niedziela, 11 lipca 2021

Ciasto z morelami



















Proste ciasto umilające letnie podwieczorki. Z morelami, z moimi ulubienicami.

Przerobiony przepis z Borówkowej Doliny.

Ciasto z morelami

Weź:

•pół kostki masła (100g)
•szklankę cukru
•¾ szklanki mąki
•8 białek
•kilka świeżych moreli

Miękkie masło utrzyj z cukrem(3 łyżki zostaw do białek). Zmiksuj z mąką. Ciasto będzie suche, ale nie zniechęcaj się. Białka ubij na sztywną pianę resztą cukru i delikatnie wmieszaj do masy. Wlej ciasto do natłuszczonej formy o średnicy 20 cm (u mnie taka maleńka kwadratowa)i dodaj na wierzch pokrojone w ćwiartki morele. Piecz pół godziny w 180°C


 

 

8 komentarzy:

  1. Och to musi być pyszne ciasto. Uwielbiam morele

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam morele w cieście. Są takie wyraziste. W Twoim Alu cieście spokojnie można wykorzystać białka, które mam zamrożone. Fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu to takie ciasto nic się nie marnuje ,a spoko smakuje , buziaki

      Usuń
  3. Tak poproszę mi umilać letnie podwieczorki, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ummmm ;D letnie podwieczorki i ciasto z morelami, mniam. Pyszności Alu serwujesz :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję. A lato i podwieczorki z domowym ciastem to fajny duet

      Usuń