niedziela, 19 stycznia 2020

Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad. Katarzyna Rozmysłowicz


Książka pt.,, Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad” Katarzyny Rozmysłowicz skradła moje kulinarne serce od pierwszej strony do ostatniej.

Ta publikacja została wydana przez Wydawnictwo Publicat


W książce znajdziemy 151 wypróbowanych (! ) rodzinnych przepisów Pani Katarzyny i ja Pani Kasi wierzę , że dokładnie takie dania serwuje swoim bliskim, przyjaciołom i gościom pensjonatu.

Przystanek Cisna to pensjonat w samym sercu Bieszczad prowadzonym właśnie przez rodzinę Rozmysłowicz i serwujący gościom niepowtarzalną, oryginalną, pachnąca ziołami wegetariańską kuchnię. 

Książka składa się z krótkiego Wstępu , w którym autorka uchyla trochę tajemnic rodzinnych plus opisuje pensjonat.

Następne 4 rozdziały to przepisy podzielne na pory roku.

Każdy przepis na początku ma króciutki opis, większość przepisów doczekała się smakowitego zdjęcia, często na tych fotografiach oprócz potrawy widać kawałek pięknej bieszczadzkiej przyrody.

Przepisy w większości wyglądają na proste, najczęściej z łatwo dostępnych produktów, w sporej części receptur występują zioła czy to świeże czy suszone.

Wiosną Pani Kasia proponuje min. takie potrawy jak:

-pasta z czosnkiem niedźwiedzim
-łódeczki z cykorii z nadzieniem orzechowym
-sałata z dzikimi ziołami
-racuchy z płatkami owsianymi na zsiadłym mleku czy
- zupę ogórkową, ale taką z przytupem bo min. z dodatkiem trawy cytrynowej

Latem autorka proponuje też same niezwykle pysznie brzmiące dania jak:

-szałwia w panierce
-młode buraczki z granatem
-pieczone ziemniaki z miodem i sosem sojowym
-makaron z zielonym groszkiem i mięta czy
-domowe lody owocowe

Jesienne potrawy to min.

-leśne grzyby w cieście piwnym
-placek drożdżowy z cebulą
-krem z pieczone papryki
-flan z cukinii czy
-muszle makaronowe z grzybami

W ostatnim rozdziale-Zima znajdziemy przepis min. na

-kiszoną kapustę ze śliwkami
-prawdziwki w chlebie
-zupę gulaszową
- makaron z sosem serowym, gruszką i kaparami czy
- keks

W każdym z rozdziałów jest też kilka przepisów na przetwory jak np. nalewka z czosnku niedźwiedziego, konfitury morelowe, ogórki z orientalną nutą czy na nalewkę z owoców tarniny.

Jak już pisałam książka jest ładnie wydana, a przepisy zachęcają do praktycznego wykorzystania we własnej kuchni. Ja mam już w książce z połowę przepisów zaznaczonych do zrobienia….

Bardzo polecam , warto tą pozycje mieć w swojej kulinarnej biblioteczce.

Tytuł - Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad

Autor - Katarzyna Rozmysłowicz

Wydawnictwo - Publicat

Rok wydania - 2019 

2 komentarze:

  1. Bardzo mnie zaciekawiła ta książka Alu.
    Zapowiada się pyszne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, książka jest bardzo fajna i taka z duszą, ja jak czytam opisy potraw , a potem je przygotowuję to trochę jakby była w tej Cisnej się czuje

      Usuń