czwartek, 16 października 2008
Pain morelowo-pistacjowy
Wczoraj upiekłam pyszny soczysty ,wieloziarnisty chleb na Światowy Dzień Chleba !
Ale co to za święto jak się je tylko chleb przepyszny ,ale upieczony wczoraj….
Dziś na dokładkę upiekłam Pain morelowo-pistacjowy. Teraz już mogę świętować.
Przepis znalazłam u mistrzyni.
Pain morelowo-pistacjowy
2 małe chlebki
Poolish
150 g wody
1g świeżych drożdży
95 g mąki typ 400 – ja dałam typ 500
55 g mąki typ 720 –ja dałam typ 630
Ciasto właściwe
150 g letniej wody
5 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
300 g Poolish
200 g mąki typ 400-ja dałam typ 500
120 g mąki typ 720 – ja dałam typ 630
30 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki
70 g pistacji obranych z łupinek ,pokrojonych grubo pokrojonych –ja dałam te solone
8 g soli
Poolish
Drożdże rozpuścić w wodzie ,wsypać mąkę i wymieszać .Włożyć miskę do torebki foliowej i zostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej ,a później wstawic do lodówki na 15-20 godzin.
Ciasto właściwe
W połowie wody rozpuścić drożdże i miód ,a w reszcie wody rozpuścić poolish .
W misce wymieszać mąkę ,rozpuszczone w wodzie z miodem drożdże ,poolish, wyrobić chwile ciasto ,można robić to robotem kuchennym na małej prędkości 1,5 minuty i na średniej przez 3 minuty. Dodać sól ,pistacje i morele zagnieść lub robotem kuchennym wyrabiać ok. 6 minut na średniej prędkości .Ciasto powinno być gładkie i jeszcze trochę lepkie .
Nakryć i odstawić na 35 minut ,po tym czasie ciasto złożyć i odstawić nakryte na 40-55minut.
Podzielić ciasto na dwie części .I ukształtować 2 małe owalne chlebki. Odłożyć na blachę
Natłuszczoną i zostawić na 60 minut do wyrośnięcia .Naciąć chlebki wzdłuż.
Piec rozgrzać do 250 stopni C. Naparować piekarni i po włożeniu chlebków zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C. Piec 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Margot, cudnie! cudnie wygląda chlebek! Te morele w miąższu...wielkie zaskoczenie, ale jak radośnie ożywiają!
OdpowiedzUsuńMałgosia i bardzo smaczny wyszedł ,i nadaje się super dla zapracowanych .
OdpowiedzUsuńBo tylko trzeba pamiętać ,żeby zrobić to/te poolish ,ono sobie poczeka ,aż będziemy mieli czas dokończyć :D
Kolejny piekny chlebek! :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ,a chlebki -bo wychodzą dwa malutkie ,są pyszne i bardzo szybko i miło zjada
OdpowiedzUsuńKroić je można na bardzo cienkie kromki i dobrze smakują i ze słodkim i słonym dodatkiem .Bardzo polecam
Rozpusta!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam taką rozpustę!
OdpowiedzUsuńUnfortunately I understand just 2 word, but it looks delicious. :-)
OdpowiedzUsuńThx for your participation in WBD'08.
Thanks you, Zorra.
OdpowiedzUsuń