niedziela, 14 grudnia 2008

Chleb pełnoziarnisty pszenny z polentą (kaszką kukurydzianą)





Przepis na ten chleb jest tu
Chleb piekłam w ramach Weekendowej Piekarni i pierwszy dokładnie wg przepisu wyszedł bardzo płaski ,taki podpłomyk wielkości kamienia do pieczenia .Drugi z ½ porcji ciasta ,bez dodawania wody z przepisu wyszedł już lepiej ,chociaż tez ciut się rozpłaszczył.
Myślę ,że ten chleb lepiej piec wg przepisu ale w foremce ,bo chleb jest bardzo smaczny.
Bardzo aromatyczny ,pachnący, taki prawdziwie wiejski smak.




Tu wnętrze chleba w pierwszej wersji


A teraz mam malutkie pytanie –pieczemy za tydzień czy zawieszamy działalność piekarni na okres świąteczny i wracamy do pieczenia po nowym roku?

13 komentarzy:

  1. tym razem nie piekłam z Wami, bo jakoś nie mogę się zebrać i dopilnować mojego zakwasu... :(
    ale jestem jak najbardziej ZA piekarnią w przyszły weekend, przecież będziemy piekły chleb na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki zgrabny bochenek Ci wyszedł!
    Ja też piszę się na pieczenie w przyszły weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Margot bardzo ładny chlebek Ci wyszedł. Ja sie tylko zastanawiam, czemu mój jest taki ciemny? Robiłam zgodnie z przepisem....

    Ja oczywiście jestem za pieczeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo efektowny
    podziwiam was dziewczyny za te zdolności piekarskie

    OdpowiedzUsuń
  5. Atina,plaskach był ciemny ,ten wyciągnęłam wcześniej ,żeby był niezbyt twardy
    Aga ,dziękujemy i zachęcamy do pieczenia
    p.s dziewczyny a jaki chleb polecacie na te przedświąteczne pieczenie ?Propozycje mile widziane,gospodarz też:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot, czy to ten sam wypiek co u Tilianary "krasnoludzi dysk"? Te pierwsze zdjęcia to chyba drugiego wypieku, co lepiej wyrósł? W każdym razie bochenek wygląda świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak Małgosiu ,to ten sam :D
    ps chleb jest bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie wiem, jak będę w przyszłym tygodniu z pieczeniem... A Alu, ten płaskatek ma świetny miąższ.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ptasiu ,tak ten plaskasz jest lepszy w smaku ,bo mniej wody jednak spowodowało ,ze chleb ma dość suchy miąższ
    Czyli ,na drugi raz piekę w foremce

    OdpowiedzUsuń
  10. mam przepis na chleb świąteczny... tyle tylko, że kuchni marokańskiej :) pasuje? :D

    jest bardzo prosty w wykonaniu, więc nie zabrałby wiele czasu w wirze świątecznych przygotowań :) mogę więc poprowadzić, no chyba, że ktoś się już zgłosił :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Agatka bardzo pasuje:),to jesteśmy umówione na pieczenie chleba co?

    OdpowiedzUsuń
  12. Margot, on jest bardzo smakowity! chyba tez po swietach go sobie upieke! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. margot, jesteśmy, jesteśmy :)

    OdpowiedzUsuń