czwartek, 17 czerwca 2021

Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste. Daria Rogowska. Recenzja.




Książkę Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste, którą otrzymałam z Taniejksiazki.pl, napisała Daria Rogowska. Autorka propaguje  życie w duchu eko, idei niemarnowania żywności oraz jest orędowniczką zdrowej, prostej kuchni roślinnej.



Z książki dowiemy się czym jest less waste oraz wszystko o prowadzeniu kuchni w duchu eko czyli jak planować zakupy, żeby nie marnować żywności, jak przechowywać żywność, żeby jak najdłużej nadawała się do spożycia, co można mrozić a co nie, jak dać drugie życie resztkom itp. Jest też o unikaniu plastiku oraz folii, oszczędzaniu energii i bardziej naturalnych środkach czystości.



A dalej są roślinne przepisy podzielone na pory roku z wykorzystaniem sezonowych, łatwo dostępnych produktów. Większość proponowanych składników do potraw jest niedroga, tylko część bardziej wymyślna dla niektórych i kosztująca więcej. Receptury są proste, przejrzyście opisane i w większości pokazane gotowe dania na prostych, ale bardzo apetycznych zdjęciach. A jakie przepisy proponuje Daria Rogowska?



Wiosną poleca min.

-Budyń gryczany,
-Szparagi w sosie cytrynowym,
-Kotleciki jaglane z sosem musztardowym czy
-Chlebek orzechowo-daktylowy.

Latem jest bardzo sezonowo i znajdziemy przepis na:

-Chłodnik z cukinii
-Makaron z cukinii z pesto bazyliowym,
-Naleśniki z malinami i bitą śmietana czy
-Jagielnik jagodowy.

Jesienne przepisy to min.:

-Sałatka z karmelizowanymi śliwkami,
-Krem ziemniaczano- porowy,
-Klopsiki z grzybów czy
-Knedle ze śliwkami.

Zimowe przepisy wyglądają na bardziej sycące i znajdziemy przepisy na min.

- Pasztet warzywny,
-Fasolę z pieczoną z jabłkami,
-Burgery z czarnej fasoli czy
-Ciasteczka korzenne.

Jest też specjalny rozdział z przepisami na same kiszonki np. pomidory, szpinak, tofu czy dynia.



Książkę tą polecam nie tylko weganom, wegetarianom, ale też osobom, które są ciekawe nowych smaków, połączeń, chcą prowadzić prostą, sezonową kuchnię z przewagą warzywnych dań.

A przepisy choć proste do bardzo dopracowane, kotlety z kaszy jaglanej z sosem musztardowym wychodzą perfekcyjne i są przepyszne, sprawdziłam.

Książkę bardzo polecam, dla mnie to jedna z fajniejszych i ciekawszych książek o roślinne, prostej i pysznej kuchni ostatnio wydanych.

A tu inne Bestselery w księgarni, warto zajrzeć i wybrać coś dla siebie.



Taniaksiazka.pl


 

2 komentarze:

  1. Książka wpisuje się w bardzo modny ostatnio trend - less waste. Kiedyś to było naturalne, że nic się nie marnowało w domu i w kuchni. Potem przyszły lata dobrobytu i nadmiernej konsumpcji, i z powrotem zataczamy koło.

    OdpowiedzUsuń