niedziela, 5 października 2008

Chleb Kalamata

Przepis na ten chleb znajdziecie kilka postów niżej

Przyznam się ,ze chleb wyglądał mi na dość trudny(dwa różne zakwasy ,a dokładnie oba pszenne ale o różnej hydracji) i pracochłonny .
I okazało się ,że nie jest trudny i nie tak mocno pracochłonny tylko trzeba być w domu i pamiętać ,żeby co godzinne go złożyć i tak pięć razy. Czyli ,żeby upiec ten chleb jednak musimy mieć wolny dzień .
Jednak te zabiegi powodują ,ze ciasto jest przyjemne w obróbce ,a smak wynagradza wszelkie prace przy tym chlebie ,bo jest po prostu pyszny !Koniecznie do
powtórzenia .
Zdjęcia zaczynają się od już wyrośniętego ,rozwałkowanego ciasta ,bo prędzej nie było słońca i nie robiłam zdjęć

Tu rozwałkowane czeka na nadzienie


Tu chlebek numer 1 z cheddarem ,oliwkami(za drobno je pokroiłam) i rozmarynem ( za mało dałam)


A tu chlebek numer 2 z serem kozim ,też z oliwkami i oczywiście rozmarynem


Zwinięty w roladę


Oba zgonie sobie rosną między ściereczką


Już na łopacie


Oba zgodnie stygną


Tu chleb numer 2


Czy nie jest piękny? Chleb numer 1


I tu jeszcze już w kromkach


I jeszcze jedno zdjęcie


Bardzo polecam ten chleb ,a Tatter dziękuję za wyszukanie takiego wspaniałego przepisu .

15 komentarzy:

  1. Margot, piekne te Twoje chleby! ktory Ci bardziej smakuje? ja sie pisze na kozi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pod wrażeniem! i zrobuiłam sie nagle bardzo głodna. Nie moge - nie powinnam oglądac trak apetycznych zdjęć z tylowa przysmakami. Ten chleb - to mistrzostwo świata. Natchnęło mnie na pieczenie właśnie.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Bea ,nie wiem ,który lepszy jak jem ten z cheddarem to myślę ,ze ten ,ale jak sobie ukroję ten z serem kozim to smakuje mi jeszcze bardziej...
    Chyba jednak ten kozi....
    Ivon777 ,dziękuję za tyle pochwał ,aż się leciutko zarumieniłam .
    A pieczenie to fajna sprawa.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniałe chleby! Takie "dzieła" bardzo mnie dopingują do podjęcia następnej próby z nastawieniem zakwasu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. hej Margot,w koncu blog,przegapilam
    poczatek,ale ostatnio nie mam sporo czasu"na kuchnie",bardzo sie ciesze i czesto tu bede zagladac,piekny chleb i pewnie smaczny,chetnie spobuje...

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne są te Twoje chleby. Wszystkie! Na razie mogę sobie tylko popatrzeć, może kiedyś się odważę nastawić zakwas.
    edysia79

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadlam jeszcze chleba z cheddarem, wiec moze kiedys wyprobuje :)

    Margot, przepraszam, ale... 'ustrzelilam' Cie ;) zerknij tutaj prosze http://mojakuchnia.blogspot.com/2008/10/ustrzelona.html
    Oczywiscie udzial w zabawie tylko jesli masz na to ochote!

    OdpowiedzUsuń
  8. Margot, one nie są piękne...one są boskie! Te zdjęcia w przekroju...och!...nawet nie chcę sobie wyobrażać jak one smakują... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu ,ja już nie czerwienieję ja płonę :D Takie komplementy przy poniedziałku ,hm
    jest mi tak miło.
    A chleb co by tu napisać ,żeby napisać prawdę -jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Są piękne Margot! Co ja bym dała, żeby choć taką kromeczkę zjeść...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. I ja bym wiele oddała za jedną kromeczkę - już nawet żadnych dodatków na nią nie potrzebuję!
    Aż ślinka leci ;)

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Margot , widzę , że ostro wzięłaś się za pieczenie ;-) Chleby jak malowane , a w środku niezwykle kuszące :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Margot...bardzo sie ciesze, ze wyszperalysmy ten przepis i ze moglysmy wspolnie piec. Pieklam w piatek i znow wczoraj...chleb zniknal za kazdym razem w takim tempie, ze ledwo co udalo mi sie zrobic zdjecie bochenkom.
    Chleb jest cudowny, w przygotowaniu, w smaku, w wygladzie. Wilgotny w srodku, pysznie aromatyczny - nie nalezy zalowac rozmarynu. Goraco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Margot, jak widzę takie piękne bochenki chleba, to po prostu brak mi słów...

    Teraz idę jeszcze zobaczyć jak wygląda ten chleb u Tatter, a później się rozpłaczę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję ,za wszelkie pochwały odnośnie chleba -jest prawdą ,że chleb wg tego przepisu jest taki niecodzienny ,wyjątkowy polecam

    OdpowiedzUsuń