Chleb ,piekę średnio co 2 -3 dni,albo częściej :) ,a najbardziej lubię takie na zakwasie ,a jak są jeszcze żytnie
To moje szczęście jest pełne .Przepis na ten pyszny chleb znalazła i przetłumaczyła Tatter .
Za co jestem jej bardzo wdzięczna .
Pan del Valais
Zaczyn:
120g letniej wody
60g aktywnego razowego żytniego zakwasu (150% hydracji)
160g maki żytniej razowej, żarnowej
Wodę połączyć z zakwasem, dodać mąkę. Wymieszać dokładnie i zostawić na 8 godzin w ciepłym miejscu.
Ciasto chlebowe:
Cały zaczyn
250g letniej wody
7g soli
325g maki żytniej razowej żarnowej
Do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego i wyrobić je ręką, Ok 4-5 minut. Ciasto jest bardzo lepkie i miękkie. Wyłożyć je do wysmarowanej oliwa z oliwek foremki (2 funtowej), zakryć naoliwiona folia i zostawić do wyrośnięcia w temp. 26C. Moje ciasto rosło ok. 2 godzin (a ma wyrównać z brzegami foremki), ale równię dobrze może to trwać 6 lub nawet 8 godzin. Piec w piecu rozgrzanym do 200C przez ok. 50 minut, bez pary. Upieczony bochenek wystudzić na kratce, a później zawinąć w lniane płótno. Kroić dopiero po 21 godzinach. Chleb jest wyśmienity!
A czy to nie jest czasem szwajcarski chleb?
OdpowiedzUsuńWyglada baaardzo smakowicie! Jak zwykle przeciez ;)
Zainteresował mnie ten chleb bardzo...widziałam go u Taatter i właśnie myślałam o upieczeniu, teraz jeszcze twoja pochwała mnie zachęciła ...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnastępny wspaniały chlebek! A mąkę żarnową kupuje sie pod taką właśnie nazwą? Czy ona ma jakąś inną nazwę? Albo typ...i jakiś numerek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bea,możliwe ,że szwajcarski:),spytamy się Tatter
OdpowiedzUsuńKass,to jest bardzo smaczny chleb u mnie takie chleby są na pierwszym miejscu
Kasiac , to może być maka z pełnego przemiału od Babalskich ,ja bym z takiej piekła ,jakbym nie miała swojego młynka do mąki ,mąkę zrobiłam sama z żyta
Margot, Ty jednak jesteś niesamowita! Nawet mąkę sama robisz:) Uwielbiam razowiec Tatter więc ten chleb pewnie też będzie mi smakował.
OdpowiedzUsuńMara ,jak się ma taki młynek do mielenia to łatwo się robi mąkę ,nic trudnego :D
OdpowiedzUsuńA jak smakuje Tobie ten Taterowiec
to i ten będzie smakować