Bardzo polecam
2/3 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki pestek słonecznika
2 cebule(dałam 1 żółtą i 1 czerwoną)
bazylia
pieprz ziołowy
słodka papryka
ostra papryka
(wędzona papryka)
(kurkuma)
sól
olej
3 łyżki mąki grahama lub innej razowej
1 łyżka sezamu
Kaszę ugotować w podwójnej ilości wrzątku. Wystudzić. Słonecznik zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 min. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę kaszę i odcedzony słonecznik, dodać cebulkę. Doprawić solą, bazylią, słodką i ostrą papryką oraz wędzoną, kurkumą, i pieprzem ziołowym, wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące połączonej z sezamem, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Z tej ilości wychodzi ok. 10 kotletów
(Obtoczyłam w bułce tartej , bez sezamu)
kotleciki z kaszy jaglanej Iwony
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej mieszam z
2 posiekanymi i uduszonymi cebulkami,
2 łyżeczkami mąki kukurydzianej,
różne przyprawy; pieprz, gałka, majeranek, sól i co się lubi, do obtoczenia trochę mąki pszennej razowej,
Formuję kotleciki, obtaczam w bułce i smażę .
Do tego różne surówki
Pyszne Alu!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością.
Aniu zapraszam
Usuń