niedziela, 14 grudnia 2008
Chleb pełnoziarnisty pszenny z polentą (kaszką kukurydzianą)
Przepis na ten chleb jest tu
Chleb piekłam w ramach Weekendowej Piekarni i pierwszy dokładnie wg przepisu wyszedł bardzo płaski ,taki podpłomyk wielkości kamienia do pieczenia .Drugi z ½ porcji ciasta ,bez dodawania wody z przepisu wyszedł już lepiej ,chociaż tez ciut się rozpłaszczył.
Myślę ,że ten chleb lepiej piec wg przepisu ale w foremce ,bo chleb jest bardzo smaczny.
Bardzo aromatyczny ,pachnący, taki prawdziwie wiejski smak.
Tu wnętrze chleba w pierwszej wersji
A teraz mam malutkie pytanie –pieczemy za tydzień czy zawieszamy działalność piekarni na okres świąteczny i wracamy do pieczenia po nowym roku?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tym razem nie piekłam z Wami, bo jakoś nie mogę się zebrać i dopilnować mojego zakwasu... :(
OdpowiedzUsuńale jestem jak najbardziej ZA piekarnią w przyszły weekend, przecież będziemy piekły chleb na święta :)
Jaki zgrabny bochenek Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńJa też piszę się na pieczenie w przyszły weekend :)
Margot bardzo ładny chlebek Ci wyszedł. Ja sie tylko zastanawiam, czemu mój jest taki ciemny? Robiłam zgodnie z przepisem....
OdpowiedzUsuńJa oczywiście jestem za pieczeniem:)
bardzo efektowny
OdpowiedzUsuńpodziwiam was dziewczyny za te zdolności piekarskie
Atina,plaskach był ciemny ,ten wyciągnęłam wcześniej ,żeby był niezbyt twardy
OdpowiedzUsuńAga ,dziękujemy i zachęcamy do pieczenia
p.s dziewczyny a jaki chleb polecacie na te przedświąteczne pieczenie ?Propozycje mile widziane,gospodarz też:D
Margot, czy to ten sam wypiek co u Tilianary "krasnoludzi dysk"? Te pierwsze zdjęcia to chyba drugiego wypieku, co lepiej wyrósł? W każdym razie bochenek wygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuńTak Małgosiu ,to ten sam :D
OdpowiedzUsuńps chleb jest bardzo smaczny
Ja nie wiem, jak będę w przyszłym tygodniu z pieczeniem... A Alu, ten płaskatek ma świetny miąższ.
OdpowiedzUsuńPtasiu ,tak ten plaskasz jest lepszy w smaku ,bo mniej wody jednak spowodowało ,ze chleb ma dość suchy miąższ
OdpowiedzUsuńCzyli ,na drugi raz piekę w foremce
mam przepis na chleb świąteczny... tyle tylko, że kuchni marokańskiej :) pasuje? :D
OdpowiedzUsuńjest bardzo prosty w wykonaniu, więc nie zabrałby wiele czasu w wirze świątecznych przygotowań :) mogę więc poprowadzić, no chyba, że ktoś się już zgłosił :)
Agatka bardzo pasuje:),to jesteśmy umówione na pieczenie chleba co?
OdpowiedzUsuńMargot, on jest bardzo smakowity! chyba tez po swietach go sobie upieke! :)
OdpowiedzUsuńmargot, jesteśmy, jesteśmy :)
OdpowiedzUsuń