piątek, 31 października 2008

Chleb Polski Tatter



Świetny ,bardzo pachnący chleb ,co da się pokroić na kromki milimetrowe. Smakuje ze wszystkimi dodatkami. Przepis jest Tatter , właścicielki wspaniałego blogu poświęconego pieczeniu pieczywa .Prawdziwa kopalnie chlebowej wiedzy.


Polski
200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
550g maki białej pszennej chlebowej
50g maki pszennej razowej ziarnowej lub 50g otrąb pszennych
1 łyżeczka słodu
1 łyżka soli
300g letniej wody
opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant
opcjonalnie 2 łyżki kminku



Wszystkie składniki mieszać w dużej misce, a potem zagniatać sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2 1/2 godziny i składać w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (krotko, gdy dodaje drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć . Piec z parą w piecu nagrzanym do 260C przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230C i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić , aby obie strony jednakowo się zabrązowiły.
Chleb się świetnie przechowuje i pięknie pachnie.
Polecam

8 komentarzy:

  1. Cudo, i jaki szybki w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo polecam ,jest świetny
    Tatter to bardzo zdolna osoba

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Na ostatnim zdjęciu podoba mi się najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot, uwielbiam chleby z dużymi dziurami! do kompletu z serem żółtym z dużymi dziurami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Polski chleb to jedno z wielu rzeczy ktorych mi brakuje, a Twoj wyglada znajomo :))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Margot, nie musze juz chyba nawet pisac, ze baaardzo mi sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkim bardzo dziękuje i z całego serca polecam piec ten chleb ,warto

    OdpowiedzUsuń