piątek, 2 lipca 2021

Pierogi ze szparagami i ciecierzycą




Pierogi wg pomysłu Magdy, ze szparagami, to wiadomo musi być coś pysznego. Bardzo polecam

Przepis Magdy.



Pierogi ze szparagami i ciecierzycą 

 
Autor: Magda

Składniki
1 duży por (biała część)
1 ząbek czosnku
pęczek zielonych szparagów
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
sok z cytryny
sól, pieprz
ulubione ciasto na pierogi. U mnie z 1 szklanki mąki pszenne typ 500 i 1 szklanki mąki pszennej razowej graham typ 1850 + wrzątek.

Przygotowanie
Na oliwie podsmażyć posiekany por i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać pokrojone w 0,5 cm kawałki szparagi ( bez zdrewniałych końców) i smażyć do momentu aż będą miękkie.
Na koniec dodać odcedzoną ciecierzycę. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Za pomocą blendera tzw. żyrafy zmiksować lekko zmiksować na zwartą, ale nie gładką pastę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Z mąki i wody zagnieść ciasto. Następnie cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć krążki.
Na środek każdego z nich położyć farsz, złożyć w pół i zlepić w pieroga.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
Podawać z podsmażoną cebulką.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz