Wg przepisu Asi z Sojaturobie .pl
Składniki
(na 20 sztuk)
szklanka czarnej soczewicy
pół szklanki kaszy jaglanej
łyżeczka zmielonego kuminu
łyżeczka zmielonych nasion kolendry
sól, pieprz
garść posiekanej natki
3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
można też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(dałam! Plus uduszoną posiekaną małą cebulkę), curry, wędzoną paprykę(dałam), sezam ( dałam czarny lekko uprażony sezam) itp
kilka łyżek oleju do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie
Soczewicę i kaszę płuczę, zalewam wodą i moczę przez kilka godzin (najlepiej zrobić to rano lub zostawić na noc, w zależności od tego o jakiej porze dnia będziecie smażyć kotlety).
Po czym czasie płuczę ziarna, zalewam 3 szklankami wody, zagotowuję, zbieram szum, dodaję łyżeczkę soli i gotuję na wolnym ogniu przez ok 15 minut pod uchyloną pokrywką. Następnie zdejmuję pokrywkę i podgrzewam mieszając przez kilka minut do odparowania płynu. Odstawiam do przestygnięcia. Teraz masę przyprawiam dodatkową porcją soli, kminem, kolendra, zmielonym pieprzem (można dodać dowolne inne lubiane przyprawy), dodaję pokrojoną natkę, mąkę kukurydzianą, mieszam. Wilgotnymi rękoma formuję kotleciki (warto co kilka sztuk ponownie nawilżać dłonie), obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron do zrumienienia.
Nie jadłam ale pewnie pyszne są !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Joanno, bardzo smaczne, polecam i pozdrawiam
UsuńZdrowe i zapewne pyszne! Mniam!
OdpowiedzUsuńKamilka, tak , tak , buziaki
UsuńPysznie na talerzu!
OdpowiedzUsuńRobiłam pulpeciki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy - też nam smakowały.
Aniu, bo soczewica to chyba najsmaczniejszy straszek , z nim wszystko pyszne , hm zjadłabym takie pulpeciki
Usuń