze Tatter coś fajnego znajdzie,przetłumaczy ,to głupio nie piec :D razem
    A w smaku przypomina drożdżowe ,ale ma taki leciutki charakter zakwasowy -jest leciutko kwaskowaty i bardzo dobrze smakował na drugi dzień
    Kasiać ,biały zakwas to 1 łyżka jakiegokolwiek zakwasu ,biała maka pszenna 100g i 166g wody ,po kilku godzinach miałam zakwas taki jaki potrzeba do wieńca

    OdpowiedzUsuń
  9. Margot, dziękuję Ci bardzo. Skuszę się! W przyszłym tygodniu kiedyś:) Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak jeden z moich ulubionych wypieków z pewnej piekarni, miodzio!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie i bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny wieniec i ciekawe kokosowe wnętrze (chociaż nie widać) :-)
    A ja już od dłuższego czasu przymierzam się do upieczenia jakiegoś ciasta na zakwasie i zabrać się do tego nie mogę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widziałabym taki wieniec u mnie na śniadanie do kawy :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń