niedziela, 7 grudnia 2008

Świąteczny pumpernikiel na Boże Narodzenie





Nasza gospodyni dziesiątej edycji Weekendowej Kuchni -Tilianara z blogu Kuchnia Szczęścia zaproponowała w tym tygodniu pieczenie bardzo pachnącego ,smacznego chleba, który ślicznie pachnie ,jest bardzo aromatyczny i bardzo smaczny. I ślicznie błyszczy –nie wiem jak innym ale mi ta polewa na wierzchu się trochę lepi ….
Przepis cytuje za Tilianarą



Świąteczny pumpernikiel na Boże Narodzenie
(przepis na 2 bochenki)

Składniki:
2 paczki suszonych drożdży granulowanych (ja użyłam 2 torebki (po 7 g.) drożdży instant + 1/2 łyżeczki)
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki melasy
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka zmielonych nasion kopru
3-3 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej (ja użyłam typ 750)
2 szklanki mąki żytniej (ja użyłam typ 720)
2 szklanki maślanki


glazura:
1 łyżka melasy
2 łyżki wrzątku


piernik:
1/4 szklanki miękkiego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startego imbiru
3/4 łyżeczki mielonych goździków
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki mąki pszennej
2 1/2 łyżki wody


Przygotowanie:

I etap: W dużej misce rozczynić drożdże i poczekać 5 minut (chyba że używa się drożdży instant, wtedy jedynie wymieszać je z mąką). Domieszać skórkę pomarańczową, sól, kminek i koper, maślankę i makę żytnią. Wymieszać aż powstanie gładkie ciasto. Dodawać stopniowo mąkę chlebową, aż ciasto zrobi się sztywne. Owinąć miskę folią i odstawić do lodówki na 2 - 24 godzin. (Ja odstawiłam na 24 godziny)


II etap: Oprószyć ciasto mąką i zgarnąć ze ścianek miski na oprószoną mąką stolnicę/blat i wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie, w razie potrzeby podsypując mąką. Podzielić ciasto na dwie części. Nasmarować tłuszczem dwie blachy (lub wyłożyć je papierem) (u mnie wystarczyło wyłożyć pergaminem dużą blachę z piekarnika). Uformuj dwie kule z ciasta i ułóż na blachach, gładką stroną do góry. Spłaszcz nieco. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (ok. 45 minut). Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsiusa. Piecz przez 25 minut, wyjmij z piekarnika i posmaruj glazurą. Ułóż na bochenku piernik (patrz niżej). Włóż do piekarnika jeszcze na 7-10 minut, aż piernik się upiecze i lekko przyrumieni na krawędziach.

Piernik: Wsyp do miski masło, cukier, imbir, goździki, cynamon i sodę oczyszczoną. Wymieszaj na gładką masę. Domieszaj mąkę i wodę i wymieszaj, aż powstanie sztywne ciasto. Wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Podziel na dwie części, rozwałkuj na okręgi o średnicy ok. 15 cm. Czubkiem noża wykrój z okręgów pięcioramienne gwiazdy. Połóż gwiazdy na bochenkach, a z pozostałego ciasta uformuj pierniczki. Wstaw do piekarnika razem z chlebem i piecz przepisany czas.

Źródło: "Chleb. Pieczemy w domu" Beatrice Ojakangas

6 komentarzy:

  1. Margot, piękny Ci wyrósł. :) I miąższ wygląda przepięknie, tak mięsiście. :) A jak smakowo połączenie chleba z piernikiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ślicznie Ci wyszedł :) Stanowczo jestem jeszcze uczennicą, ale cieszę się że mogłam tak smakowicie i tak fajnie się uczyć :))

    U mnie też ta glazura się trochę lepi :( To chyba taka uroda tego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Margot, cudowny chleb, piękna skórka! Teraz żałuję że nie mogłam uczestniczyć w zabawie :(
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu -ten pierniczek to tylko taka dekoracja -resztę pierniczków zjedliśmy solo ,a sam chlebek był bardzo smaczny
    Tilianara ,a myślałam ,ze może ja coś z ta glazurą nabroiłam ....
    Aga ,zawsze można upiec taki chlebek później :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A żebyś wiedziała, że to zrobię :-)
    Lękam się tylko, że bez foremki to on mi taki zgrabniutki nie wyjdzie..

    OdpowiedzUsuń
  6. Aga ,on właśnie bez foremki taki zgrabny wychodzi :)
    Na blasze sobie rośnie śliczna kula :D
    Możesz piec ....

    OdpowiedzUsuń