
Uwielbiam naleśniki ,każde !Dziś usmażyłam naleśniki wg przepisu z książki Kuchnia wegetariańska Sary Brown. Muszę się przyznać ,że naleśniki z razowej mąki smakują mi najbardziej ,ale jest je trudniej usmażyć niż takie z pszennej białej maki .
Z tej samej książki pochodzi przepis na nadzienie z czerwonej kapusty ,takie prawdziwie jesienne danie

Naleśniki z razowej mąki
Składniki na 8-10 naleśników
100 g bardzo drobno zmielonej razowej mąki pszennej
Szczypta soli
1 jajko
300ml mleka
5 ml -1 łyżeczka-oleju
Olej lub masło do smażenia
Wymieszać w misce mąkę z solą .W drugiej misce razem ubić jajko ,mleko i olej.
Ubijając do mokrych wsypywać mąkę z solą ,ubić na gładkie ciasto.
Odstawić na ok. 30 minut .Przed smażeniem ,zamieszać.
Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki , przewracać je na druga stronę za pomocą łopatki..
Gorące nadziewać farszem i podawać lub ostudzone nadziać farszem ,ułożyć w żaroodpornej formie ,wierzch posmarować topionym masłem ,przykryć pokrywką i zapiec.

Nadzienie z czerwonej kapusty
To nadzienie jest też doskonałe do placków ziemniaczanych
1 średnia drobno siekana cebula
1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
350 g cienko szatkowanej czerwonej kapusty
200g tartych lub siekanych w kostkę jabłek
50 g rodzynek
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Sól ,pieprz
Rozgrzać olej i udusić na nim cebulę do miękkości ,dodać kapustę ,jabłko, rodzynki , przyprawy i dusić pod przykryciem 5 minut na średnim ogniu.
Wlać wino ,dusić 15 minut ,od czasu do czasu zamieszać , ew. dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

ciekawe nadzienie, pierwszy raz takie widzę, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTo jest Aga bardzo smaczne ! I nie tylko do naleśników czy placków ,chyba jutro dorobię tego nadzienia i podam jako dodatek do drugiego dania
OdpowiedzUsuńJa tez pierwszy raz widzę i nadzienie i takie naleśniki :)
OdpowiedzUsuńedysia79
Slicznie wyglądają te naleśniki! I bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne te naleśniki i nadzienie ,nadzienie jest bardzo łatwe ,naleśniki ciut trudniejsze niż te na białej mące ,ale bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń