Przepis z najsłodszego bloga-Moje wypieki
Rogaliki krucho - drożdżowe
Składniki na 40 sztuk małych rogalików:
250 g masła, w temperaturze pokojowej(lub wegańskiej margaryny)
3 szklanki mąki pszennej( do wegańskich wzięłam po 1 szklance mąki luksusowe, krupczatki i semoliny)
60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych( ja daję 42 g- te malutkie opakowanie świeżych drożdży)
1 łyżka cukru pudru
1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany 18% (lub w wersji wegańskiej ,,jogurtu” sojowego lub kokosowego )
8 g cukru wanilinowego lub /i starta skórka z limonki czy cytryny
Nadzienie:
twarda marmolada, powidła lub gęsty dżem
Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.
Kolejnego dnia ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).
Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody( ja daję sok z cytryny)
Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.
Na rogale mam chęć zawsze w listopadzie. Mniam!
OdpowiedzUsuńja też, buziaki
UsuńLubię takie rogaliki na jeden kęs!
OdpowiedzUsuńPyszna osłoda na dobry dzień.
Aniu ja też :) Dziękuję i pozdrawiam
Usuń