piątek, 31 października 2008
Chleb Polski Tatter
Świetny ,bardzo pachnący chleb ,co da się pokroić na kromki milimetrowe. Smakuje ze wszystkimi dodatkami. Przepis jest Tatter , właścicielki wspaniałego blogu poświęconego pieczeniu pieczywa .Prawdziwa kopalnie chlebowej wiedzy.
Polski
200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
550g maki białej pszennej chlebowej
50g maki pszennej razowej ziarnowej lub 50g otrąb pszennych
1 łyżeczka słodu
1 łyżka soli
300g letniej wody
opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant
opcjonalnie 2 łyżki kminku
Wszystkie składniki mieszać w dużej misce, a potem zagniatać sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2 1/2 godziny i składać w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (krotko, gdy dodaje drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć . Piec z parą w piecu nagrzanym do 260C przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230C i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić , aby obie strony jednakowo się zabrązowiły.
Chleb się świetnie przechowuje i pięknie pachnie.
Polecam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudo, i jaki szybki w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam ,jest świetny
OdpowiedzUsuńTatter to bardzo zdolna osoba
Piękny! Na ostatnim zdjęciu podoba mi się najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńMargot, uwielbiam chleby z dużymi dziurami! do kompletu z serem żółtym z dużymi dziurami!
OdpowiedzUsuńPolski chleb to jedno z wielu rzeczy ktorych mi brakuje, a Twoj wyglada znajomo :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Margot, nie musze juz chyba nawet pisac, ze baaardzo mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńWszystkim bardzo dziękuje i z całego serca polecam piec ten chleb ,warto
OdpowiedzUsuń