Taki piernik zrobiony na pocieszenie, bo za oknem pada, zimno ciemno. U mnie wersja upraszczana , bo bez polewy i przekładania, w zamian do surowego ciasta dorzuciłam garść suszonych , domowych czereśni
Przepis Asi
Piernik "Last Minute"
Składniki
100 g masła
2 łyżki kakao
( 1 łyżka kawy rozpuszczalnej)
2 łyżki przyprawy piernikowej
2 łyżki miodu
250 ml mleka
3 jajka
200 g mąki
200 g cukru(dałam 150g)
1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Oraz
250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
polewa: 100 g czekolady deserowej + 50 g masła
orzechy pekan, włoskie, suszone śliwki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao, kawę,przyprawę piernikową, miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.
Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymiesza. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera (dokładnie, ale tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto).
Masę wlać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić poziomo na 2 blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą: w garnuszku roztapiać na małym ogniu ciągle mieszając połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło. Udekorować orzechami lub suszonymi śliwkami. Przechowywać w pojemniku na ciasto.
U mnie dzisiaj słonecznie! Ale piernik i tak bym zjadła.
OdpowiedzUsuńAniu, u mnie dzisiaj też, ale wczoraj nastąpiła ciemność :) Chociaż i dzisiaj piernik dobrze smakował. Bardzo polecam
UsuńAluś, widzę że u Ciebie mój ulubiony piernikowy czas :)
OdpowiedzUsuńMniam!
Kamilka, tak nieśmiało za pierniki się biorę :D
Usuń